Slané žemlovky
Slaná vegetariánská žemlovka
- 5 rohlíků
- 1/2 l zeleninového vývaru
- zelenina podle chuti
- máslo
- strouhanka na vysypání formy
Rohlíky nakrájíme na kolečka a navlhčíme zeleninovým vývarem z kostky. Vymažeme a vysypeme zapékací formu a na troše oleje lehce opražíme směs libovolné zeleniny, nakrájené na kousky. Do pečící formy dáme vrstvu rohlíků, na ni vrstvu zeleniny a nahoru opět rohlíky. Poklademe vločkami másla a necháme zapéct dozlatova. Je možné také vše zalít vejcem rozšlehaným v zakysané smetaně nebo v bílém jogurtu, eventuálně posypat strouhaným sýrem.
—————
Slaná žemlovka
Doba přípravy: asi 40 minut
1 porce 1 945 kJ/ 465 kcal
4 porce
- 1 veka
- 8 lžic olivového oleje
- 4 rajčata
- 2 středně velké cukety
- sůl
- mletý bílý pepř
- 200 g kozího balkánského sýra
- 4 vejce
- 100 g anglické slaniny
- 2 snítky bazalky
- 2 snítky kudrnky
- 2 lžíce strouhanky
Veku rozkrájíme na plátky a opečeme na olivovém oleji po obou stranách. Cukety dobře omyjeme a nakrájíme i se slupkou na plátky, které osolíme a také opečeme z obou stran.
Tvrdší rajčata zbavíme stopek, omyjeme je pod tekoucí vodou a pak nakrájíme na silnější plátky. Troubu předehřejeme na zhruba 180 °C. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Na dno připravené mísy rozložíme opečenou veku a polovinu cuket. Tuto vrstvu poklademe anglickou slaninou a rozdrobíme na ni polovinu kozího sýra.
Na povrchu přes sebe klademe střídavě veku, plátky rajčat a cuket a rozdrobíme zbylý sýr. Vše pokapeme olejem a dáme péci na 10 minut do trouby. Asi 4 minuty před dopečením vše posypeme sekanou kudrnkou a bazalkou, zalijeme rozšlehanými vejcem a dopečeme. Podáváme ještě horké se zeleninovým salátem.
—————
Šunková žemlovka - levné
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 200 g veky
- 200 g tvrdého sýra
- 150 g šunky
- 4 vejce
- kremžská hořčice
- máslo
- mletá sladká paprika
- pepř
- sůl
Na plátky nakrájenou veku opečte po jedné straně na másle. Do máslem vymazaného pekáčku ji rozložte opečenou stranou nahoru, potřete hořčicí, poklaďte plátky šunky a sýra, opaprikujte a opepřete. Vložte do rozehřáté trouby a jakmile sýr začne zlátnout, pokrm zalijte osolenými rozšlehanými vejci a dopečte dozlatova. Můžete podávat s kyselou okurkou nebo jinou zeleninou.
—————
Zeleninová žemlovka

1 porce 1 553 kJ
4 porce
- 1/2 bagety nebo 2 - 3 rohlíky
- 1 pórek
- 2 cukety
- 1 lžíce oleje
- 3 - 4 vejce (1 na navlhčení pečiva, 2 - 3 na zalití)
- 200 ml mléka
- 100 ml smetany
- 100 g nastrouhaného eidamu
- 2 stroužky česneku
- sůl
Z pórku odstraníme kořínky a zelené listy. Bílé části podélně nařízneme, propláchneme a nakrájíme na kolečka. Česnek nakrájíme na tenké plátky, cuketu na plátky. Na pánvi zahřejeme olej, lehce v něm opečeme zeleninu a odstavíme z ohně. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Hlubší formu vyložíme pečícím papírem. Plátky pečiva namáčíme v rozšlehaném vajíčku s mlékem a vyskládáme je na dno a boky zapékací mísy. Na ně rozložíme osmaženou zeleninu a zalijeme směsí ze smetany, 2 - 3 vajec a strouhaného sýra. Dáme péct do trouby na 25 - 30 minut, dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu. Žemlovku můžeme podávat horkou i studenou s hlávkovým salátem.
—————