Omáčky

Krůta na smetaně s hráškem

 

 4 porce

  • 4 porce krůty
  • 6 dkg másla
  • 1 malá cibule
  • 1,5 dl smetany ke šlehání
  • hladká mouka
  • 30 dkg sterilovaného hrášku
  • mletý pepř, sůl

 

Očištěné porce krůty osolíme, opepříme, poprášíme moukou a zlehka opečeme po všech stranách na drobně pokrájené, na másle zpěněné cibuli. Podlijeme je vodou a dusíme pod pokličkou. Při dušení porce masa obracíme, přeléváme mastnou šťávou a podléváme vodou. Ke konci dušení krůtu podlijeme smetanou, osolíme a nakonec vmícháme okapaný hrášek, který v omáčce prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží.

—————

Krůtí maso na selský způsob

 

4 porce

  • 500 g krůtích prsních řízků
  • 3 cibule
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 250 ml šlehačkové smetany
  • 300 ml masového vývaru z bujonové kostky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 malá plechovka rajčatového protlaku
  • 3 lžíce světlé instantní jíšky
  • sůl a pepř
  • trocha mleté sladké papriky
  • zelená petrželka

Krůtí prsní řízky omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, okořeníme paprikou a dobře promícháme. Maso za občasného promíchání ze všech stran dokřupava opečeme ve větší hlubší pánvi s rozehřátým olejem. Cibuli a česnek oloupeme, nadrobno posekáme a přidáme k masu. Znovu za stálého míchání opečeme. Přilijeme smetanu, vývar a rajčatový protlak, vmícháme instantní jíšku a chvíli za občasného promíchání povaříme mírným varem. Nakonec maso s omáčkou podle chuti osolíme a opepříme a vmícháme omytou a nasekanou zelenou petrželku. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

—————

Krůtí nudličky v pivní omáčce

 

4 porce

  • 500 g krůtích prsíček
  • 2 cibule
  • 3 rajčata
  • 400 g mražených fazolových lusků
  • 100 g anglické slaniny
  • 50 g másla
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 200 ml světlého piva
  • 300 ml masového vývaru z bujonové kostky
  • 200 ml zakysané smetany

Krůtí prsíčka omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme slupky a nakrájíme na kolečka. Fazolové lusky povaříme asi 5 minut v mírně osolené vodě, prolijeme studenou vodou a necháme okapat.

Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na rozehřátém másle. Přidáme maso a za občasného obracení chvíli opékáme. Lehce opečené maso osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Za stálého míchání opékáme další 2 minuty.

Přilijeme pivo a vývar, přidáme fazolové lusky a chvíli pozvolna za občasného promíchání povaříme mírným varem. Přidáme kousky rajčat a kysanou smeatnu a ještě velmi krátce necháme přejít varem. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s rýží nebo s těstovinami.

—————

Krůtí plátky s nivovou omáčkou

 

4 porce

  • 600 g krůtích prsou
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 150 g nivy
  • 100 ml 12 % smetany
  • 100 ml zakysané smetany
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • čerstvá petržel na ozdobu

 

Maso nakrájíme na tenké plátky, osolíme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme.

V kastrůlku na rozpuštěném másle opražíme mouku dozlatova. Přilijeme studený vývar. Mouku rozkvedláme a necháme přijít k varu.

Nivu  nastrouháme nahrubo, asi 3/4 vmícháme do vývaru spolu s protlakem i oběma druhy smetany a kráce provaříme. Podle chuti osolíme. Do omáčky vložíme opečené plátky a prohřejeme je. Zdobíme zbylou nivou a petrželí. Podáváme s těstovinami.

—————

Krůtí prsa na hříbkách

 

 

  • 500 g krůtích prsou
  • 250 g čerstvých hříbků
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo másla
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • 1 kelímek zakysané smetany

 

Krůtí maso nakrájíme na silné plátky a ty překrojíme na hranolky. Maso prudce opečeme na polovině oleje nebo másla, pak přidáme druhou polovinu tuku a drobně nakrájenou cibuli. Když cibule zrůžoví, přidáme očištěné nakrájené hříbky, osolíme a opepříme je a vše dusíme doměkka. Nakonec vmícháme smetanu a jenom prohřejeme. Podáváme s různými přílohami - houskovými knedlíky, jemnými noky nebo s vařenými brambory.

 

TIP: hotový pokrm můžeme posypat nasekanými bylinkami - petrželkou, pažitkou nebo jemnými kroužky pórku

—————