S masem a uzeninou

Cikánské tousty

 

 

  • 150 g uherského nebo podobného suchého salámu
  • 250 g taveného sýra
  • 1 lžička červené papriky
  • špetka cayenského pepře
  • asi 2 lžíce mléka
  • sůl podle chuti
  • chlebíčková veka nebo celozrnná bageta
  • olej na potření
  • barevné papriky nebo zelená cibulka na ozdobu

 

Salám nastrouháme nebo rozmixujeme. Smetanový sýr rozšleháme s kořením, případně přisolíme a vmícháme salám. Podle potřeby zředíme mlékem a necháme pomazánku vchladu rozležet. Před podáváním rozložíme krajíčky veky nebo bagety na pomaštěný pečící papír, potřeme je olejem a prudce opečeme ve vyhřáté troubě. Tousty potíráme pomazánkou a ozdobíme barevnými paprikami nebo podle fantazie.

—————

Ďábelské toasty

 

4 porce 

  • 8 plátků bílé veky nebo toastového chleba
  • tvrdý sýr

Pomazánka: 

  • 20 dkg dušeného nebo pečeného masa
  • 20 dkg sterilovaného leča
  • 1 cibule
  • mletá sladká i pálivá paprika
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce oleje
  • česnek
  • sůl

 

Plátky veky prohřejeme pod grilem, potřeme horkou pomazánkou, posypeme nastrouhaným sýrem a grilujeme, až se sýr roztaví. Hned podáváme.

 

Příprava pomazánky: Maso drobně nakrájíme. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, zpěníme na oleji, hned vmícháme papriku, po zpěnění přidáme lečo, protlak, rozetřený česnek, maso a dusíme, až pomazánka zhoustne. Osolíme.

—————

Dietní toasty

 

 

  • 8 plátků bílé veky
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 rajčata
  • petrželka

Pomazánka: 

  • 300 g dušeného masa (vepřové, kuřecí)
  • 50 g šunkového salámu
  • kousek bílé části pórku
  • 3 lžíce kečupu

 

Plátky veky opečeme nasucho na teflonové pánvi, potřeme horkou pomazánkou, urovnáme na plech a posypeme sýrem. Vložíme do horké trouby a prudce zapečeme, až se sýr začne tavit. Toasty ozdobíme rajčaty a petrželkou a hned podáváme.

Příprava pomazánky: Maso, salám a pórek nakrájíme na velmi tenké nudličky, přidáme 3 lžíce vody, kečup a krátce podusíme.

—————

Maďarský hovězí salát na topince

 

4 porce 

  • 450 g hovězího masa
  • 150 g pokrájených nakládaných okurek
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce pálivé hořčice
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • špetka krupicového cukru
  • 1/2 lžičky tabaska
  • 1 stroužek česneku
  • 4 listy římského salátu
  • 4 dlouhé plátky anglické slaniny
  • olej na smažení topinek
  • 4 krajíce chleba
  • lžíce sekané pažitky na ozdobu

 

Maso uvaříme v osolené vodě a vychladlé nakrájíme na tenké plátky, které rozdělíme na malé čtverce. Smícháme je s okurkami, protlakem, hořčicí a mletou paprikou.

Na oleji zpěníme kostičky cibule, lehce orestujeme nudličky paprik. Zeleninu necháme zchladnout, poté přimícháme k masu. Ochutíme solí, cukrem a tabaskem.

Na pánvi opečeme plátky slaniny. Vyjmeme je, přilijeme olej a osmažíme chleba. Každý krajíc potřeme česnekem, poklademe slaninou, salátem a masovou směsí.

—————

Obložené žemle

 

Doba přípravy: 25 minut

8 žemlí

  • 4 žemle
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce margarínu
  • 10 - 12 plněných oliv
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 8 plátků sýra

 

Žemle rozkrojíme a vydlabeme. V pánvi rozehřejeme tuk, maso na něm opečeme. Poté do něj vmícháme vydlabaný vnitřek z žemlí. Nakrájíme olivy a přidáme je a okořeníme. Směsí naplníme žemle, dáme na alobalem pokrytý plech.

