Kachna

Andaluská kachní prsíčka

 

4 porce

 

  • 4 omytá, osušená, osolená a opepřená kachní prsa (po 200 g)
  • 240 g hrachu
  • 400 g přepůlených cherry rajčátek nakrájené nadrobno
  • 2 oloupané cibule nakrájené nadrobno
  • 2 oloupané stroužky česneku nakrájené nadrobno
  • 1 chilli paprička nakrájená nadrobno
  • 3 snítky tymiánu
  • 4 lžíce bílého vína
  • olej na smažení

 

Hrách namočíme na noc do studené vody. Druhý den ho v čerstvé vodě uvaříme doměkka. Těsně před koncem vaření ho osolíme. Měkký hrách scedíme.

Prsíčka na oleji opečeme. I s výpekem je přendáme do pekáčku, zakryjeme alobalem a při 170 °C pečeme asi 60 minut. Prsíčka vyjmeme a výpek přelijeme na pánev.

Cibuli, česnek a papričku orestujeme na výpeku. Vmícháme rajčátka, tymián a hrách. Směs v pekáčku podlijeme vínem, navrch rozložíme maso a při 190 °C zapékáme 10 minut.

—————

Delikátní kachní prsa - dietní

1 porce 1 574 kJ

6 porcí

  • 2 kachní prsa (dva 400 g kusy)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Troubu nastavíme na 80 °C. Kůži na prsou nařízneme křížem do mřížky. Zářezy mohou být hlubší, ale ne až do masa. Maso osolíme a opepříme a necháme chvíli působit. Rozpálíme pánev a prsa na ní zprudka opečeme, nejdříve stranou s kůží. Z každé strany asi 3 až 5 minut. Maso dáme do trouby a půl až třičtvrtě hodiny necháme péct.

Při 80 °C prsíčka dojdou a uvnitř budou křehká a šťavnatá. Podáváme s dušenými špenátovými listy ochucenými česnekem.

—————

Dušená kachna ve dvou krocích

 

  • 1 kachna
  • 2 mrkve nakrájené na tlustší kolečka
  • 2 žluté cibule nakrájené na tlustší kolečka
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/4 šálku koňaku nebo brandy
  • 1 šálek suchého červeného vína
  • větvičky rozmarýnu
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 větvičky šalvěje
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce strouhanky

 

Kachnu naporcujte a z jednotlivých kousků odstraňte přebytečný tuk. Naporcované kusy položte na pekáč a obložte mrkví a cibulí. Pečte 30 minut. Pak maso otočte, zamíchejte zeleninu a pečte dalších 20 až 30 minut. Všechny části kachny přendejte do hrnce nebo pečící pánve. Z pekáče lžící seberte co nejvíc tuku. Přidejte rajčatový protlak a míchejte na plotýnce minutu až dvě. Přilijte koňak a vařte, dokud se nevypaří. Přidejte víno a uveďte do varu. Míchejte. Směs přendejte do hrnce s kachnou. Kachnu ponořte do vody. Přidejte rozmarýn, tymián, šalvěj, bobkový list. Uveďte do varu, vařte 2 minuty a odeberte pěnu a tuk z povrchu. Vařte 40 minut. Vyndejte kusy masa, odstraňte páteř, krk, droby a konce křídel. Ostatní maso a vývar nechte vychladnout. Poté odděleně uložte do chladničky, alespoň na 6 hodin, aby tuk vystoupil na povrch a ztuhl.

Následně odeberte ztuhlý tuk z povrchu omáčky a omáčku uveďte na silném plameni do varu. Pak ji vařte na slabším plameni. Zamíchejte strouhanku a pokračujte ve vaření, dokud se omáčka neodpaří zhruba na polovinu a nezhoustne. Vraťte maso do omáčky a povařte, dvakrát nebo třikrát ho jemně otočte, než se prohřeje. Každou porci zalijte trochou omáčky.

—————

Kachna na červeném víně

 

4 porce

 

  • 4 porce kachny
  • 2 lžíce oleje
  • 1 sklenka čeveného vína
  • kousek slaniny
  • 8 malých cibulek
  • 2 lžíce kečupu
  • 100 g žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • petrželka
  • mletý pepř, sůl

 

Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na oleji, přidáme rozetřený česnek, dvě drobně nakrájené cibulky a usekanou petrželku a osmahneme je. Do pekáče rozložíme několik špejlí, přidáme porce kachny, cibulovou směs, víno, zbylé cibulky a půl šálku vody. Kachní porce osolíme, okořeníme a dusíme na malém plameni. Ke konci dušení přidáme kečup a žampiny nakrájené na plátky. Podáváme s rýží.

