Jednohubky, chlebíčky
Bombastické jednohubky
Doba přípravy: 40 minut
1 porce 930 kJ
4 porce
- 4 kuřecí řízky
- sůl, pepř
- koření arabská směs
- 100 g šunky
- 100 g lososa na plátky
- balíček plátkového sýra
- rostlinný olej
- červená paprika
Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme arabskou směsí. Usmažíme je a necháme vystydnout. Plátky masa nakrájíme na čtverečky o velikosti asi 3 x 3 cm. Na podobné čtverečky nakrájíme i sýr, losos a šunku. Na delší párátka napichujeme kuřecí maso, na ně šunku, sýr a losos. Vršek posypeme mletou paprikou, nebo přikryjeme kouskem čerstvé.
—————
Celerové kuličky
- 2 řapíky stonkového celeru
- 65 g nivy
- 100 g taveného sýra
- 1 lžíce brandy nebo šlehačky
- zelená petrželka
- 2 lžíce strouhanky
- červená paprika
Jemně nasekaný celer rozmixujeme se sýry a brandy. Vlhkou rukou tvoříme malé kuličky - jednohubky, které obalíme ve strouhance. Strouhanku předem trochu opražíme nasucho a promícháme s nasekanou petrželkou. Každou kuličku ozdobíme kouskem červené papriky.
—————
Harlekýnský chlebíček
Polovinu veky vydlabeme a plníme touto směsí: 10 dkg smetanového sýra, 5 dkg másla, sůl, lžička hořčice, 1 vejce vařené natvrdo, sterilizovaná okurka, 6 dkg měkkého salámu, sterilizovaná kapie, mletý pepř
Vše dobře promícháme, dochutíme a plníme do veky. V alobalu ji dáme ztuhnout do ledničky a pak krájíme na tenké plátky.
—————
Holandské řezy
- krájený sýr eidam o síle asi 3 mm (45%)
- na plátky nakrájená šunka
- krém Bonjoure s křenovou příchutí
- čerstvá paprika různých barev
Plátek sýru potřeme krémem, na něj dáme šunku, opět potřeme a tak to opakujeme až máme 5 až 6 vrstev. Poslední vrstva může být buď sýr nebo šunka. Vše zabalíme do fólie a dáme do ledničky ztuhnout. Pak ostrým nožem nakrájíme na čtverečky, připíchneme kostičku papriky na ozdobu.
—————
Masové lodičky
12 kousků
- 300 g mletého masa
- 1 žemle z předešlého dne (bez kůrky)
- 60 ml smetany
- 1 malá cibule
- sůl
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky chilli
- 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
- olej na vymazání pekáčku
Dozdobení:
- kousky sýra nebo uzeniny, čerstvá nebo sterilovaná zelenina
Kostičky žemle zalijeme smetanou. Mleté maso, žemli, kostičky cibule, prolisovaný česnek, koření a sůl propracujeme. Necháme 30 minut proležet.
Pekáček vymažeme olejem. Z proleželé masové hmoty vymodelujeme malé kuličky a rozložíme je do pekáčku. V troubě při 200 °C pečeme 10 - 15 minut.
Upečené kuličky dozdobíme pomocí párátek kousky sýra nebo uzeniny a zeleninou. Lodičky můžeme podávat s pikantními omáčkami nebo chutney.
—————
Okurkové lodičky se sýrovou pěnou
Doba přípravy: asi 20 minut
1 porce přibližně 2 135 kJ/510 kcal
4 porce
- 2 štíhlé zelené okurky
- 150 g nivy
- 200 g měkkého tvarohu
- 50 g růžového kaviáru
- 50 g černého kaviáru
- 2 citrony
- 125 g másla
- zelený kopr
- petrželka
- šalvěj
Okurky omyjeme a osušíme. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a mezitím si na hrubém struhadle nastrouháme nivu. Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme nastrouhaný sýr. Nakonec přidáme celou dávku tvarohu. Tvarohem zjemníme chuť pomazánky, aby aromatický sýr nepřekrýval chuť kaviáru.
