Husa

Husí stehna na žampionech

 

Doba přípravy: 110 minut

1 porce asi 816 kcal/ 3 416 kJ

4 porce

 

  • 4 husí stehna
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 3 lžíce husího sádla
  • 1 velká cibule
  • 4 - 6 stroužků česneku
  • 400 ml vývaru
  • 400 g žampionů
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 - 2 chilli papričky

 

Husí stehna dobře očistíme, omyjeme a osušíme. Osolíme je a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pekáčku rozehřejeme sádlo a stehna ze všech stran zprudka opečeme.

K masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a necháme zpěnit. Přilijeme část vývaru, přiklopíme a zvolna pečeme při 190 °C asi 60 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou.

Měkká husí stehna vyjmeme a uchováme v teple. Šťávu vydusíme, přidáme očištěné, na tenké plátky nakrájené žampiony a dusíme je doměkka. Když se šťáva vydusí, přidáme hladkou mouku a osmahneme ji. Pak ji za stálého míchání zředíme zbylým vývarem a povaříme.

Husí stehna vložíme zpět do pekáčku. Můžeme přidat i chilli papričky. Krátce prohřejeme a podáváme. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.

—————

Pečená husa s červeným zelím

4 porce

  • 2 kg husy
  • sůl
  • kmín

Zelí:

  • 1 kg červeného hlávkového zelí
  • 500 g jablek
  • 150 g cibule
  • kmín
  • ocet
  • sůl
  • 5 lžic oleje
  • 2 dl červeného vína

Husu osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou a upečeme. Při tom ji otáčíme, tučnější části napíchneme (sádlo lépe odtéká) a přeléváme výpekem, aby se nevysušovalo. Husu vyjmeme, slijeme sádlo, do výpeku doplníme trochu horké vody, povaříme, procedíme a přidáme lehce husího sádla. Kostičky cibule zesklovatíme, přisypeme nudličky zelí, kmín, ocet a sůl, zalijeme vínem a dusíme doměkka. Na zahuštění použijeme jemně nastrouhaná jablka a krátce povaříme. 

—————

Pečená husa s plackami

 

8 porcí

 

  • 1 husa (asi 3,2 kg)
  • 2 jablka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžíce celého kmínu
  • sůl

 

Placky:

  • 700 g brambor
  • 160 g hladké mouky
  • 6 lžic husího sádla
  • hladká mouka na vál
  • sůl

 

Husu pečlivě očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř i svrchu ji  posolíme a pokmínujeme. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Vložíme je do husy a dutinu spíchneme jehlou. Maso dáme do pekáče a podlijeme vodou.

Husu vložíme do vyhřáté trouby a při 200 °C ji pečeme asi 150 minut doměkka. Během pečení ji přeléváme výpekem. Upečenou ji vyjmeme z pekáče. Sádlo slijeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme opraženou moukou, zalijeme vodou a provaříme.

Brambory pečlivě omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je oloupeme a najemno nastrouháme. Smícháme je s moukou, osolíme a vypracujeme jemné, ale pevné těsto.

Z těsta uděláme knedlík, který nakrájíme na kolečka o šířce asi 3 cm. Na pomoučeném vále z nich rozválíme tenké placky, které na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova. Na papírovém ubrousku je necháme okapat, poté svineme a podáváme s husou.

—————

Posvícenská husička

Doba přípravy: 180 minut

1 porce asi 3 810 kJ/ 910 kcal

6 porcí

 

  • 1 husa (asi 3 kg)
  • sůl
  • kmín
  • 4 jablka
  • 2 pomeranče
  • 200 g sušených švestek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 vařená brambora
  • cukr
  • ocet

 

Husu očistíme a omyjeme. Osušíme ji a dobře osolíme uvnitř i na povrchu. Necháme ji chvíli odležet, aby sůl pronikla do masa. Jablka nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Pomeranče oloupeme. Vložíme je společně se dvěma nakrájenými jablky a polovinou švestek a ořechů do husy. Potom otvor uzavřeme jehlou a překřížíme křídla, aby si husa během pečení udržela tvar.

Husu položíme do pekáče, posypeme kmínem, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme při 160 °C asi 2 hodiny. Během pečení ji přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodu nebo vývarem. Pokud je husa tučnější, sbíráme vypečené sádlo.

Po dvou hodinách přidáme zbylá nakrájená jablka, švestky a ořechy. Teplotu zvýšíme na 180 °C a odklopenou husu dopečeme doměkka. Než se husa dopeče, připravíme červené zelí.

Zelí (bez košťálu) nakrájíme na nudličky. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme kmín a zelí, které zalijeme asi 100 ml vody, přilijeme ocet, osladíme, osolíme, promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Během dušení zelí občas zamícháme a před koncem zahustíme jemnou strouhanou bramborou (i syrovou) a podle potřeby dochutíme. Hotovou husu podáváme s červeným zelím a bramborovými knedlíky.

—————

Svatomartinská husa pečená s jablky

  • 1 mladá husa
  • sůl
  • kmín
  • 5 kyselejších jablek
  • 50 g sádla
  • trochu vývaru
  • citronová šťáva

Očištěnou , vykuchanou a omytou husu zbavíme křídel a krku. Osolíme ji zevnitř i zvenku a posypeme kmínem. Břišní dutinu naplníme neloupanými jablky a zašijeme ji nebo ji sepneme špejlemi. V pekáčku rozpálíme sádlo a husu položíme prsíčky dolů. Zvolna pečeme v horké troubě, podléváme vývarem a přeléváme vypečenou šťávou.

Když husa na hřbetě zčervená, otočíme ji a dopečeme ji už bez dalšího podlévání, aby kůrka byla křupavá. Doba pečení se odvíjí od velikosti husy, minimálně se však bude péct 2 hodiny. Pozor, šťávy nesmí být mnoho, protože pak se husa spíše vaří než peče a není tak chutná.

Z upečené husy pak vyjmeme jablka, prolisujeme je a pokapeme citronovou šťávou, nepatrně můžeme přisladit a podáváme k huse. Jako příloha se hodí knedlík a zelí.

—————

Tradiční Martinská husa

 

  • 1 mladá husa (asi 3 kg)
  • droby
  • 3 rohlíky
  • 350 g kysaného červeného zelí
  • 350 g kysaného bílého zelí
  • 400 g jablek
  • 0,2 l Svatomartinského vína
  • 100 g másla
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 3 cibule
  • muškátový oříšek
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • kmín

 

Opečeme na másle nadrobno nakrájená jablka bez jádřinců a jemně pokrájenou cibuli. Polovinu dávky másla utřeme se 3 žloutky, osolíme, lehce okořeníme muškátovým oříškem. Přidáme droby, tymián, nadrobno nasekané ořechy a zahustíme natrhanými rohlíky zvlhčenými smetanou. Promícháním vytvoříme směs. Nádivkou  naplníme husu a otvor zašijeme, nebo nádivku pečeme odděleně s husou na pekáči.

Husu prosolíme i prokořeníme zevnitř i zvenku a necháme několik hodin uležet. Vložíme do pekáče prsy nahoru. Podlijeme směsí 0,75 l teplé vody a 0,1 l vína, kdy v průběhu pečení průběžně dolíváme jeho zbytek. Po stranách husu obložíme bobkovými listy. Teplotu trouby nastavíme na 180 °C. Pečeme asi 60 minut a poté husu otočíme. V případě větší hmotnosti obracíme husu při pečení i na boky. Podáváme s oběma druhy zelí a knedlíky.

—————