Slepice
Slepice na divoko
4 porce
- 1 slepice
- 10 g kořenové zeleniny
- 5 g rajčatového protlaku
- 5 g švestkových povidel
- 0,5 l červeného vína
- sůl
- pepř
Omytou slepici rozporcujeme. Očištěnou, hrubě nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do mírně rozpáleného oleje a dozlatova opečeme. Pak přidáme hrubě krájenou cibuli a vše pomalu restujeme dotmava. Přilijeme rajčatový protlak, povidla a znovu dobře orestujeme. Tento základ podlijeme červeným vínem a vodou, přidáme porce slepice a udusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a základ zredukujeme na polovinu. Omáčku zahustíme tmavou jíškou, osolíme, opepříme a nalijeme na jednotlivé porce slepice. Podáváme s rýží.
—————
Slepice na paprice
4 porce
- 1 slepice
- 1 cibule
- 0,5 l smetany
- 0,5 l mléka
- olej
- paprika mletá sladká
- sůl
- pepř
Slepici omyjeme, rozporcujeme a osolíme. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme papriku, krátce zpěníme a ihned zalijeme vodou, aby pokrm nezhořkl. Vše pak přivedeme k varu. Do vývaru vložíme porce slepice a udusíme pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme a omáčku zahustíme světlou jíškou. Ke konci varu přilijeme mléko a smetanu, podle potřeby osolíme a opepříme. Do omáčky vrátíme maso a krátce povaříme, aby se propojila chuť. Podáváme například s chlupatým knedlíkem.
—————
Slepice na žampionech
4 porce
- 4 porce slepice
- sůl, mletý pepř
- kousek másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- petrželka
- 150 g žampionů
- 1 žloutek
- citronová šťáva
- tymián
Porce slepice zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, zalijeme trochou prochladlého vývaru ze slepice, rozšleháme a za častého míchání vaříme 20 minut. Žampiony nakrájíme na plátky, zakapeme citronovou šťávou a podusíme na másle.
Omáčku můžeme procedit, přidáme do ní částečně vykostěné porce slepice, usekanou petrželku, pepř, tymián, žampiony a podusíme. Ochutíme ji citronovou šťávou a zjemníme žloutkem rozmíchaným v trošce vlažného vývaru, již nevaříme. Podáváme s toasty.
—————
Slepice v křenové omáčce
4 porce
- 1 malá slepice
- 50 g křenu
- 1 cibule
- 150 g kořenové zeleniny
- 120 ml smetany
- sůl
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého pepře
- 3 kuličky novéh koření
- dle chuti cukr a ocet
Jíška:
- 40 g másla
- 60 g hladké mouky
Ve větším hrnci pozvolna vaříme očištěnou slepici. Přidáme sůl s kořením, kořenovou zeleninu a cibuli. Poloměkkou zeleninu vyjmeme a nakrájíme nadrobno. Slepici dovaříme doměkka a maso obereme.
Připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji 500 ml přecezeného vývaru a rozšleháme. Vložíme zeleninu s masem a asi 15 minut povaříme.
Omáčku dochutíme solí, cukrem a octem a zjemníme smetanou. Vmícháme nastrouhaný křen a prohřejeme.
—————
Slepičí maso se skleněnými nudlemi
- 1 slepice
- skleněné nudle
- čínská zeleninová směs
- houba Jidášovo ucho
- omáčka sweet and sour
- sůl
- pepř
Očištěnou slepici uvaříme doměkka, maso obereme a pokrájíme. Skleněné nudle namočíme na 20 minut do vroucí vody a scedíme. Mezitím na oleji orestujeme slepičí maso, přidáme čínskou zeleninu, osolíme a opečeme. Zalijeme omáčkou sweet and sour, vložíme hotové skleněné nudle a podáváme.
—————