Krůtí játra

Krůtí játra v košilce

  • 500 g krůtích jater
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 20 plátků anglické slaniny
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením a zavineme do plátku anglické slaniny. Naskládáme je těsně vedle sebe do pekáčku vymazaného máslem. Posypeme nakrájenou cibulí a plátky česneku. Zbytek másla vložíme do pekáčku, vše mírně podlijeme a zakryjeme alobalem. Dáme péct do trouby. Před dopečením sejmeme alobal a necháme dopéct dozlatova. Vhodnou přílohou jsou míchané brambory. 

—————

Špízky z krůtích jater

 

4 porce

Doba přípravy: 25 minut

1 porce asi 1 398 kJ/ 334 kcal

 

  • 300 g krůtích jater
  • 150 g silnějších plátků anglické slaniny
  • 3 jarní cibulky
  • mletý černý pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • sůl

 

Játra zbavíme ostrým nožem všech blan, omyjeme je a osušíme. Na prkénku je nakrájíme na plátky silné 1 cm, které ještě rozkrájíme na čtverečky velké asi 4 x 4 cm.

Anglickou slaninu nakrájíme na přibližně stejně velké kousky jako játra. Cibulky očistíme a bílou část rozkrájíme na špalíčky. Čtyři špízové jehly potřeme olejem. Střídavě pak na ně  postupně napichujeme játra, slaninu a kousky jarní cibulky. Nakonec špízky lehce ochutíme pepřem.

Na pánvi rozpálíme olej a špízy na něm rychle orestujeme. Pak je posypeme nasekanými lístky šalvěje a na mírném ohni pečeme ještě 2 minuty z každé strany.

Hotové špízy osolíme a podáváme. Vhodnou přílohou je pečivo nebo brambory.

—————