Utopenci

Chalupářské utopence

 

  • 1,5 l vody
  • 1 l octa
  • sůl
  • 4 lžíce cukru
  • 25 kuliček nového koření
  • 25 kuliček pepře
  • asi 1,5 kg špekáčků
  • ostrá paprika  nebo kayenský pepř
  • 4 cibule
  • několik bobkových listů
  • 500 g kysaného zelí
  • feferonky

 

Z vody, octa, soli, cukru a koření svaříme nálev a necháme ho trochu zchladnout. Špekáčky nakrojíme po délce (nedokrojíme) a uvnitř poprášíme paprikou. Okořeněné špekáčky skládáme do velké láhve a prokládáme je kroužky cibule, kysaným zelím, bobkovými listy a feferonkami. Zalijeme svařeným nálevem. Necháme v chladu uležet minimálně do druhého dne.

—————

Domácí utopenci

 

 

  • 1 balíček Deka na nakládání
  • 3 l skleněná láhev
  • 1,5 l vody
  • 1/2 l octa
  • 1/2 kg cibule
  • 20 špekáčků
  • 8 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • pár kousků křene
  • feferonka

 

Po svaření vody s octem do láku vsypeme Deko a asi 5 minut ještě vaříme. Oloupané špekáčky nakrojíme do 3/4 jejich délky, do mezery vložíme kolečka cibule a řezem dolů těsně u sebe vkládáme do sklenice. Ocukrujeme, přidáme další koření a zalijeme studeným nálevem. Jíme po deseti dnech zrání v chladu.

—————

Utopenci speciál

 

  • 4 lžíce vody
  • 4 lžíce hořčice
  • 4 lžíce kečupu
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce worcesteru
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • špetka pepře
  • 1/2 kg točeného salámu
  • 1 cibule

Všechny suroviny dáme do hrnce a povaříme. Na sklenici o objemu 0,7 l potřebujeme 1/2 kg točeného salámu pokrájeného na kolečka, a cibuli, pokrájenou rovněž na kolečka. Lžící pak po vrstvách dáváme do sklenice vychlazený nálev.

—————