Utopenci
Chalupářské utopence
- 1,5 l vody
- 1 l octa
- sůl
- 4 lžíce cukru
- 25 kuliček nového koření
- 25 kuliček pepře
- asi 1,5 kg špekáčků
- ostrá paprika nebo kayenský pepř
- 4 cibule
- několik bobkových listů
- 500 g kysaného zelí
- feferonky
Z vody, octa, soli, cukru a koření svaříme nálev a necháme ho trochu zchladnout. Špekáčky nakrojíme po délce (nedokrojíme) a uvnitř poprášíme paprikou. Okořeněné špekáčky skládáme do velké láhve a prokládáme je kroužky cibule, kysaným zelím, bobkovými listy a feferonkami. Zalijeme svařeným nálevem. Necháme v chladu uležet minimálně do druhého dne.
—————
Domácí utopenci
- 1 balíček Deka na nakládání
- 3 l skleněná láhev
- 1,5 l vody
- 1/2 l octa
- 1/2 kg cibule
- 20 špekáčků
- 8 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 1 lžíce moučkového cukru
- pár kousků křene
- feferonka
Po svaření vody s octem do láku vsypeme Deko a asi 5 minut ještě vaříme. Oloupané špekáčky nakrojíme do 3/4 jejich délky, do mezery vložíme kolečka cibule a řezem dolů těsně u sebe vkládáme do sklenice. Ocukrujeme, přidáme další koření a zalijeme studeným nálevem. Jíme po deseti dnech zrání v chladu.
—————
Utopenci speciál
- 4 lžíce vody
- 4 lžíce hořčice
- 4 lžíce kečupu
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce worcesteru
- 3 lžíce mleté sladké papriky
- špetka pepře
- 1/2 kg točeného salámu
- 1 cibule
Všechny suroviny dáme do hrnce a povaříme. Na sklenici o objemu 0,7 l potřebujeme 1/2 kg točeného salámu pokrájeného na kolečka, a cibuli, pokrájenou rovněž na kolečka. Lžící pak po vrstvách dáváme do sklenice vychlazený nálev.
—————