Rolády
Krůtí prsa v těstě na pizzu
Doba přípravy: asi 90 minut
1 porce asi 3 403 kJ/ 812 kcal
4 porce
- 400 g krůtích prsou
- 200 g sýra niva
- 100 g černých oliv
- petrželka
- sůl
- pepř
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 50 g droždí
- 1,5 l teplé vody
- 2 lžíce olivového oleje
Omáčka:
- 500 g loupaných sterilovaných rajčat
- 500 g oliv
- bazalka
- sůl
- pepř
- ocet balsamico
Nejdříve si připravíme těsto na pizzu. Mouku smícháme s droždím a solí. Přidáme olej a vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do vlhké utěrky a necháme chvíli odpočinout v chladničce.
Krůtí maso omyjeme pod tekoucí vodou, očistíme a nakrájíme na plátky. Přes fólii rozklepeme na co největší plátky, které osolíme a opepříme. Poklademe je plátky nivy, na plátky nakrájenými olivami a lístečky zelené petrželky. Pak maso opatrně stočíme do malých roládek.
Z chladničky vyndáme těsto, které ještě jednou důkladně propracujeme. Na vále posypaném moukou rozválíme těsto na tloušťku asi 4 mm a rozkrájíme tak, abychom do něj mohli zabalit rolky masa.
Naplněné roládky zabalíme do těsta a konce důkladně stiskneme, aby nám z náplně nic nevyteklo. Pizzové rolky naskládáme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení nebo velmi dobře vymastili, spojem dolů. Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme zhruba při 230 °C asi 10 minut dozlatova.
Mezitím si připravíme omáčku. Sterilovaná rajčata rozkrájíme a podusíme na pánvi s trochou olivového oleje. Přidáme na plátky nakrájené olivy, osolíme, opepříme a rozvaříme na hustou kaši. Podle chuti můžeme ještě zakápnout několika kapkami octa balsamico. Rolky servírujeme přelité omáčkou a ozdobené čerstvou zeleninou. Podáváme k nim pečivo a nezapomeneme si připravit salát z čerstvé zeleniny.
—————
Krůtí roláda
- 600 g krůtích prsou
- sůl
- hořčice
- olej
- 70 g šunky
- 3 žampiony
- 2 vejce
- kousek červené papriky
- vývar
- 1 lžíce másla
Krůtí maso rozkrojíme na plát. Lehce jej rozklepeme do šířky, osolíme a potřeme tence hořčicí. Na oleji osmahneme žampiony nakrájené na plátky, zalijeme je rozšlehanými vejci a umícháme řidší nádivku. Tou potřeme plát masa, poklademe je šunkou nakrájenou na nudličky a nakrájenou paprikou, maso stočíme do rolády. Ovineme pevnou nití a vložíme do pekáče s rozehřátým olejem. Lehce opečeme ze všech stran a podlijeme vývarem, pečeme do změknutí. Při pečení otáčíme. Upečené maso necháme chvíli stát, krájíme šikmé plátky. Do šťávy přidáme máslo a necháme ho rozehřát, hned podáváme.
—————
Krůtí roláda plněná paprikami a houbami
- 1 kg krůtích prsou
- 150 g másla
- 1 cibule
- 400 g mražených lesních hub
- 2 vejce
- 150 g anglické slaniny
- 4 červené papriky nebo sterilované papriky
- pepř
- drcený kmín
- sůl
- kostka bujónu
Krůtí prsa rozkrojíme opatrně na plát a naklepeme přes mikrotenovou fólii. Plát osolíme, opepříme. Na třetině másla dorůžova osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nerozmražené nakrájené houby a dusíme je téměř doměkka. Pak vmícháme vejce, ale nenecháme je úplně srazit, okořeníme je drceným kmínem a solí a necháme zchladnout.
Papriky očistíme a nakrájíme na plátky. Na plát masa rozprostřeme plátky paprik, tenké plátky anglické slaniny, houbovou směs a maso pevně stočíme do rolády. Roládu převážeme motouzem nebo konce upevníme jehlami. V pekáči rozehřejeme zbylé máslo a na něm roládu ze všech stran opečeme, pak podlijeme vývarem z kostky.
Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve pod poklicí asi 40 minut, pak odkryjeme a dopečeme doměkka za občasného přelévání vypečenou šťávou, případně podle potřeby podléváme. Hotovou roládu necháme ještě asi 10 minut pod poklicí, pak ji zbavíme motouzu a krájíme na úhledné plátky. Podáváme s bramborovou kaší, bramborovými kroketami nebo dušenou rýží, doplníme zeleninovým salátem.
—————
Krůtí rolka s olivami a sušenými rajčaty
Doba přípravy: 100 minut
1 porce asi 2 310 kJ/ 551 kcal
4 porce
- 2 housky
- 2 vejce
- 100 g šunky
- sůl
- 50 g černých oliv bez pecek
- 70 g sušených rajčat
- mletý černý pepř
- 500 g krůtích prsou bez kosti
- 30 g másla
Z housek odřízneme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky. Ty nasypeme do mísy, přidáme šunku nakrájenou nadrobno, olivy a nasekaná sušená rajčata. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme do mísy a promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, který zlehka zapracujeme do nádivky. Osolíme a opepříme.
Krůtí prsa nařízneme, rozložíme je na plát a naklepeme. Maso potřeme nádivkou a stočíme do rolády. Převážeme ji provázkem a lehce osolíme.
Rolku dáme do pekáčku, podlijeme 200 ml vody a pečeme při 190°C asi 60 - 70 minut. Během pečení ji otáčíme, podle potřeby podléváme vodou a přeléváme výpekem.
Upečenou rolku necháme krátce odpočinout a pak ji nakrájíme na plátky. Výpek zjemníme máslem a maso na talíři jím přelijeme. Ozdobíme zeleninou.
—————
Roláda se špenátem a ricottou
- 1 větší krůtí prsa
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1 lžička drcených chilli papriček
- 2 lžíce okapaných sušených rajčat v oleji
- 200 g zmrazeného listového špenátu
- 150 g sýra ricotta
- 2 lžíce oleje
Krůtí prsa rozřízneme a rozklepneme na plát. Plát masa potřeme prolisovaným česnekem, solí, pepřem, papričkami a sušenými rajčaty, poklademe špenátem a ricottou a svineme do rolády. Roládu upevníme motouzem nebo jehlami, opečeme ji v pekáči na rozehřátém oleji, pak ji zastříkneme trochou vody a asi 30 minut dusíme pod poklicí. Pak poklici odklopíme a roládu dopečeme za občasného podlévání výpekem dozlatova. Podáváme s brambory.
—————