Pečená krůta

Americká krůta

 

  • 1 malá krůta (do 2 kg)
  • 6 opečených plátků toastového chleba
  • 130 g vinné klobásy
  • 1 šálek slepičího vývaru
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce nasekané zelené petrželky
  • 1 lžíce másla
  • olej
  • strouhaný muškátový oříšek
  • mletý pepř
  • sůl

 

Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na kostičky nakrájený opečený toastový chléb, vymačkanou náplň z vinné klobásy, okořeníme muškátovým oříškem, pepřem, osolíme, zalijeme částí vývaru, promícháme a odstavíme z ohně. Směsí naplníme očištěnou a mírně osolenou krůtu, přeložíme ji na máslem vymazaný pekáč a podlijeme zbylým vývarem. Za občasného podlévání a přelévání vypečenou šťávou pečeme ve vyhřáté troubě asi 2 hodiny. Podáváme s opečenými brambory a dušenou zeleninou.

—————

Krůta plněná játrovou nádivkou

 

  • 1 krůta
  • sůl
  • 4 plátky veky bez kůrky
  • 1 drůbeží játra
  • 2 vejce
  • 4 lžíce sladké smetany
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • petrželka
  • 3 lžíce strouhanky
  • mléko

 

Plátky bílé veky pokapeme mlékem a necháme prosáknout. Pak je vymačkáme a společně s odblaněnými játry umeleme. Žloutky rozšleháme se smetanou, solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a usekanou petrželkou, promícháme s umletou játrovou směsí a se strouhankou a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Krůtu osolíme uvnitř i na povrchu, naplníme nádivkou a kůži u otvoru sešijeme bílou nití. Takto připravenou krůtu vložíme do pekáče hřbetem nahoru, podlijeme trochou vody a pečeme pod vrchním dílem pekáče (nebo přikryjeme alobalem). Při pečení krůtu přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou. Asi v polovině doby pečení obrátíme krůtu prsy nahoru. Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory a se zeleninovým salátem.

—————

Krůta s mandlovou nádivkou

 

  • 1 krůta
  • sůl
  • 100 g slaniny
  • 80 g másla

 

Nádivka:

  • 100 g másla
  • 3 žloutky
  • sůl, muškátový květ
  • 5 žemlí
  • mléko
  • 50 g mandlí
  • 2 dl smetany
  • sníh ze dvou bílků

 

Z dobře očištěné krůty odstraníme ze stehen šlachy. Potom krůtu prošpikujeme, osolíme, naplníme nádivkou a sešijeme.

Pečeme ji na másle a na slanině nakrájené na kostičky nejprve zvolna přikrytou pekáčem. Poléváme ji šťávou a podléváme horkou vodou. Ke konci pečení ji odkryjeme a pečeme dozlatova.

Nádivka: v misce utřeme máslo se žloutky, osolíme, přidáme na proužky nakrájené mandle, trochu květu a pak lehce vmícháme žemle nakrájené na kostičky a namočené v mléce a vymačkané, smetanu a nakonec pevný sníh z bílků.

—————

Krůta s ořechovou nádivkou

 

  • 1 menší krůta
  • sůl
  • 10 dkg másla

 

Nádivka:

  • 3 housky
  • 10 dkg vlašských jader
  • 3 vejce
  • 1 šálek mléka
  • 5 dkg másla
  • muškátový květ
  • sůl
  • petrželka

 

Krůtu posolíme uvnitř, prsty uvolníme část kůže od svaloviny v místě volete a vzniklý otvor i břišní dutinu naplníme nádivkou a sešijeme bílou nití. Krůtu položíme hřbetem nahoru do pekáče s rozehřátým máslem a pečeme nejprve v horké troubě. Po chvíli krůtu obrátíme na jeden bok, pak na druhý a nakonec hřbetem dolů. Při pečení ji podléváme výpekem a doléváme horkou vodou.

