Višňové
Schwarzwaldská zavařenina
5 skleniček (á 200 ml)
- 1 kg višní
- 500 g želírovacího cukru
- 100 ml čokoládového likéru
Višně omyjeme a na sítku necháme okapat. Poté je odstopkujeme a vypeckujeme.
Polovinu višní vsypeme do kastrolu se silným dnem. Přidáme polovinu cukru. Směs za stálého míchání vaříme 15 - 20 minut.
Rozvařené višně propasírujeme přes husté síto a vrátíme do kastrolu. Přidáme k nim zbylé višně s cukrem. Vše svaříme asi na 2/3 objemu.
Zavařeninu odstavíme, dochutíme likérem a ihned rozdělíme do skleniček. Uzavřeme je a postavíme dnem vzhůru.
—————
Višňový džem
- 1 kg višní
- 1 kg želírovacího cukru
- šťáva ze 2 citronů
Višně omyjte, opatrně osušte a odstraňte pecky. Smíchejte se želírovacím cukrem a nechte přikryté 24 hodin odpočinout. Směs za stálého míchání přiveďte spolu s citronovou šťávou do varu a 4 minuty zprudka vařte. Horkou hmotu plňte do sklenic a okamžitě uzavřete. Nechte vychladnout dnem vzhůru.
—————