Každou žemli obložíme jedním plátkem sýra a pečeme 8 - 10 minut v předehřáté troubě při 275 °C.

—————

Obložené žemle s masem a volským okem

 

4 porce 

  • 4 kulaté žemle
  • 250 g mletého vepřového masa
  • asi 6 lžic mléka
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 nadrobno pokrájená cibule
  • 1 malá mrkev
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje a 4 vejce na volská oka
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • sůl
  • mletý černý pepř

 

Žemle rozkrojíme a z dolních polovin vydlabeme střídku. Vložíme ji do misky a zvlhčíme mlékem. Na másle osmahneme cibuli, kostičky mrkve a česnek. Přidáme mleté maso a orestujeme ho. Směs osolíme, opepříme a odstavíme.

Do misky se žemlí přidáme zchladlou masovou směs, vejce a petrželku. Propracujeme a rozdělíme na vydlabané půlky žemlí. Housky v troubě při 190 °C zapečeme.

V lívanečníku upečeme volská oka, osolíme a dáme na housky.

—————

Pastevecká topinka

 

 

  • 1/2 kg vepřové kýty
  • 350 g jater
  • 100 g cibule
  • 100 g kečupu
  • 100 g strouhaného křenu
  • 200 g oleje
  • chilli koření
  • sůl
  • chleby na topinky

 

Maso z vepřové kýty a játra pokrájíme na nudličky, orestujeme na cibuli, přidáme chilli koření, kečup, sůl. Směs klademe na opečenou topinku a sypeme strouhaným křenem.

—————

Pikantní tousty se salámem a nivou

Pikantní tousty se salámem a nivou
  • 10 plátků bílé veky
  • olej
  • 150 g měkkého salámu
  • kečup
  • mletý pepř
  • mletá paprika (sladká nebo i pálivá)
  • 150 g nivy
  • 1 cibule
  • kousek okurky

Plátky veky opečeme po obou stranách na teflonové pánvi potřené olejem. Salám nakrájíme na tenké nudličky, prohřejeme na oleji, přidáme kečup, koření a vše ještě prohřejeme. Směs urovnáme na horké toasty, posypeme hrubě nastrouhanou nivou a ozdobíme cibulí a okurkou.

—————

Ruben sendvič ***

 

Doba přípravy: 20 minut

1 porce asi 391 kcal/ 1 637 kJ

4 porce

  • 8 krajíčků slunečnicového chleba
  • 30 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 200 g sterilovaného bílého zelí
  • 100 g šunkového salámu  nebo šunky
  • 200 g uzeného sýra
  • 2 lžíce kremžské hořčice
  • 1 malá červená cibule
  • 1 hlávka salátu

 

Plátky chleba potřeme z jedné strany máslem. V  pánvi zahřejeme olej a krajíčky chleba (nenamazanou stranou dolů) na mírném plameni opečeme dozlatova a vyjmeme.

Salám a sýr nakrájíme na plátky. Na neopečenou stranu 4 krajíčků chleba rozetřeme hořčici a rozdělíme zelí. Poklademe je plátky salámu, sýra a přiklopíme zbylými plátky chleba.

Sendviče dáme  na plech a zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 5 minut, dokud se sýr nerozteče.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké kroužky. Hlávkový salát opláchneme a natrháme na menší kousky. Sendviče rozpůlíme a rozdělíme na talíře, přidáme salát s plátky cibule a podáváme.

—————

Teplé chuťovky

 

 

  • 1 uzené kuřecí stehno
  • veka nebo rohlíky
  • máslo
  • 200 g taveného smetanového sýra
  • zelená petrželka
  • rajčata nebo jiná zelenina na ozdobu
  • zelená petrželka

 

Kuřecí maso (bez kůže) nakrájíme nadrobno. Pečící papír potřeme máslem a poklademe krajíčky veky nebo plátky rohlíků potřenými rozšlehaným sýrem s máslem a posypeme nakrájeným masem. Ve vyhřáté troubě prudce zapečeme, vyjmeme a ozdobíme kousky rajčat nebo jiné zeleniny. Můžeme posypat zelenou petrželkou.

—————