Dušené hovězí

Ďábelský kotlík

Ďábelský kotlík
  • 500 g hovězího masa
  • 3 velké cibule
  • sůl
  • pepř
  • mletá paprika (sladká i pálivá)
  • 200 g točeného salámu
  • 150 g papriky
  • 2 rajčata
  • sojová omáčka
  • worcesterová omáčka
  • 3 vejce
  • sádlo
    Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené maso na kostičky, orestujeme, okořeníme, zalijeme vodou a vaříme     doměkka. Pak přidáme pokrájenou papriku, salám  nakrájený na proužky a rajčata (zeleninu lze dle chuti obměňovat), povaříme, na konci přidáme rozšlehaná vejce, zahustíme a ochutíme sojovou omáčkou a worcesterem. Podáváme s pečivem. 

—————

Dušené maso se zeleninou

  • 600 g syrového  masa (jehněčího, skopového nebo hovězího)
  • 600 g brambor
  • 200 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 6 šálků masového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • sekaná petrželka
  • lze přidat i šálek piva Guiness nebo červeného vína, případně oboje

Maso pokrájíme na různě veliké kusy, někdo může upřednosnit pravidelné kostky. Oloupané brambory (malé ponecháme celé, mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme  nakrájené maso (asi 5 minut), přidáme česnek a ještě asi minutu smažíme.

Poté přilijeme vývar (případně pivo nebo víno), podle chuti sůl a tymián. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi hodinu. Zatím v druhém hrnci rozpustíme máslo, přidáme brambory, cibuli a mrkev a dozlatova opékáme (asi 20 minut). V průběhu přidáme pepř. Nakonec vsypeme opečenou zeleninu do hrnce s masem a nadále dusíme, až je maso pěkně měkké (asi dalších 40 minut). Před podáváním případně dochutíme (sůl, pepř) a na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Nejlepší je však tento pokrm až druhý den, když se dobře proleží. 

 

—————

Hovězí kostky s mrkví

Doba přípravy: asi 60 - 70 minut

1 porce 2 080 kJ/ 485 kcal

4 porce

  • 600 g hovězího masa bez kostí
  • 400 g mrkve
  • 3 lžíce oleje
  • 50 g slaniny
  • 1 cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • červený pepř a mladé listy celeru  na ozdobu

Hovězí maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na stejně velké kostky. Slaninu rozkrájíme nadrobno a necháme ji v kastrolu rozškvařit. Přidáme olej a jemně nakrájenou oloupanou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Vsypeme nakrájené hovězí kostky, osolíme, opepříme a za stálého míchání maso osmahneme. Potom je zaprášíme hladkou moukou, opět zamícháme, nakonec podlijeme vývarem nebo vlažnou vodou a necháme na mírném ohni dusit doměkka.

Mezitím očistíme mrkev a nakrájíme ji na stejně velká kolečka. K poloměkkému masu přidáme rozkrájenou mrkev a lžičku cukru. Vaříme mírným varem doměkka. Do hotového pokrmu zamícháme sekanou petrželku a dochutíme solí, pepřem a podle chuti i cukrem.

Hovězí s mrkví rozdělíme na připravené talíře a podáváme je s bramborovými noky nebo s vařenými bramborami a ozdobíme kuličkami červeného pepře, listy mladého celeru či jinými sekanými bylinkami. Hovězí můžeme podávat i s tmavým chlebem.

—————

Hovězí nudličky na červeném víně

 

4 porce

  • 800 g hovězí kýty
  • 100 g uzené slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml červeného vína
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • 700 ml zeleninového nebo masového vývaru z kostky
  • zelená petrželka
  • špetka sušeného tymiánu
  • 200 g žampionů

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na rozehřátém oleji. Opečené kostičky slaniny vyndáme z pánve a ve vypečeném tuku osmahneme cibuli. Přidáme maso a za občasného promíchání ze všech stran opečeme. Maso s cibulí osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, poprášíme moukou a znovu opečeme. Potom zalijeme vínem a vývarem, přidáme špetku sušeného tymiánu, přikryjeme poklicí a za občasného promíchání pozvolna udusíme doměkka.

Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Zelenou petrželku omyjeme a nadrobno posekáme. Těsně před dokončením přidáme k masu žampiony, společně dodusíme a nakonec vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s dušenou rýží, vařenými bramborami, těstovinami apod.

—————

Hovězí plátek s rajskou omáčkou

 

4 porce

  • 600 g předního hovězího masa
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 velká oloupaná cibule
  • 100 g rajského protlaku
  • 4 kuličky pepře
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 40 g hladké mouky
  • krupicový cukr dle chuti
  • špetka mleté skořice

Maso opečeme na 2 lžících rozpáleného oleje ze všech stran. Zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Poté je vyjmeme a udržujeme v teple. Kostičky cibule zesklovatíme na oleji, přidáme protlak s pepřem, novým kořením i bobkové listy a vše ještě společně restujeme. Přilijeme 500 ml vývaru z masa a asi 150 ml vody, v níž jsme rozmíchali mouku. Za stálého míchání prováříme asi 20 minut.

Omáčku přecedíme a ochutíme solí, cukrem a skořicí.

