Vepřová játra

Berlínská játra

 

  • 700 g jater (telecích nebo vepřových)
  • 2 velká jablka
  • 2 menší svazky jarní cibulky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 60 g másla
  • špetka mletého bílého pepře

Z jablek odstraníme jádřince, společně s cibulkami je nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla, jablka a cibulky na něm osmahneme dozlatova a uložíme v teple. Místo jablek můžeme použít ananas. Oloupejte jej, odstraňte tuhý střed a dužninu nakrájejte na plátky a také s cibulkou osmažte. Očištěná játra podélně rozkrojíme a zaprášíme hladkou moukou. V další pánvi rozehřejeme zbytek másla a játra na něm smažíme 3 - 5 minut z každé strany. Hotová játra osolíme, ochutíme bílým pepřem, upravíme na talíři, poklademe osmaženými plátky jablek a nakonec přidáme smaženou cibulku. Podáváme s bramborovou kaší a listovým salátem.

—————

Játra po gruzínsku

Doba přípravy: 40 minut

4 porce

  • 400 g vepřových jater
  • 300 ml leča
  • 4 vejce
  • 2 cibule
  • olej
  • petrželová nať
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Játra omyjte, zbavte blan a nakrájejte na  proužky, opepřete, posypejte kmínem, osmažte na oleji a vyndejte na předehřátý talíř. Ve výpeku osmažte cibuli nakrájenou na kolečka, osolte ji a odložte stranou. Zapékací mísu vymažte tukem, dejte vrstvu jater, cibule a leča. Osolte, rozklepnětě vejce a dejte zapéct.

—————

Játra v kečupové směsi

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 300 g kuřecích nebo vepřových jater
  • olej
  • sůl, pepř
  • 1 cibule
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 5 lžic kečupu
  • 50 g šunky

Očištěná játra nakrájíme na kousky a opečeme je na oleji. Hotová játra osolíme a opepříme a přendáme je do zahřáté nádoby, aby zůstala teplá.

Do pánvičky přidáme trochu rostlinného oleje nebo másla, necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky, šunku nakrájenou na nudličky a kečup.

Je-li potřeba, přidáme trošku vařící vody a směs necháme přejít varem. Játra na talíři přelijeme kečupovou směsí a podáváme s rýží. Ozdobíme nadrobno nakrájeným pórkem.

 

—————

Mandlová játra s jablky a cibulí

 

  • 4 plátky telecích nebo vepřových jater
  • 50 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g mandlových lupínků
  • sůl
  • pepř
  • 50 g másla
  • 2 jablka
  • 2 střední cibule
  • olej na smažení

Mouku, rozšlehaná vejce se solí a pepřem vymícháme na hladké těstíčko. Plátky jater obalíme v těstíčku a poté v mandlových lupíncích, a po obou stranách pozvolna osmažíme dozlatova.

Vyjmeme z pánve a uložíme do tepla. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a stejně jako cibuli nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Podáváme společně s játry a vařenými brambory.

—————

Slovácká šalba

 

 

  • 350 g vepřových jater
  • 400 g vepřové kýty
  • 100 g oleje
  • 250 g cibule
  • sůl
  • pepř
  • 15 g feferonů
  • 10 g hladké mouky
  • mletá paprika

 

Na osmahnuté cibulce opékáme na kostky krájená játra, vepřovou kýtu spolu s kořením a sekanými feferony. Poloopečené maso zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku a směs zalijeme vodou. Necháme přejít varem, dochutíme a ihned podáváme.

—————

Vepřová játra na másle a víně *****

4 porce 

  • 600 až 700 g vepřových jater
  • 100 až 125 g másla
  • 0,1 až 0,2 l bílého vína
  • 1 až 1,5 lžičky sekané petrželky
  • sůl
  • mouka na obalení

 

Játra omyjte, osušte, nakrájejte na plátky, obalte v mouce a opečte po obou stranách na másle. Pak je vyndejte a uchovejte na teplém místě. Do zbylého tuku přidejte víno, sekanou petrželku, osolte a nechte několik minut povařit. Opečená játra mírně osolte, dejte prohřát do omáčky a podávejte.

—————

Vepřová játra na víně

 

4 porce

Doba přípravy: 25 minut

1 porce = 335 kcal/ 1410 kJ 

  • 500 g vepřových jater
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje (30 g)
  • 40 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • česnek
  • 100 g kečupu
  • 1,5 dl červeného vína
  • sůl

 

Vepřová játra odblaníme, nakrájíme na plátky, okrajové blány mělce nařízneme a plátky naklepeme a lehce poprášíme moukou. Plátky vložíme na pánev s rozehřátým olejem a opečeme po obou stranách.

Orestovaná játra vyjmeme, na pánvi roztavíme slaninu nakrájenou na nudličky, zpěníme cibuli, kterou jsme rozkrájeli na tenká půlkolečka a rozetřený česnek, vše zaprášíme moukou, lehce osmahneme, zalijeme kečupem, vínem a 3 lžícemi vody. Uvedeme do varu za stálého míchání, přidáme játra, sůl a vše ještě dusíme minutu. Hned podáváme s bramborovými hranolky.

—————