Citrony omyjeme pod tekoucí teplou vodou a po osušení je oloupeme. Nesmí na nich zůstat ani bílá vnitřní část kůry. Čerstvé okurky nakrájíme na šikmé asi 1 cm silné plátky. Utřený sýr dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a nastříkáme jej po obvodu okurkových řezů. Růžový kaviár malou lžičkou upravíme do středu okurkové lodičky a takto zpracujeme celé balení. Potom stejně postupujeme s černým kaviárem. U černého kaviáru, který bývá často přibarvován, musíme dát pozor, aby černě nezabarvil utřený světlý sýr. Oloupané citrony rozkrojíme podélně na čtvrtky a z nich krájíme malé trojúhelníčky, kterými doplníme okurkové lodičky. Nakonec pro ozdobu i pro dochucení přidáme snítky kopru a ostatních bylinek. Lodičky opatrně přendáme na mísu a podáváme vychlazené jako předkrm.
—————
Okurkové rolky
- 1 salátová okurka
- 200 g lučiny
- 1 lžíce drceného uzeného lososa
- sterilovaná kapie na ozdobu
Z omyté okurky podélně nakrájíme tenké plátky. Lučinu našleháme s drceným lososem, plátky potřeme, stočíme do ruličky, spíchneme párátkem a ozdobíme kouskem kapie.
—————
Pikniková veka
- veka
- máslo
- hořčice
- sůl
- na kousky nakrájený salám
- tvrdý sýr
- kyselá okurka
- vejce uvařené natvrdo
Vece uřízneme na obou stranách špičky, pak z ní vytáhneme střídku, takže zůstane pouze obal. Do misky dáme máslo, najemno nakrájený sýr, salám, okurku a vejce. Přidáme hořčici, sůl a polovinu střídy z veky, všechno důkladně promícháme a touto směsí veku naplníme. Dáme na noc do lednice. Před konzumací krájíme ostrým nožem na plátky. Hodí se jako příjemné občerstvení při cestování.
—————
Plněná kořeněná cuketová kolečka
- 4 menší cukety
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- 40 g strouhaného sýra
- 20 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Omyté cukety povaříme v mírně osolené vodě doměkka. Musí však zůstat pevné a křupavé. Pak seřízneme špičky a opatrně je vydlabeme. Dužinu jemně nakrájíme a smícháme s kořením, strouhaným sýrem, pomletými ořechy, jogurtem, mírně osolíme, opepříme a směsí cukety naplníme. Dáme aspoň na hodinu do chladničky. Cukety pokrájíme na kolečka a podáváme.
—————
Plněná veka na 2 zpúsoby
4 porce
- 1 velká veka
- 1 masová konzerva
- 3 tavené sýry
- svazek ředkviček
- 4 lžíce másla
- sůl, mletý pepř
- kari koření
- špetka chilli
- 1 lžička mleté papriky
- 1 zelená paprika
Veku rozpůlíme a střed vydlabeme. Masovou konzervu umeleme a utřeme s taveným sýrem a rozměklým máslem.
Ředkvičky nakrájíme na kostičky a vmícháme do směsi, kterou rozdělíme na dva díly. Jeden ochutíme kari kořením. Do druhé směsi přidáme čili, zelenou papriku nakrájenou na kostičky.
Obě směsi vtlačíme do otvorů ve vece a necháme v chladnu zatuhnout (nejlépe zabalené v alobalu).
Dobře vychladlé krájíme na kolečka 2 cm silná.
---------------------------------------------------------------------------------------
- 1 veka
- 2 krémové sýry
- 25 dkg šunkového salámu
- 2 natvrdo vařená vejce
- sterilované okurky
- červená paprika
- máslo
- sůl
- pepř
Veku podélně rozkrojíme, z obou polovin vydlabeme střídku a dovnitř napěchujeme směs ze všech surovin uvedených v rozpisu, které smísíme se zbylou střídkou z veky. Dáme vychladit a pak krájíme na plátky.
—————