Omáčky na těstoviny

Hlívová omáčka na těstoviny

 

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce oleje
  • asi 5 rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g šunkového salámu nebo šunky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • kostka masoxu nebo vývar

 

Na rozehřátém oleji doměkka dusíme očištěnou hlívu, přidáme spařená, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Když je směs měkká, zaprášíme ji moukou, orestujeme, trochu podlijeme vývarem. Nakonec vmícháme salám nebo šunku nakrájenou na nudličky. Omáčkou přeléváme těstoviny, můžeme je ještě posypat nastrouhaným sýrem.

—————

Lilková směs na těstoviny

 

  • 2 velké lilky
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 cibule
  • 2 lžíce nasekaného česneku
  • sůl
  • pepř
  • 500 g párků
  • 2 hrnky sterilovaných rajčat i se šťávou
  • 1/2 hrnku suchého červeného vína
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky citronové kůry

 

Lilky (nakrájené na kostky), nakrájenou  cibuli i česnek opečeme na rozehřátém oleji dohněda (asi 12 minut). Pak přidáme párky nakrájené na kolečka, nasekaná rajčata, víno, bobkový list a citronovou kůru. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 25 minut. Osolíme, opepříme a podáváme s uvařenými těstovinami.

—————