Hovězí pečeně

Hovězí hrudí se slaninovou kapustou

4 porce

  • 2 kg hovězího hrudí
  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g petržele
  • 150 g celeru
  • 200 g slaniny
  • sůl
  • 30 g divokého koření
  • 100 g strouhanky
  • masový vývar

Kapusta:

  • 1 kg kapusty
  • sůl
  • 100 g slaniny
  • 100 g cibule
  • 20 g česneku
  • mletý pepř
  • majoránka 

Osolené porce hrudí protkneme slaninou. K hrubě strouhané kořenové zelenině a cibuli přidáme divoké koření i hrudí, obložíme zbylou slaninou, lehce ji podlijeme vývarem a upečeme. Maso vyjmeme, do výpeku vlijeme vývar, vsypeme strouhanku a povaříme. Podáváme se slaninovou kapustou a vařenými brambory. Kapustu bez košťálu rozdělíme na kostky, krátce ovaříme ve slané vodě a scedíme. Proužky špeku lehce roztavíme, doplníme jemně krájenou cibuli a osmažíme. Podlijeme vývarem, přidáme kapustu, utřený česnek, okořeníme a udusíme téměř do měkka. V případě potřeby lze zahustit strouhanou syrovou bramborou.

—————

Hovězí pečeně na houbách po myslivecku

 

Doba přípravy: 80 minut

1 porce asi 578 kcal/ 2 421 kJ

4 porce

 

  • 800 g hovězí kýty
  • 1 lžíce soli
  • 6 kuliček drceného pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • 3 lžíce oleje
  • 300 g čerstvých hub
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g brusinek
  • 100 g anglické slaniny
  • 200 ml zakysané smetany

 

Hovězí maso opláchneme, osušíme je, osolíme a opepříme. Houby očistíme a nakrájíme na větší plátky. Jalovec nadrtíme v hmoždíři. Na pánvi si rozpálíme olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme.

Přidáme nakrájené houby, drcený jalovec a znovu orestujeme. Zalijeme vodou a vínem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 60 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Když je maso měkké, vyndáme ho a uchováváme v teple.

Do vypečené šťávy přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a brusinky.  Provaříme a přidáme zakysanou smetanu.

Za stálého míchání povaříme, až omáčka zhoustne a dosolíme. Hovězí pečení prohřejeme v omáčce, nakrájíme na  plátky a podáváme. Vhodnou přílohou jsou třeba houskové knedlíky nebo bramborové noky.

—————

Hovězí pečeně s medovou omáčkou

 

4 porce

 

  • 1 kg hovězího zadního masa
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 150 ml vinného octa
  • 80 g lískových oříšků nasucho opečených při 170 °C v troubě
  • 60 g nastrouhaného perníku
  • 50 g propláchnutých rozinek
  • 40 ml oleje
  • sůl
  • 2 lžíce medu
  • 2 karotky, nakrájené
  • 2 cibule, nakrájené
  • 120 g celeru, nakrájeného
  • 2 bobkové listy
  • 4 hřebíčky
  • 5 kuliček černého pepře

 

Ocet svaříme s kořením, přidáme mrkev, cibuli, celer a odstavíme. Maso zalijeme marinádou a necháme 2 dny rozležet.

Osušené maso zprudka opečeme na oleji. Zeleninu vyndáme a orestujeme na výpeku z masa. Zalijeme marinádou a povaříme. Zeleninu a maso v pekáčku přiklopíme a pečeme v troubě při 180 °C asi 90 minut.

Maso vyndáme, zeleninu s omáčkou propasírujeme do kastrůlku, přilijeme vývar. Přidáme med, rozinky a perník. Vaříme 10 minut a nakonec přisypeme ořechy.

—————

Hovězí pečínka

Doba přípravy: 90 minut

4 porce

  • 750 g hovězího masa bez kosti
  • sůl
  • bílý pepř
  • 2 lžičky sójové omáčky

 

Obloha:

  • 500 g vařených zelených fazolí
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce nasekané petržele
  • 400 g vařených brambor

 

Maso zbavíme všeho viditelného tuku. Osolíme a opepříme. Maso položíme na rošt. V předhřáté troubě pečeme 90 minut při 175 °C. Vypečenou šťávu zředíme trochou vody a ochutíme sójovou omáčkou. Fazole smícháme s máslem a petrželí. Přidáme brambory.

—————

Hovězí po provensálsku

6 porcí

  • 800 g hovězího zadního masa
  • 500 ml bílého vína
  • 250 g rajčat
  • 250 g anglické slaniny
  • 100 g černých oliv
  • 50 ml olivového oleje
  • 4 mrkve
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • olej na vymazání zapékací mísy

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nasekáme na plátky. Maso s česnekem vložíme do mísy, přidáme bobkové listy a lístky tymiánu a rozmarýnu. Přilijeme olej a víno. Směs osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přikryjeme ji potravinovou fólií a dáme přes noc do ledničky odležet.

Cibule a mrkve oloupeme. Olivy necháme okapat. Cibule nakrájíme na měsíčky, mrkve, rajčata a olivy na kolečka, slaninu na plátky.

Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno rozložíme polovinu masa. Na ně navrstvíme část slaniny, cibule, rajčat a mrkve. Postup ještě jednou zopakujeme.

Směs zalijeme marinádou. Mísu přikryjeme poklicí nebo několika vrstvami alobalu a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 2 hodiny. Podle potřeby přiléváme vodu. Podáváme s vařenými brambory.

—————

Šumavská pečeně

Doba přípravy: 150 minut

1 porce asi 3 713 kJ/ 886 kcal

4 porce

  • 50 g slaniny
  • 70 g hřibů
  • 800 g zadního hovězího masa
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 70 g sádla
  • 1 cibule
  • 4 zrnka nového koření
  • 8 zrnek černého pepře
  • 1 - 2 bobkové listy
  • 50 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžička octa
  • 300 ml smetany
  • 30 g másla
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • čerstvý tymián na ozdobení

 

Slaninu nakrájíme na silnější proužky, maso prošpikujeme, osolíme a opepříme. V kastrole opečeme maso na sádle ze všech stran a vyjmeme.

Nadrobno nakrájenou cibuli restujeme ve vypečeném tuku asi 4 minuty, pak do kastrolu vrátíme maso, přidáme nové koření, pepř a bobkový list. Podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme asi 90 minut, až je maso měkké. Během pečení znovu podléváme vodou.

Pak maso vyjmeme a šťávu vyrestujeme na tuk. Přisypeme mouku, za stálého míchání ji osmahneme a zalijeme mlékem. Dochutíme hořčicí, solí, octem a cukrem. Omáčku vaříme na mírném plameni asi 20 minut, pak přecedíme a zjemníme smetanou.

Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, hříbky na kousky (můžeme použít i mražené nebo nakládané houby) a společně restujeme asi 5 minut na másle. Pak přidáme do omáčky. Maso nakrájíme na plátky, v omáčce je prohřejeme a rozdělíme na talíře. Ozdobíme tymiánem a podáváme s houskovými knedlíky.

—————

Sváteční hovězí na víně

  • 1,25 kg pěkného zadního hovězího masa
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 kořenová petržel
  • kousek celeru
  • 1 malá plechovka rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 750 ml masového vývaru z bujonové kostky
  • 2 bobkové listy
  • 2 - 3 hřebíčky
  • několik kuliček jalovce
  • po špetce sušeného rozmarýnu a tymiánu
  • 3 - 4 lžíce tmavé instantní jíšky

Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme v teflonové pánvi s rozehřátým máslem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer, mrkev a petržel oloupeme, omyjeme a nastrouháme na nudličky. Opečené maso přendáme i s vypečenou šťávou do pekáče a obložíme cibulí a nastrouhanou kořenovou zeleninou. Přidáme rajčatový protlak, červené víno, vývar, bobkové listy, hřebíčky, kuličky jalovce, rozmarýn a tymián. Dusíme přikryté asi 2 hodiny.

Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby průběžně podléváme vždy trochou vody nebo dalším vývarem. Upečené maso vyndáme z pekáče a udržujeme teplé. Omáčku procedíme přes síto nebo rozmixujeme. Do omáčky pak vmícháme instantní jíšku, podle potřeby ještě přisolíme, opepříme a můžeme přidat i několik kapek citronové šťávy. Krátce ještě za stálého míchání necháme přejít varem.

Upečené maso nakrájíme ostrým nožem na plátky a podáváme s omáčkou a houskovým nebo bramborovým knedlíkem, případně i s těstovinami.

—————

Sváteční hovězí pečeně s ovocem

4 porce

  • 1 kg pěkného zadního hovězího masa
  • 1 cibule
  • 1/4 celeru
  • 250 ml vinného octa
  • 2 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • několik kuliček jalovce
  • několik kuliček pepře
  • sůl a pepř
  • 50 g másla
  • 500 ml masového vývaru z bujonové kostky
  • 2 hrušky
  • 2 jablka
  • několik sušených švestek
  • 3 lžíce červeného vína
  • 1 lžíce cukru
  • zelená petrželka

Maso omyjeme a vložíme do mísy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vinný ocet smícháme s 500 ml vody, cibulí, celerem, bobkovými listy, hřebíčkem, kuličkami jalovce a pepře. Necháme přejít varem, zchladíme a maso marinádou přelijeme. Maso 3 dny marinujeme v lednici a občas převrátíme. Potom maso vyndáme z marinády, osušíme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme v teflonové pánvi s rozehřátým máslem.

Celer, cibuli, 250 ml marinády a 125 ml vývaru přidáme k masu a pozvolna dusíme přikryté asi 2 hodiny. Postupně přiléváme zbývající vývar. Hrušky a jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrájíme jádřince, opláchneme a nakrájíme na plátky. Spolu s vypeckovanými sušenými švestkami ovoce přidáme k masu a společně ještě asi 20 minut dusíme. Potom maso vyndáme.

Šťávu zředíme vínem, necháme přejít varem a ochutíme solí, pepřem a cukrem. Maso nakrájíme ostrým nožem na plátky a podáváme s omáčkou s ovocem. Posypeme omytou a nasekanou zelenou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou noky, těstoviny nebo rýže.

—————