Guláše

Bramborový guláš

 

  • 1 kg brambor
  • 40 g oleje/tuku
  • 1 cibule
  • 20 g hladké mouky
  • 100 g salámu
  • chléb/pečivo
  • sůl
  • kmín
  • mletá sladká paprika

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme mletou papriku a necháme zpěnit. Jen chvilku, aby paprika nezhořkla. Na cibulku přidáme nakrájený salám, chvilku restujeme a nakonec přidáme brambory.

Směs osolíme, okmínujeme a zalijeme vařící vodou. Zamícháme a dusíme doměkka. Poté zahustíme hladkou moukou a ještě chvíli povaříme. Guláš podle chuti dosolíme. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

—————

Fazolový guláš s bůčkem

 

  • 0,5 kg velkých fazolí
  • 300 g uzeného bůčku
  • 3 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 1,5 lžíce sladké papriky
  • 4 lžíce ostrého kečupu
  • 5 stroužků česneku
  • bobkový list
  • pepř

 

Fazole máčíme přes noc ve vodě a pak je spolu s bobkovým listem uvaříme doměkka. V jiném hrnci uvaříme bůček. Na rozpáleném tuku osmahneme cibuli, vmícháme do ní mouku a papriku. Zvolna přiléváme vývar z bůčku a stále mícháme až do zhoustnutí omáčky. Pak přidáváme fazole a třený česnek, sůl i kečup. Maso nakrájíme na kostky a vmícháme do pokrmu.

—————

Houbový guláš

 

 

  • miska nakrájených tvrdších hub (směs, asi 300 g)
  • 200 g měkkého salámu
  • 1 cibule
  • 6 zelených paprik
  • 5 rajčat
  • 5 brambor
  • šálek hovězího vývaru (může být i z masoxu)
  • špetka pepře
  • sůl
  • asi 3 lžíce másla

 

V kastrolu zpěníme na másle cibuli, přidáme na větší kousky nakrájené houby, papriky nakrájené na nudličky, pepř a sůl. Pod pokličkou dusíme asi 20 minut. Pak přidáme na čtvrtky nakrájené syrové brambory. Směs dále dusíme a podle potřeby podléváme hovězím vývarem. Ještě před změknutím brambor přidáme do kastrolu oloupaná a nakrájená rajčata. Nakonec do směsi zamícháme nakrájený salám, který už jen krátce prohřejeme. Guláš podáváme s chlebem.

—————

Námořnický chilli guláš

Námořnický chilli guláš
  • 4 párky
  • 3 lžíce sádla
  • 2 - 3 cibule
  • mletá sladká paprika
  • špetka chilli nebo mleté pálivé papriky
  • 4 lžíce kečupu
  • sůl

Jednu nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na troše sádla či oleje, vmícháme mletou papriku a chilli. Párky nakrájené na trochu silnější kousky přidáme k základu. Promícháme a dodáme kečup. Je-li guláš moc hustý, můžeme přidat dvě lžíce vody. Vše dostatečně prohřejeme. Na úplný závěr jídlo přisolíme, nebo můžeme ochutit trochou již slaného polévkového koření. Před podáváním guláš posypeme nakrájenou cibulí. Vhodnou přílohou jsou tousty.

—————