Ravioli
Domácí lososové ravioli
Doba přípravy: 70 minut
1 porce asi 681 kcal/ 2 853 kJ
4 porce
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Náplň:
- 250 g lososa
- 1 snítka kopru
- 250 ml smetany
- 2 lžíce oleje
- mletý černý pepř
- 1 bílek
Omáčka:
- 250 g rajčat
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla (můžeme nahradit olivovým olejem)
- 1 lžíce nasekaných bylinek (bazalka, tymián, pažitka)
- 100 ml rybího vývaru
- 50 g parmazánu
Hladkou mouku se špetkou soli prosijeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Přilijeme olej, podle potřeby 2 - 4 lžíce vody a vypracujeme pružné těsto. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme 25 minut odpočinout.
Lososa nakrájíme na menší kousky a dáme do mixéru. Přilijeme smetanu, přidáme kopr a rozmixujeme na hladkou hmotu. Ochutíme solí a pepřem.
Těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme na 4 pruhy. Na dva naneseme hromádky lososové náplně asi 4 cm od sebe a mezery potřeme rozšlehaným bílkem. Přikryjeme zbývajícími pláty a v mezerách mezi náplní dobře přitiskneme. Pak těsto rádýlkem rozkrájíme. Ravioli dáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 3 - 5 minut. Hotové je vyndáme a potřeme olejem, aby se neslepily.
Rajčata a česnek nakrájíme na kostičky a osmahneme na rozehřátém másle. Přidáme nasekané bylinky a zalijeme rybím vývarem. Povaříme asi 5 minut. Dochutíme solí a pepřem. Hotové ravioli v omáčce už jen prohřejeme. Podáváme posypané sýrem a bylinkami.
—————
Domácí ravioli s jemnou náplní
Doba přípravy: 15 minut
Vaření: 25 minut
4 porce
- 1 dávka domácího těsta na těstoviny (domácí těstoviny - základní recept)
- 250 g oloupané a na kostičky pokrájené dýně
- 60 ml suchého bílého vína
- 1 a 1/2 lžíce rozinek
- 100 g fety pokrájené na malé kousky
- 60 g másla
- 8 lístků šalvěje
- sůl a pepř na dochucení
- 40 g strouhaného parmazánu
Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáč vyložte pečícím papírem. Vsypte dýni a pečte 20 minut doměkka. Nechte vychladnout a přemístěte do mísy.
Mezitím svařte víno a rozinky v malém kastrůlku na mírném plameni, asi 5 minut. Sceďte a rozinky přidejte do mísy k dýni. Nechte stranou do úplného vychladnutí. Těsto rozdělte na dvě části a každou vyválejte na asi 2mm plát. Pomocí vykrajovátka nebo rádýlka krájejte čtverečky o straně asi 7 cm. Odkrojky spojte, prohněťte, vyválejte a znovu rozkrájejte, až zpracujete všechno těsto.
Do mísy k dýni a rozinkám přidejte fetu, promíchejte a po troškách rozdělte směs doprostřed poloviny čtverečků. Okraje zvlhčete vodou, překryjte druhou polovinou čtverečků a dobře přitiskněte prsty nebo pomocí vidličky. Naplněné ravioli rozložte na moukou poprášený tác tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
Mezitím rozehřejte v pánvi na nízkém plameni máslo, vsypte lístky šalvěje a nechte asi 2 minuty smažit, až máslo lehce zhnědne a lístky budou křupavé. Ravioli uvařte po částech ve větším množství osolené vody asi 5 minut, dobře sceďte a promíchejte se šalvějovým máslem. Ihned podávejte, posypané jemně nastrouhaným parmazánem.
—————
Ravioli s rajčaty plněné špenátem a nivou
Doba přípravy: 70 minut
4 porce
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- sůl
- 3 lžíce olivového oleje
- mouka na podsypání
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 180 g čerstvého špenátu
- 100 g nivy
Omáčka:
- 1 malá cibule
- sůl
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g sekaných rajčat z konzervy
- mletý pepř
- 1 lžička solamylu
- 5 g čerstvé bazalky
- parmazán na posypání
Mouku, vejce, dvě lžíce oleje a špetku soli zpracujeme na vláčné těsto. To potom zabalíme do potravinářské fólie.
Špenát spaříme, pak ho scedíme a propláchneme studenou vodou. Nivu nakrájíme, špenát nasekáme a vše promícháme.
Cibuli a česnek necháme zesklovatět na oleji. Přidáme nasekaná rajčata, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut. Pak omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě. Přidáme část nasekané bazalky a odstavíme.
Těsto rozválíme na tenký plát a rozkrájíme na čtverečky. Polovinu poklademe náplní a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Přikryjeme zbylými čtverečky a okraje přitiskneme. Ravioli vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut. Uvařené scedíme a promastíme olivovým olejem. Přelijeme je omáčkou a posypeme sýrem a bazalkou.
—————
Ravioli s ricottou a špenátem
Těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- 4 žloutky
- 1dcl extra panenského olivového oleje
Náplň:
- 800 g sýra ricotta
- 200 g jemně krájeného špenátu
- 3 celá vejce
- 2 lžíce parmazánu
- sůl
- pepř
- 1 lžíce pesta
Vytvoříme hladký krém, kterým plníme do tenka vyválené těsto. Vaříme v osolené vodě asi 3 minuty. Hotové ravioli klademe na rozpálenou pánev a ještě chvíli smažíme na másle a šalvěji. Sypeme parmazánem a hned podáváme.
—————
Ravioli se sýrem ricotta a rajčaty
Doba přípravy: 60 minut
1 porce 3 002 kJ/717 kcal
4 porce
- 250 g hladké mouky
- sůl
- 2 vejce
- 1 lžíce vody
- 3 lžíce oleje
- 1 mrkev
- 250 g sýru ricotta
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g sterilovaných loupaných rajčat
- 50 g rajčatového protlaku
- 1 lžička hnědého cukru
- 150 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušené bazalky
- hladká mouka na vál
Do mísy prosijeme hladkou mouku a uprostřed uděláme důlek. Rozklepneme do něj vejce, přilijeme vodu a lžíci oleje. Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké pružné těsto. Přendáme ho na pomoučněný vál, přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut odpočinout.
Do misky dáme ricottu (nebo smetanový sýr), přidáme nasekanou petrželku a žloutek a dobře rozmícháme (bílek necháme na slepení raviol).
Cibuli nasekáme a orestujeme v hrnci na zbylém oleji. Přidáme prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou mrkev. Opékáme asi 5 minut, přidáme na kostičky nakrájená rajčata, cukr, rajčatový protlak a zeleninový vývar. Promícháme, ochutíme solí, sušenou bazalkou a necháme asi 20 minut provářet.
Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na tenký plát. Na plát klademe lžikou náplň asi 5 cm od sebe. Těsto mezi náplní potřeme rozšlehaným bílkem a pak navrch položíme druhý plát těsta. Pevně ho přitiskneme a rádlem nakrájíme na čtverečky.
Hotové ravioli vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 8 - 10 minut, až vyplavou na povrch. Podáváme je s rajčatovou omáčkou.
—————