—————

Kachna na pomerančích

  • 1 kachna
  • sůl
  • 4 pomeranče
  • 4 malá jablka
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • sklenka vody

 

Kachnu osolíme a do břišní dutiny vložíme dvě na kousky nakrájená jablka a jeden pomeranč rozdělený na dílky. Vložíme na pekáč, podlijeme a pečeme. Na konci pečení kachnu obložíme zbylými jablky nakrájenými na dílky a dopečeme. Mezitím si připravíme omáčku: do 1 dcl vody nastrouháme kůru z dobře omytého pomeranče, přidáme šťávu ze dvou pomerančů a rybízovou marmeládu rozmícháme s vodou. Můžeme trochu přisladit. Krátce povaříme. Upečeme kachnu, naporcujeme. Jednotlivé porce přeléváme omáčkou a obkládáme rozpečenými jablky a dílky pomeranče. Podáváme s brambory.

—————

Kachna po moravsku

 

4 porce

 

  • 1 kachna (asi 1,8 kg)
  • 2 malé mrkve
  • 1 petržel
  • 1 malý celer
  • 1 jablko
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 listy kapusty
  • sůl
  • kmín

 

Kachnu očistíme od zbytků peří a nečistot. Dobře ji opláchneem, osušíme a odřízneme od ní křídla.

Kořenovou zeleninu očistíme. Jablko omyjeme, osušíme a zbavíme jádřince. Zeleninu s jablky a slaninu pokrájíme přibližně na stejně velké kousky. Listy kapusty opláchneme, necháme okapat a rozložíme je na dno pekáčku.

Kachnu zevnitř dobře osolíme a naplníme ji pokrájenou zeleninou, jablky a slaninou. Sešijeme ji, aby náplň nevypadávala, a spolu s křídly ji položíme do pekáčku na kapustu.

Kachnu osolíme, okmínujeme a v troubě ji při 190 °C za občasného přelévání výpekem necháme péct. Asi po 90 minutách ji rozporcujeme a společně s nádivkou vrátíme do pekáčku a dopečeme.

Ideální přílohou ke kachně jsou bramborové nebo houskové knedlíky a červené zelí.

—————

Kachna s jablky

 

  • 1 kachna
  • 8 malých jablek
  • 8 celých pepřů
  • sůl
  • brusinky

 

Vykuchanou kachnu očistíme a osolíme. Dovnitř vložíme 3 jablíčka, z nichž jsme vybrali jádřinec a místo něj jsme dali brusinkový kompot a po jednom zrnku pepře. Zbývající stejně upravená jablka dáme péci asi v polovině pečení vedle kachny, čímž získáme výbornou šťávu.

—————

Kachna s medem, jablky a ořechy

4 porce

  • 1 očištěná kachna
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 jablka zbavená jádřinců a pokrájená na plátky
  • 150 ml jablečného džusu
  • 60 ml medu
  • hrst jader vlašských ořechů
  • 1 svitek nalámané skořice
  • sůl

Kachnu zevnitř i zvenku osolíme. Vložíme ji do pekáčku hrudí nahoru, posypeme kmínem (nepodléváme, pustí dostatek šťávy), přiklopíme a pečeme při 150 °C asi 2 hodiny. Maso přeléváme vypečenou šťávou.

Poklicí odklopíme a při 190 °C pečeme ještě asi 20 minut. Kachnu přelijeme džusem, potřeme medem, obložíme jablky, ořechy, skořicí a při stejné teplotě dopečeme.

Kachnu vyjmeme z trouby, opět přiklopíme a necháme asi 15 minut odpočinout.

—————

Kachna se zeleninou

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 411 kcal/ 1 723 kJ

4 porce

 

  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 100 g cukety
  • 250 g lilku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 600 g kachních prsou
  • sůl
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 snítka saturejky

 

Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Zbylou opláchneme a osušíme. Mrkev  nakrájíme na kolečka, cuketu a lilek na menší kostky, celer na plátky. Vše dáme do mísy a promícháme.

Kachní prsa omyjeme, dobře osušíme čistou utěrkou a kůži nařízneme ostrým nožem křížem tak, že vznikne mřížka. Maso osolíme a posypeme mletou paprikou.

Na rozpáleném oleji opékáme maso z obou stran asi 10 minut. Do pánve můžeme přidat snítku saturejky. Zeleninovou směs nasypeme do pekáčku, na ni položíme opečená kachní prsa a pokmínujeme je.

V předehřáté troubě dopékáme při 175 °C asi 10 - 15 minut, až jsou zelenina i maso měkké. Kachní prsa s pečenou zeleninou ozdobíme saturejkou. Jako příloha je vhodné pečivo nebo brambory.

—————

Kachna trochu jinak

 

  • 1 kachna
  • malá hlávka bílého zelí
  • 2 středně velká jablka
  • 1 velký brambor
  • 1 středně velká cibule
  • kmín
  • sůl
  • ocet

 

Očištěnou kachnu rozsekáme na porce, osolíme, okmínujeme a vložíme do pekáče na drobně nakrájenou cibuli. Podlijeme ji trochou vody a upečeme téměř doměkka. Zelí nakrájíme, promícháme s oloupanými a nastrouhanými jablky a bramborem a touto směsí kachnu pokryjeme. Ochutíme vše octem, přelijeme vypečenou šťávou a dopečeme doměkka. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

—————