Příprava nádivky: Housky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Máslo rozetřeme se solí, postupně vmícháme žloutky, ušleháme do pěny, přidáme navlhčené housky, koření, rozsekanou petrželku, drobně nakrájená ořechová jádra a promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

—————

Krůtí kapsa

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 1 612 kJ/ 385 kcal

4 porce

  • 600 g krůtího masa (4 kousky)
  • 100 g kysaného zelí
  • 100 g uzeniny
  • 3 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml vývaru
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • olej

Maso opláchneme a osušíme. V každém kousku nakrojíme kapsu a uvnitř osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Máslo rozehřejeme a vlijeme na něj vejce rozšlehaná se solí a pepřem. Mícháme do zhoustnutí. Kysané zelí propláchneme a překrájíme. Uzeninu pokrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme.

Kapsy naplníme míchanými vajíčky, pokrájenou uzeninou a kysaným zelím. Vše zabalíme a spojíme párátky. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm cibulku a česnek a potom krůtí kapsy opečeme ze všech stran.

Maso přendáme na pekáček, přilijeme výpek z pánve a podlijeme částí vývaru. Vložíme do trouby a pečeme ještě asi 25 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a podléváme zbylým vývarem.

Měkké maso vyndáme z pánve a výpek zahustíme moukou, dochutíme kmínem a povaříme. Krůtí kapsy servírujeme přelité omáčkou. Vhodnou přílohou jsou pažitkové brambory.

—————

Krůtí stehna na zázvoru

4 porce

  • 4 krůtí stehna
  • 200 g másla
  • 2 cibule
  • 5 lžic světlé instantní jíšky
  • 500 ml sladké smetany
  • sůl
  • trocha sušeného mletého zázvoru
  • citronová šťáva

Krůtí stehna omyjeme a osušíme. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky, osmahneme na 2 lžících rozehřátého másla, do cibulového základu vložíme postupně krůtí stehna a ze všech stran je dozlatova opečeme.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Opečená krůtí stehna s opečenou cibulkou přendáme do pekáče, rozložíme na ně plátky zbývajícího másla, podlijeme trochou vody nebo vývaru, maso osolíme, okořeníme mletým zázvorem a pečeme v předehřáté troubě doměkka.

Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou, stehna několikrát obrátíme a podle potřeby je průběžně podléváme vždy trochou horké vody nebo vývaru. Upečená krůtí stehna vyndáme z pekáče a vložíme do vyhřáté do trouby. Vypečenou šťávu nalijeme do kastrůlku, přilijeme smetanu, vmícháme instantní jíšku a za stálého míchání chvíli povaříme.

Omáčku dochutíme podle vlastní  chuti solí, zázvorem a citronovou šťávou. Upečená krůtí stehna přelijeme zázvorovou omáčkou a podáváme s houskovými knedlíky nebo jemnými máslovými noky. Výbornou přílohou jsou také těstoviny.

—————

Krůtí stehna nadivoko

 

Doba přípravy: 80 minut

2 porce

 

  • 2 ks spodního krůtího stehna
  • 150 g uzené slaniny
  • 2 cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • 4 zrnka černého pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • 3 bobkové listy
  • tymián
  • olej
  • sůl

 

Stehna zbavte kůže a šlach a maso prošpikujte proužky z polovičního množství slaniny. Zbylou slaninu nakrájejte na kostičky a osmažte spolu s cibulí nakrájenou nadrobno. Směs dejte do pekáčku, přidejte koření a navrch položte maso. Zakryté pečte za občasného podlévání horkou vodou. Do výpeku přidejte hořčici a promíchejte. Maso podávejte s bramborami přelitými vypečenou šťávou.

—————

Nadívaná krůtí prsa

Doba přípravy: přibližně 80 minut

1 porce asi 2 365 kJ/ 565 kcal

4 porce

  • 600 g krůtích prsou v celku
  • 200 g veky nakrájené na kostičky
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 100 g slunečnicových semínek
  • kudrnka
  • sůl
  • pepř

Krůtí maso omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a pečlivě odblaníme. Pak do něj nožem nařízneme kapsu, do které později umístíme nádivku. Přitom dáváme pozor, abychom maso neprořízli úplně a nádivka z něj nevytékala.

