Hovězí pečeně
Hovězí hrudí se slaninovou kapustou
4 porce
- 2 kg hovězího hrudí
- 100 g cibule
- 150 g mrkve
- 150 g petržele
- 150 g celeru
- 200 g slaniny
- sůl
- 30 g divokého koření
- 100 g strouhanky
- masový vývar
Kapusta:
- 1 kg kapusty
- sůl
- 100 g slaniny
- 100 g cibule
- 20 g česneku
- mletý pepř
- majoránka
Osolené porce hrudí protkneme slaninou. K hrubě strouhané kořenové zelenině a cibuli přidáme divoké koření i hrudí, obložíme zbylou slaninou, lehce ji podlijeme vývarem a upečeme. Maso vyjmeme, do výpeku vlijeme vývar, vsypeme strouhanku a povaříme. Podáváme se slaninovou kapustou a vařenými brambory. Kapustu bez košťálu rozdělíme na kostky, krátce ovaříme ve slané vodě a scedíme. Proužky špeku lehce roztavíme, doplníme jemně krájenou cibuli a osmažíme. Podlijeme vývarem, přidáme kapustu, utřený česnek, okořeníme a udusíme téměř do měkka. V případě potřeby lze zahustit strouhanou syrovou bramborou.
—————
Hovězí pečeně na houbách po myslivecku
Doba přípravy: 80 minut
1 porce asi 578 kcal/ 2 421 kJ
4 porce
- 800 g hovězí kýty
- 1 lžíce soli
- 6 kuliček drceného pepře
- 10 kuliček jalovce
- 3 lžíce oleje
- 300 g čerstvých hub
- 100 ml bílého vína
- 100 g brusinek
- 100 g anglické slaniny
- 200 ml zakysané smetany
Hovězí maso opláchneme, osušíme je, osolíme a opepříme. Houby očistíme a nakrájíme na větší plátky. Jalovec nadrtíme v hmoždíři. Na pánvi si rozpálíme olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme.
Přidáme nakrájené houby, drcený jalovec a znovu orestujeme. Zalijeme vodou a vínem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 60 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Když je maso měkké, vyndáme ho a uchováváme v teple.
Do vypečené šťávy přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a brusinky. Provaříme a přidáme zakysanou smetanu.
Za stálého míchání povaříme, až omáčka zhoustne a dosolíme. Hovězí pečení prohřejeme v omáčce, nakrájíme na plátky a podáváme. Vhodnou přílohou jsou třeba houskové knedlíky nebo bramborové noky.
—————
Hovězí pečeně s medovou omáčkou
4 porce
- 1 kg hovězího zadního masa
- 200 ml hovězího vývaru
- 150 ml vinného octa
- 80 g lískových oříšků nasucho opečených při 170 °C v troubě
- 60 g nastrouhaného perníku
- 50 g propláchnutých rozinek
- 40 ml oleje
- sůl
- 2 lžíce medu
- 2 karotky, nakrájené
- 2 cibule, nakrájené
- 120 g celeru, nakrájeného
- 2 bobkové listy
- 4 hřebíčky
- 5 kuliček černého pepře
Ocet svaříme s kořením, přidáme mrkev, cibuli, celer a odstavíme. Maso zalijeme marinádou a necháme 2 dny rozležet.
Osušené maso zprudka opečeme na oleji. Zeleninu vyndáme a orestujeme na výpeku z masa. Zalijeme marinádou a povaříme. Zeleninu a maso v pekáčku přiklopíme a pečeme v troubě při 180 °C asi 90 minut.
Maso vyndáme, zeleninu s omáčkou propasírujeme do kastrůlku, přilijeme vývar. Přidáme med, rozinky a perník. Vaříme 10 minut a nakonec přisypeme ořechy.
—————
Hovězí pečínka
Doba přípravy: 90 minut
4 porce
- 750 g hovězího masa bez kosti
- sůl
- bílý pepř
- 2 lžičky sójové omáčky
Obloha:
- 500 g vařených zelených fazolí
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce nasekané petržele
- 400 g vařených brambor
Maso zbavíme všeho viditelného tuku. Osolíme a opepříme. Maso položíme na rošt. V předhřáté troubě pečeme 90 minut při 175 °C. Vypečenou šťávu zředíme trochou vody a ochutíme sójovou omáčkou. Fazole smícháme s máslem a petrželí. Přidáme brambory.
—————
Hovězí po provensálsku
6 porcí
- 800 g hovězího zadního masa
- 500 ml bílého vína
- 250 g rajčat
- 250 g anglické slaniny
- 100 g černých oliv
- 50 ml olivového oleje
- 4 mrkve
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu
- mletý černý pepř
- sůl
- olej na vymazání zapékací mísy
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nasekáme na plátky. Maso s česnekem vložíme do mísy, přidáme bobkové listy a lístky tymiánu a rozmarýnu. Přilijeme olej a víno. Směs osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přikryjeme ji potravinovou fólií a dáme přes noc do ledničky odležet.
Cibule a mrkve oloupeme. Olivy necháme okapat. Cibule nakrájíme na měsíčky, mrkve, rajčata a olivy na kolečka, slaninu na plátky.
Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno rozložíme polovinu masa. Na ně navrstvíme část slaniny, cibule, rajčat a mrkve. Postup ještě jednou zopakujeme.
Směs zalijeme marinádou. Mísu přikryjeme poklicí nebo několika vrstvami alobalu a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 2 hodiny. Podle potřeby přiléváme vodu. Podáváme s vařenými brambory.
—————
Šumavská pečeně
Doba přípravy: 150 minut
1 porce asi 3 713 kJ/ 886 kcal
4 porce
- 50 g slaniny
- 70 g hřibů
- 800 g zadního hovězího masa
- sůl
- mletý černý pepř
- 70 g sádla
- 1 cibule
- 4 zrnka nového koření
- 8 zrnek černého pepře
- 1 - 2 bobkové listy
- 50 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžička octa
- 300 ml smetany
- 30 g másla
- 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- čerstvý tymián na ozdobení
Slaninu nakrájíme na silnější proužky, maso prošpikujeme, osolíme a opepříme. V kastrole opečeme maso na sádle ze všech stran a vyjmeme.
Nadrobno nakrájenou cibuli restujeme ve vypečeném tuku asi 4 minuty, pak do kastrolu vrátíme maso, přidáme nové koření, pepř a bobkový list. Podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme asi 90 minut, až je maso měkké. Během pečení znovu podléváme vodou.
Pak maso vyjmeme a šťávu vyrestujeme na tuk. Přisypeme mouku, za stálého míchání ji osmahneme a zalijeme mlékem. Dochutíme hořčicí, solí, octem a cukrem. Omáčku vaříme na mírném plameni asi 20 minut, pak přecedíme a zjemníme smetanou.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, hříbky na kousky (můžeme použít i mražené nebo nakládané houby) a společně restujeme asi 5 minut na másle. Pak přidáme do omáčky. Maso nakrájíme na plátky, v omáčce je prohřejeme a rozdělíme na talíře. Ozdobíme tymiánem a podáváme s houskovými knedlíky.
—————
Sváteční hovězí na víně
- 1,25 kg pěkného zadního hovězího masa
- sůl a pepř
- 3 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 kořenová petržel
- kousek celeru
- 1 malá plechovka rajčatového protlaku
- 200 ml červeného vína
- 750 ml masového vývaru z bujonové kostky
- 2 bobkové listy
- 2 - 3 hřebíčky
- několik kuliček jalovce
- po špetce sušeného rozmarýnu a tymiánu
- 3 - 4 lžíce tmavé instantní jíšky
Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme v teflonové pánvi s rozehřátým máslem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer, mrkev a petržel oloupeme, omyjeme a nastrouháme na nudličky. Opečené maso přendáme i s vypečenou šťávou do pekáče a obložíme cibulí a nastrouhanou kořenovou zeleninou. Přidáme rajčatový protlak, červené víno, vývar, bobkové listy, hřebíčky, kuličky jalovce, rozmarýn a tymián. Dusíme přikryté asi 2 hodiny.
Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby průběžně podléváme vždy trochou vody nebo dalším vývarem. Upečené maso vyndáme z pekáče a udržujeme teplé. Omáčku procedíme přes síto nebo rozmixujeme. Do omáčky pak vmícháme instantní jíšku, podle potřeby ještě přisolíme, opepříme a můžeme přidat i několik kapek citronové šťávy. Krátce ještě za stálého míchání necháme přejít varem.
Upečené maso nakrájíme ostrým nožem na plátky a podáváme s omáčkou a houskovým nebo bramborovým knedlíkem, případně i s těstovinami.
—————
Sváteční hovězí pečeně s ovocem
4 porce
- 1 kg pěkného zadního hovězího masa
- 1 cibule
- 1/4 celeru
- 250 ml vinného octa
- 2 bobkové listy
- 2 hřebíčky
- několik kuliček jalovce
- několik kuliček pepře
- sůl a pepř
- 50 g másla
- 500 ml masového vývaru z bujonové kostky
- 2 hrušky
- 2 jablka
- několik sušených švestek
- 3 lžíce červeného vína
- 1 lžíce cukru
- zelená petrželka
Maso omyjeme a vložíme do mísy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vinný ocet smícháme s 500 ml vody, cibulí, celerem, bobkovými listy, hřebíčkem, kuličkami jalovce a pepře. Necháme přejít varem, zchladíme a maso marinádou přelijeme. Maso 3 dny marinujeme v lednici a občas převrátíme. Potom maso vyndáme z marinády, osušíme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme v teflonové pánvi s rozehřátým máslem.
Celer, cibuli, 250 ml marinády a 125 ml vývaru přidáme k masu a pozvolna dusíme přikryté asi 2 hodiny. Postupně přiléváme zbývající vývar. Hrušky a jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrájíme jádřince, opláchneme a nakrájíme na plátky. Spolu s vypeckovanými sušenými švestkami ovoce přidáme k masu a společně ještě asi 20 minut dusíme. Potom maso vyndáme.
Šťávu zředíme vínem, necháme přejít varem a ochutíme solí, pepřem a cukrem. Maso nakrájíme ostrým nožem na plátky a podáváme s omáčkou s ovocem. Posypeme omytou a nasekanou zelenou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou noky, těstoviny nebo rýže.
—————