Masové směsi

Azu po tatarsku

 

  • 750 g hovězího zadního masa
  • 2 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 cibule
  • 30 g hladké mouky
  • vývar (může být i z masoxu)
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • kečup
  • sladkokyselé okurky
  • citron

 

Maso odblaníme a nakrájíme na širší nudle, které opečeme na rozehřátém oleji. Opepříme, osolíme a přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme. Pak přidáme mouku, za stálého míchání ji orestujeme a zalijeme 1/4 litrem vývaru, přidáme koření a dusíme doměkka, podle potřeby podléváme. Nakonec ochutíme kečupem, vmícháme nakrájené okurky a podáváme s dílkem citronu.

—————

Chilli con carne

 

4 porce

  • 600 g hovězího masa
  • 1 konzerva červených fazolí (500 g)
  • 1 menší plechovka kukuřice
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl
  • 1 balíček koření na chilli con carne

 

Cibuli očistíme, oloupeme a najemno nasekáme, hovězí maso nakrájíme na kousky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme hovězí maso a opečeme dohněda. Posypeme celým balíčkem kořením na chilli con carne, promícháme, zalijeme půl litrem horké vody a dusíme pod pokličkou asi  hodinu. Na závěr přidáme fazole, rajčatový protlak, kukuřici , osolíme a dusíme doměkka. Podáváme s chlebem či vařenou rýží.

—————

Čokoládové chilli con carne

 

 

  • 400 g pravé svíčkové nebo roštěné
  • 3 cibule (červená i klasická)
  • česnek
  • špetka soli
  • chilli a tabasco podle chuti
  • 2 hrsti červených fazolí a sterilované kukuřice
  • olej
  • plechovka loupaných rajčat
  • hořká čokoláda (aspoň 75 %)

Maso nakrájíme na malé nudličky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Maso asi 1 minutu restujeme na oleji, pak jej z ohně sundáme. Na rozpálený olej postupně přidáváme cibuli s pokrájeným česnekem, kukuřici a červené fazole.

Až zelenina lehce změkne, přidáme podle chuti chilli a tabasco. Přidáme ještě buď drcená nebo pokrájená loupaná rajčata. Do hotového chilli nastrouháme kousek čokolády.

Jako přílohu podáváme rýži, nachos nebo opečené pečivo.

—————

Formanské maso

 

  • 800 g hovězího masa
  • hřebíček
  • strouhaný zázvor
  • mletý pepř
  • sůl
  • ocet
  • 40 g perníku
  • 20 g medu
  • 150 g másla
  • 120 g cibule
  • 50 g sádla
  • půl citrónu
  • 200 ml červeného dezertního vína
  • 30 g slaniny

 

Maso propícháme s hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru, pepře a spolu s krájenou slaninou na másle opečeme. Zalijeme studenou vodou, přidáme na sádle osmaženou cibulku, trochu octa, citrón, med a vaříme doměkka. Pak maso vyjmeme, vývar procedíme a zahustíme jemně nastrouhaným perníkem. Přilijeme trochu červeného vína a provaříme.

—————

Hovězí kližka po myslivecku

 

 

  • 750 g hovězí kližky
  • 50 g uzené slaniny
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 cibule
  • pepř
  • nové koření
  • špetka tymiánu
  • lžíce hladké mouky
  • citronová šťáva
  • sůl
  • na ozdobu zelená cibulka

 

Kližku nakrájíme na větší kostky a každou kostku protkneme hranolkem slaniny. Na rozehřátém tuku osmahneme cibuli nakrájenou na drobné kostičky, přidáme maso, orestujeme ho ze všech stran, osolíme, okořeníme a podlijeme vodou nebo vývarem. Pod poklicí dusíme doměkka, vysmahneme, zaprášíme hladkou moukou a znovu podlijeme a povaříme. Šťávu dochutíme citronovou šťávou a porce posypeme drobně nakrájenou zelenou cibulkou.

—————

Hovězí na pomerančích

 

4 porce 

  • 500 g hovězí kýty nebo roštěnce
  • 3 menší pomeranče
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 200 g šalotky
  • 3 lžíce oleje
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžíce nasekaného koriandru nebo petrželky
  • 2 lžičky maizeny
  • 2 lžičky kari

 

Rajta:

  • 200 g hustého bílého jogurtu
  • 1/2 oloupané salátové okurky
  • 2 lžíce nasekané máty
  • sůl

 

Na oleji orestujeme nudličky masa. Když zbělá, přidáme měsíčky šalotky a česnek. Zalijeme asi 300 ml vývaru, ve kterém jsme rozmíchali kari, zvolna dusíme. Dle potřeby přiléváme vodu.