Do hlubší mísy dáme kostičky nakrájené veky, které zalijeme rozpuštěným máslem a mlékem. Rozklepneme obě vejce a žloutky přidáme k vece, stejně jako slunečnicová semínka a usekanou zelenou petrželku. Bílky si dáme stranou. Vše důkladně promícháme, pak směs lehce osolíme, opepříme a potom opět promícháme.

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně přimícháme do nádivky. Hotovou nádivkou plníme krůtí kapsu, kterou pevně uzavřeme párátky nebo ji zašijeme. Nadívaná krůtí prsa potom zabalíme do alobalu a dáme je péct do trouby předehřáté přibližně na 180 °C asi na 30 minut. Po této době alobal opatrně odstraníme a maso necháme v troubě ještě 10 minut dopéct, aby získalo zlatavou barvu a bylo křupavé.

Hotové maso nakrájíme ostrým nožem na silnější plátky a servírujeme nejlépe s dušenou zeleninou. V tom případě ho můžeme podávat s čerstvým pečivem. Maso můžeme také servírovat s vařenými bramborami či bramborovou kaší a salátem připraveným z čerstvé sezonní zeleniny.

 

—————

Nadívané krůtí maso

 

Doba přípravy: asi 1,5 hodiny

1 porce asi 2 685 kJ/ 640 kcal

4 - 5 osob

  • 800 g vrchní části krůtího stehna
  • 100 g plátků paprikové slaniny
  • 200 g krůtích jater
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 žemle
  • 3 lžíce másla
  • 2 dl bílého vína
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • mletý pepř
  • sůl
  • mrkev, pórek, kadeřávek na ozdobu

Pokud nemáme maso vykostěné, nejprve vyjmeme kost, pak maso omyjeme a osušíme. Maso po obou stranách osolíme a uvnitř mírně opepříme.

V misce rozšleháme vejce s mlékem, přidáme nadrobno nakrájená krůtí játra, žemli, osolíme a promícháme. Náplň položíme doprostřed masa, zabalíme a bílou nití zašijeme. Maso vložíme do pekáče, podlijeme ho vlažnou vodou, přiklopíme a pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Pak jej odklopíme a dopečeme doměkka. Během peční maso poléváme bílým vínem a šťávou.

Měkké maso vyndáme a odstraníme nitě. Štávu zahustíme zakysanou smetanou a ještě chvíli na ohni povaříme. Podáváme s vařenými bramborami, bramborovými hranolky nebo pouze s pečivem. Ozdobíme plátky čerstvé mrkve, pórkem a kadeřávkem.

—————

Pečené krůtí prso s pomerančovým máslem

 

8 porcí

 

  • 100 g másla
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžička soli
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 snítky tymiánu
  • krůtí prso vcelku (asi 2 kg)
  • 200 g slaniny, nakrájené na tenké plátky

 

Změklé máslo promíchejte s nastrouhanou kůrou z dobře omytého pomeranče, solí, nasekaným rozmarýnem a tymiánem.

Troubu rozehřejte na 190 °C. Maso omyjte a osušte. Povrch potřete pomerančovo-bylinkovým máslem, obalte plátky slaniny a převažte potravinářským provázkem. Takto připravené maso vložte do pekáče a pečte podle váhy - tj. 20 minut na 1 kg plus 50 minut. Na prvních 60 minut překryjte maso alobalem; po odstranění alobalu dopékejte již odkryté a občas přelijte výpekem.

Krůtu vyndejte na prkénko, překryjte alobalem a nechte 20 minut odpočívat. Pekáč položte na sporák, nalijte do něj 200 ml vody a odvařte všechny přípečky. Šťávu provařte do zhoustnutí. Maso nakrájejte na plátky a podávejte pokapané šťávou s pomerančovou vůní.

 

Tip: K tomuto masu se skvěle hodí brambory pečené s krůtou. Dobře omyté brambory přidejte ke krůtě na posledních 30 minut a pečte je ještě 20 minut, co bude maso odpočívat, při teplotě 220 °C.

—————