Rolády
Balená svíčková
- 1 celý váleček svíčkové nebo špalíček libového masa
- 1 kg mletého masa
- sůl
- kmín
- 2 vejce
Mleté maso nejprve řádně osolíme, přidáme vajíčka, pepř a rozdělíme na díly. Jeden díl rozetřeme na igelitový sáček a hustě jej pokmínujeme. Na tuto směs položíme osolenou a pokmínovanou svíčkovou, kterou zakryjeme druhou polovinou mletého masa a opět pokmínujeme. Vytvoříme roládu, jejíž střed tvoří svíčková. Roládu pečeme v troubě. Jako příloha se nejlépe hodí brambory, doporučuji podávat i s kompotem. Roláda je velmi dobrá i za studena.
—————
Hovězí roláda
- 600 g zadního hovězího masa
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 200 g kuřecích prsíček
- 1 vejce
- zelená petrželka
- pažitka
- 1 červená nebo oranžová paprika
- 2 lžíce strouhanky
- 250 g plátkové anglické slaniny
- 100 ml bílého vína
- 250 ml masového vývaru z bujonové kostky
- 5 lžic oleje
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
Hovězí maso omyjeme, osušíme, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a dvěma stroužky prolisovaného česneku. Maso necháme chvíli stát, mezitím si připravíme náplň.
Kuřecí prsíčka omyjeme, nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku. Pažitku a petrželku omyjeme a nadrobno nasekáme. Papriku očistíme, odstraníme semeník, opláchneme a nakrájíme na malé kostičky. Do pomletého masa přidáme vejce, pažitku, petrželku, nakrájenou papriku a strouhanku. Nádivku podle chuti osolíme, opepříme a vmícháme zbývající prolisovaný česnek. Pak ji stejnoměrně rozetřeme na připravený plát hovězího masa.
Roládu opatrně zavineme, celou ji obalíme plátky slaniny a pevně převážeme čistou bílou nití. Roládu ze všech stran zprudka opečeme na teflonové pánvi s rozehřátým olejem, podlijeme bílým vínem a vyvarem. Přikryté dusíme pozvolna asi 1 hodinu. Během dušení roládu několikrát obrátíme a podle potřeby znovu podlijeme trochou vřelé vody nebo vývarem.
Nakonec roládu i se šťávou přendáme do pekáčku a ještě asi 30 minut pečeme v troubě, až roláda na povrchu krásně zezlátne. Z upečené rolády odstraníme nitě a ostrým nožem ji nakrájíme na kolečka. Podáváme s rýží nebo s opékanými či vařenými bramborami a se zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem.
—————
Hovězí roláda s kuřecím masem
4 porce
- 500 g hovězí roštěnky
- 300 g kuřecích prsíček
- 100 g šunky
- sůl a pepř
- 5 - 6 lžic olivového oleje
- 4 - 5 stroužků česneku
- 300 ml masového vývaru z bujonové kostky
- 2 lžíce tmavé instantní jíšky
Hovězí roštěnku omyjeme a naklepeme na tenký plát. Maso osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, tence rozklepeme mezi dvěma foliemi, osolíme, opepříme a obložíme plátky šunky. Kuřecí maso se šunkou položíme na plát hovězího masa, společně stočíme do závinu a sepneme grilovacím jehlami nebo převážeme nití.
V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, roládu ze všech stran zprudka opečeme, potom přendáme do pekáčku, přelijeme vypečenou šťávou, potřeme prolisovaným česnekem, podlijeme vývarem a ve středně vyhřáté troubě pečeme doměkka. Upečenou roládu vyndáme ze šťávy.
Šťávu přelijeme do kastrůlku, vmícháme instantní jíšku a za občasného promíchání krátce povaříme. Z rolády odstraníme nitě nebo jehly, ostrým nožem nakrájíme na plátky, přelijeme zahuštěnou šťávou a podáváme s rýží nebo s vařenými či opékanými bramborami.
Doplníme ovocným kompotem nebo zeleninovým salátem. Kousky rolády s přílohou můžeme samozřejmě na talířích posypat také omytou a nasekanou zelenou petrželkou či pažitkou, případně doplnit oblohou z čerstvé nebo sterilované zeleniny.
—————
Hovězí roláda s párkem
Doba přípravy: 80 minut
1 porce asi 2 200 kJ/ 525 kcal
4 porce
- 600 g hovězího zadního masa
- 150 g párků
- 100 g slaniny
- 200 g chleba
- 1 pórek
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- petrželka
- majoránka
- česnek
- sůl
- pepř
- hořčice
- olej
Hovězí maso zbavíme blan a omyjeme. Prokrojíme ho z obou stran tak, aby nám vznikl plát, který lehce naklepeme. Prolisujeme česnek. Zelenou petrželku a majoránku usekáme najemno. Pórek důkladně očistíme.
Kostičky chleba namočíme v rozšlehaných vajíčkách rozředěných mlékem. Plát masa osolíme a opepříme, potřeme hořčicí a prolisovaným česnekem. Nakonec na maso rozložíme namočené kostky chleba, párek a nožičky párku.
Naplněný plát masa zavineme a pevně převážeme tenkým provázkem nebo režnou nití. Do pekáče dáme trochu oleje a roládu na něj opatrně položíme. Pečeme v přede vyhřáté troubě při 220 °C asi 40 minut. Během pečení roládu obracíme a podléváme vlažnou vodou nebo vývarem.
Hotovou roládu krájíme na plátky a servírujeme s vařenými bramborami.
—————
Živáňská rolka
- 60 dkg zadního hovězího masa
- 10 dkg šunky
- malá cibule
- kečup
- 1/4 celeru
- 1 mrkev
- 10 dkg slaniny
- hořčice
- pepř
- olej
Maso rozřežeme na plát. Naklepeme, osolíme. Šunku a cibuli nakrájíme na plátky. Maso pokapeme kečupem, potřeme hořčicí, poklademe cibulí, šunkou, strouhanou zeleninou, okořeníme, zavineme, převážeme bílou nití, položíme na plátky slaniny a trochu oleje. Dusíme pod pokličkou a za stálého podlévání dopečeme v troubě nepřikryté. Hotovou rolku vybalíme z nitě, polijeme šťávou, podáváme s bramborovou kaší.
—————