Měsíčky pomeranče zbavíme blanky. Šťávu, která vyteče, přidáme s kouskem kůry k masu.

Když je maso měkké, vložíme do kastrolu pomeranče a koriandr. Šťávu zahustíme škrobem rozmíchaným ve zbylém vývaru. Podáváme s rýží a rajtou.

Rajta: kostičky okurky, mátu a sůl vmícháme do jogurtu

—————

Hovězí s hřebíčkem

 

4 porce                                               

1 porce = 3608 kJ/865 kcal 

  • 400 g libového hovězího masa
  • 400 g rajčat
  • 200 g červeného vína
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, mletý pepř
  • 6 hřebíčků
  • směs bylinek (bazalka, saturejka, tymián)
  • petrželka
  • olej

 

Očištěné maso opečeme na oleji, přidáme nakrájená rajčata, podlijeme vínem. Doplníme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku, bylinky, hřebíček, osolíme, opepříme. Dusíme do změknutí masa. Před podáváním vyjmeme hřebíček.

—————

Hovězí tokáň

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 1 790 kJ/ 430 kcal

4 porce

  • 800 g zadního hovězího masa
  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 dl bílého vína
  • mletý pepř
  • sůl
  • 200 g syrových paprik různých barev
  • 3 rajčata
  • petrželka

Hovězí maso opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na malé kousky (kostky nebo nudličky). Cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a osmahneme na rozpáleném tuku do světležluta, přidáme pokrájené maso, trochu osolíme, okořeníme a v cibulovém základu za stálého míchání osmahneme.Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky nebo prolisujeme a přidáme k mas. Pak vše podlijeme vínem, zakryjeme pokličkou a dusíme za občasného podlití troškou horké vody asi 10 minut. Poté šťávu vysmahneme do tuku.

Rajčata spaříme horkou vodou, ochladíme, oloupeme a odstraníme střed se semínky. Pokrájíme je na menší kousky. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a stopek, nakrájíme na širší nudličky, přidáme s rajčaty k masu, společně osmahneme a ještě asi 6 minut nezakryté a za častého zamíchání podusíme. Během této doby směs podle potřeby podlijeme asi 2 lžícemi vody a promícháme. Hovězí tokáň zdobíme čerstvou kadeřavou petrželkou.

Hovězí tokáń můžeme podávat s brambory, bramborovou kaší, ale také s rýží nebo různými druhy těstovin. Jako příloha se však rovněž velmi dobře hodí tmavé nebo bílé pečivo.

—————

Masová pochoutka pro pivaře

 

4 porce

 

  • 400 g zadního hovězího masa
  • 1 cibule
  • 100 g žampionů
  • 30 g slaniny
  • 3 lžíce sádla
  • sladká paprika
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 sterilovaná kapie
  • 3 feferonky

Omyté hovězí maso nakrájíme na nudle a osolíme. Na tuku osmahneme drobně pokrájenou cibuli, kterou zasypeme paprikou a vše promícháme s rajčatovým protlakem. Krátce osmahneme, přidáme maso a opečeme. Mírně zalijeme horkou vodou a za občasného promíchání dusíme, až je maso skoro měkké. Pak necháme tekutinu odpařit, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, promícháme a dál dusíme. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a krátce podusíme na tuku pod pokličkou. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme roztavit. Kapii pokrájíme na malé nudličky, feferonky najemno a vše spolu s houbami přidáme k masu. Zamícháme a ještě krátce podusíme.

—————

Pikantní hovězí s fazolemi

 

4 porce

  • 500 g hovězí kýty
  • 3 cibule
  • trocha sladké mleté papriky
  • 2 - 3 sušené feferonky
  • sůl
  • trochu sušené majoránky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 plechovka sterilovaných červených fazolí
  • 3 lžíce kečupu
  • 3 lžíce tmavé instantní jíšky
  • 1 malá krabička rajčatového protlaku

Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky a osmahneme ve větším hrnci na rozehřátém oleji. Přidáme maso a za stálého míchání ze všech stran dokřupava opečeme. Opečené maso osolíme, okořeníme sojovou omáčkou, majoránkou a sladkou paprikou. Feferonky očistíme, podélně rozkrájíme, odstraníme semínka, opláchneme, nadrobno posekáme a přidáme k masu.

Podlijeme přiměřeným množstvím vody nebo vývaru, přidáme kečup i rajčatový protlak a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby znovu podlijeme trochou vřelé vody nebo vývaru. Když je maso měkké, přidáme fazole, instantní jíšku a ještě chvíli společně povaříme mírným varem. Nakonec vmícháme prolisovaný česnek a podle potřeby dochutíme.

Podáváme s rýží, s těstovinami, s pečivem nebo s vařenými bramborami.

 

—————