Krůtí játra
Krůtí játra v košilce
- 500 g krůtích jater
- 2 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 20 plátků anglické slaniny
- 100 g másla
- sůl
- pepř
- majoránka
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením a zavineme do plátku anglické slaniny. Naskládáme je těsně vedle sebe do pekáčku vymazaného máslem. Posypeme nakrájenou cibulí a plátky česneku. Zbytek másla vložíme do pekáčku, vše mírně podlijeme a zakryjeme alobalem. Dáme péct do trouby. Před dopečením sejmeme alobal a necháme dopéct dozlatova. Vhodnou přílohou jsou míchané brambory.
—————
Špízky z krůtích jater
4 porce
Doba přípravy: 25 minut
1 porce asi 1 398 kJ/ 334 kcal
- 300 g krůtích jater
- 150 g silnějších plátků anglické slaniny
- 3 jarní cibulky
- mletý černý pepř
- 3 lžíce oleje
- 1 snítka čerstvé šalvěje
- sůl
Játra zbavíme ostrým nožem všech blan, omyjeme je a osušíme. Na prkénku je nakrájíme na plátky silné 1 cm, které ještě rozkrájíme na čtverečky velké asi 4 x 4 cm.
Anglickou slaninu nakrájíme na přibližně stejně velké kousky jako játra. Cibulky očistíme a bílou část rozkrájíme na špalíčky. Čtyři špízové jehly potřeme olejem. Střídavě pak na ně postupně napichujeme játra, slaninu a kousky jarní cibulky. Nakonec špízky lehce ochutíme pepřem.
Na pánvi rozpálíme olej a špízy na něm rychle orestujeme. Pak je posypeme nasekanými lístky šalvěje a na mírném ohni pečeme ještě 2 minuty z každé strany.
Hotové špízy osolíme a podáváme. Vhodnou přílohou je pečivo nebo brambory.
—————