Tortily
Flautas tortilly
4 porce
- 300 g kuřecího masa
- 1 zelená paprika
- 1 plechovka kukuřice (asi 150 g)
- 1 zakysaná smetana
- 1 cibule
- 1 chilli paprička
- 10 černých oliv
- 125 ml smetany na vaření
- 8 pšeničných tortil
- 3 lžíce oleje
- sůl
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, zeleninu omyjeme, cibulku a chilli papričku nasekáme nadrobno, zelenou papriku na kostičky, olivy překrájíme na půlky. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kuřecí maso. Přimícháme cibulku, chilli papričku a opékáme doměkka. Přidáme zelenou papriku, kukuřici, olivy, vše zalijeme sladkou smetanou, osolíme a podusíme do zhoustnutí. složíme přes sebe vždy dvě tortily, dáme na ně trochu náplně, stočíme, zajistíme párátkem a ze všech stran je usmažíme. Podáváme ozdobené lžící zakysané smetany.
—————
Kuřecí quesedilla se zeleninou

- asi 250 g kuřecích prsou
- olivový olej na smažení
- asi 200 g sýra(nejlépe cheddar nebo ementál)
- 1 žlutá paprika
- 1 červená paprika
- listy římského salátu baby
- 4 kukuřičné placky (tortilly)
- zakysaná smetana k podávání
Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky a osmahněte na olivovém oleji. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na tenké proužky. Římský salát natrhejte na jednotlivé listy. Nastrouhejte sýr.
Tortillu položte na rozpálenou suchou pánev nebo na gril - krátce ji ogrilujte, poté ji otočte na druhou stranu a na jednu půlku naskládejte kuřecí plátečky, zeleninu a posypejte nastrouhaným sýrem. Přiklopte druhou polovinou a vzniklý půlměsíc otočte na pánvi a ogrilujte i z druhé strany. Podávejte za tepla nebo za studena s kysanou smetanou.
—————
Tortilly s fazolemi
- 4 plátky libového hovězího masa
- 200 g předem uvařených červených fazolí
- 3 barevné papriky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka chilli koření
- hrst čerstvé bazalky
- sůl
- pepř nebo 1/2 sáčku koření na tortilly
- 4 lžíce olivového oleje
- 8 kusů koupených tortill
Plátky masa naklepeme a nakrájíme na nudličky, posypeme kořením, zalijeme citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, promícháme a necháme přes noc marinovat v chladu. Pak na rozehřátém oleji maso opečeme ze všech stran. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme k masu, osmahneme a přidáme na malé kousky nakrájené očištěné papriky. Společně chvíli podusíme, je-li potřeba, malinko podlijeme horkou vodou. Přidáme rozmačkané nebo rozmixované fazole, posekanou bazalku, podle chuti přisolíme a krátce prohřejeme. Tortilly ohřejeme podle návodu na obalu, poklademe masovou směsí a přeložíme. Podáváme s čerstvou zeleninou a jogurtovým dresinkem.
—————
Tortilové roličky s uzeným sýrem a šunkou
4 porce
- 4 pšeničné tortily (průměr asi 20 cm)
- 4 listy hlávkového salátu
- 2 rajčata
- 2 lžíce pomazankového másla
- 4 plátky šunky
- 8 plátků uzeného sýra
Tortily nasucho opečeme na rozpálené pánvi dozlatova. Poté je vyjmeme a necháme vychladnout.
Listy salátu opláchneme a necháme okapat. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka.
Vychladlé tortily potřeme pomazánkovým máslem. Na každou položíme list salátu, několik koleček rajčete, šunku a 2 plátky uzeného sýra.
Tortily svineme a upevníme párátky. Poté je uprostřed překrojíme a podáváme.
—————