—————

Hovězí plátky na houbách

4 porce

  • 40 dkg předního hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 6 dkg oleje
  • 4 dkg hladké mouky
  • 1 dkg sušených nebo 10 dkg čerstvých hub
  • sůl

Na oleji osmahneme cibulku dozlatova, nepatrně zalijeme vodou a odstavíme. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, prosolíme a na prudkém ohni rychle opečeme po obou stranách. Pak položíme na cibulový základ, přidáme sušené houby a dusíme do poloměkka (čerstvé houby nakrájíme a osmahneme na másle a přidáme až k hotovému jídlu).

Když jsou plátky poloměkké a omáčka vysmahlá, zaprášíme ji moukou a zalijeme vodou nebo vývarem z kostí a dodusíme pod pokličkou v troubě. Nejlepší přílohou je rýže smíchaná se sterilovanou mrkví a hráškem, kterou prohřejeme v rozpuštěném másle.

—————

Hovězí tokáň na majoránce

Hovězí tokáň na majoránce

Doba přípravy: 90 minut

1 porce asi 1 957 kJ/ 467 kcal

4 porce

  • 600 g hovězího masa
  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 cibule jarní
  • 200 ml bílého vína
  • 200 ml kysané smetany
  • majoránka
  • pepř
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Hovězí maso omyjeme pod tekoucí vodou, zbavíme případných blan a nakrájíme na plátky, které ještě překrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Mladou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme.

Do kastrolu dáme zahřát sádlo nebo olej, rozehřejeme ho na potřebnou teplotu a přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, kterou na něm dobře rozškvaříme. Cibuli na horké slanině osmažíme dozlatova. Potom přidáme kousky masa, podle chuti je osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran. Potom maso podlijeme vínem, které jsme trochu zředili vodou, a okořeníme majoránkou.

Maso přiklopíme pokličkou a dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Když je maso poloměkké, přidáme prolisovaný česnek a vše podusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou.

Dostatečně měkké maso zalijeme smetanou, promícháme a necháme prohřát. Jako přílohu servírujeme dušenou rýži nebo nové brambory. Vybereme takové, které mají stejnou velikost, uvaříme je vcelku a již měkké na závěr opečeme nebo ogrilujeme v troubě, aby získaly jemnou kůrčičku. Můžeme je potírat marinádou z oleje a nejrůznějších bylinek. Na talíři je sypeme petrželkou.

—————

Hovězí v kávové omáčce

 

4 porce

  • 800 g hovězího plecka nebo ramínka nakrájeného na kostičky
  • 250 ml bílého vína
  • 100 ml silné černé kávy
  • 70 g másla
  • 2 menší oloupané cibule
  • 3 stroužky oloupaného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 3 lžíce hladké mouky
  • drcený černý pepř
  • sůl

V hrnci na 40 g másla orestujeme najemno nakrájenou cibuli s česnekem do zlatohněda. Přidáme maso, které opečeme. Zalijeme vodou, osolíme, posypeme oreganem, pepřem a zvolna dusíme doměkka.

Měkké maso vyjmeme. Základ zahustíme jíškou připravenou z mouky a zbytku másla. Pečlivě ji rozšleháme. Přilijeme víno i kávu a za občasného promíchání prováříme asi 15 minut. Dochutíme solí a pepřem.

Maso vrátíme do omáčky a vše společně krátce povaříme.

—————

Kořeněná kapucínská omáčka se žampiony

 

  • 600 - 750 g hovězího masa (předního či zadního, může být i kližka)
  • tuk (i sádlo) na osmažení cibule a masa a na podušení žampionů
  • 2 - 3 větší cibule
  • 2 - 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 1,5 lžíce rajčatového protlaku nebo 1/2 lžíce kečupu
  • 1,5 špetky mletého pepře
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 - 2 lžičky soli
  • 2 až 4 stroužky česneku
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • 350 g žampionů nebo čerstvých lesních hub
  • zhruba 6 - 7 dcl vody či vývaru (i z masoxu)
  • 3/4 kostky masoxu (pokud není vývar z masoxu)

 

Maso nakrájíme na větší kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dozlatova, krátce na ní zpěníme papriku, vložíme maso a za stálého míchání ho opečeme. Zasypeme moukou a také tu krátce opražíme. Přilijeme trochu vývaru, přidáme sůl, pepř, kmín, rajčatový protlak, třený česnek, masox a promíchávání a postupného podlévání dodáme potřebné množství tekutiny. V papiňáku dusíme zhruba 40 minut.

Do hotové omáčky přidáme podušené žampiony na trošce tuku, které mírně posolíme, a přidáme mletý kmín, dusíme 8 - 10 minut. Omáčku podle potřeby dochutíme a ještě krátce prohřejeme. Měla by být hustší a mírně kořeněná.

Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, dušená rýže, těstoviny, krupicové noky. Saláty podle chuti.

—————

Masové ragú s houbami

1 porce 1 590 kJ

1 porce

  • 50 g hovězího masa
  • 40 g libového vepřového masa
  • 5 g oleje
  • 30 g cibule
  • 100 g čerstvých hub
  • 35 g pálivých papriček
  • 35 g rýže
  • sůl
  • římský drcený kmín
  • mletý pepř

Omyté a osušené maso nakrájíme na nudličky, houby očistíme a pokrájíme na kousky. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, okořeníme a necháme dusit. Během dušení doplníme houbami, pálivou papričkou a dusíme, až je maso měkké. Podáváme s rýží.

—————