Plátky
Krůtí medailonky s meruňkami
4 porce
- 600 g krůtích prsou nakrájených na medailonky
- 8 půlek konzervovaných meruněk
- 150 ml drůbežího vývaru
- 1 očištěný pórek
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky drcené sušené bazalky
- 1/2 lžíce solamylu
- mletý černý pepř
- sůl
Medailonky osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opékáme z obou stran asi 10 minut. Hotové maso vyjmeme.
Pórek nakrájíme na menší kousky a lehce zpěníme ve výpeku z masa. Pak přilijeme část vývaru, přidáme bazalku a krátce povaříme.
Ve zbylém chladném vývaru rozmícháme solamyl a vlijeme ho do omáčky. Provaříme asi 5 minut, dochutíme solí a pepřem. Do hotové omáčky vrátíme maso, vložíme meruňky a prohřejeme. Podáváme s divokou rýží.
—————
Krůtí prsa s mexickou omáčkou
Doba přípravy: asi 30 minut
1 porce asi 1 860 kJ/445 kcal
4 porce
- 600 g krůtích prsou
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 lžička pálivých papriček
- 20 mandlí
- 1 banán
- 1/4 lžičky skořice
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1/4 lžičky koriandru
- 2 lžíce másla
- sůl
- 50 g hořké čokolády
- (případně 1/2 kostky slepičího bujonu)
Nejdříve krůtí prsa zvolna opečeme na oleji. Potom k nim přidáme drobně pokrájenou větší cibuli a česnek. Vše mírně osolíme. Podlijeme vodou a zvolna dusíme. Mandle krátce povaříme ve vodě, slijeme, ochladíme studenou vodou a oloupeme. Všechna sezamová semínka krátce nasucho opražíme v kastrolku. Když je maso zcela měkké, vyjmeme je, případně vykostíme.
Zbylý vývar přecedíme, na podlévání ho budeme potřebovat asi 2,5 dl. V mixéru smícháme pálivé papričky, spařené oloupané mandle, oloupaný banán, kukuřičnou mouku, skořici, opražená sezamová semínka a koriandr. Vše dobře rozmixujeme a mírně podléváme vývarem. Utvoří se hustá kaše, do které ještě přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Chuť tohoto zahraničního pokrmu můžeme dobře zvýraznit také například půlkou kostky drůbežího bujonu.
TIP: Dušené krůtí maso podáváme zvlášť a hustou banánovou omáčku vedle nebo v omáčníku. Jako přílohu podáváme vařené fazole. Maso sypeme zeleným koriandrem a sezamovými semínky.
—————
Krůtí řízky na žampionech - dietní
4 porce
Doba přípravy asi 40 minut
1 porce = 195 kcal/ 820 kJ
- 4 krůtí řízky po 120 g
- sůl
- petrželka
- bazalka
- 40 g másla
- 100 g žampionů
- citrónová šťáva
- 30 g hladké mouky
Krůtí řízky po obvodu několikrát nakrojíme, naklepeme a opečeme po obou stranách nasucho na teflonové pánvi. Osolíme je, vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody, přidáme rozsekané bylinky a dusíme, až řízky změknou. Pak je vyjmeme. Žampiony nakrájíme na plátky, pokapeme citrónovou šťávou, společně s máslem rozmíchaným s moukou přidáme do šťávy od řízků a za stálého míchání uvedeme do varu. Přidáme zpět řízky a krátce vše podusíme.
—————
Krůtí řízky s mandlemi
1 porce = 2190 kJ/520 kcal
2 porce
- 2 krůtí řízky
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička bylinkové soli
- 2 lžíce mandlových lupínků
- 80 ml smetany
Řízky omyjeme a okořeníme bylinkovou solí. V pánvi rozehřejeme kokosový olej a smažíme na něm řízky z každé strany 4 - 5 minut. Na závěr řízky odsuneme stranou a na pánvi orestujeme mandlové lupínky. Vypečený tuk smícháme s 5 lžícemi vody a smetanou a dokořeníme bylinkovou solí. Podáváme s touto omáčkou a salátem.
—————
Krůtí steak s blanšírovanou zeleninou
4 porce
- 4 očištěné krůtí plátky (asi 600 g)
- 200 g zelených fazolek
- 200 g brokolice rozebrané na růžičky
- 2 očištěné mrkve nakrájené na kolečka
- 2 jarní cibulky nakrájené na dlouhé špalíčky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce rajského protlaku
- šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce oleje na smažení
- 2 lžíce oleje na potření
- mletý černý pepř
- sůl
Plátky po obvodu několikrát nařízneme, rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Nakonec je pokapeme citronovou šťávou a v chladu necháme asi 30 minut.
Do vroucí, osolené vody dáme vařit mrkev. Když změkne, přidáme k ní na minutu fazolky s brokolicí. Zeleninu scedíme a spolu s cibulkami orestujeme na másle.
Na jiné pánvi na oleji po obou stranách opečeme maso. Vyjmeme je a výpek rozředíme asi 250 ml vody. Vmícháme protlak a sojovou omáčku. Krátce povaříme.
—————
Krůtí steak s čočkovými kroketami
4 porce
Krokety:
- 250 g moučných brambor
- 200 g červené čočky
- sůl
- asi 50 g polohrubé mouky
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 vejce
- olej na smažení
Dip:
- 200 g bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička nasekaného koriandru
- malá nakrájená chilli paprička
- sůl
- mletý černý pepř
- šťáva z 1 limetky
Maso:
- 4 řízky z krůtích prsou (po 150 g)
- 1 lžička grilovacího koření
- olej na pečení
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a s čočkou uvaříme ve vroucí vodě doměkka. Před koncem vaření osolíme. Scedíme je a ještě teplé v hrnci rozmačkáme. Vmícháme mouku a necháme krátce pod pokličkou zapařit.
Kostičky cibule, utřený česnek, vejce, sůl a pepř přidáme do čočkové směsi. Z hmoty vytvoříme kuličky, které usmažíme dozlatova. Dip získáme smícháním všech jeho ingrediencí.
Maso okořeníme a opečeme na rozpáleném oleji dozlatova.
—————
Krůtí steaky se smetanovou omáčkou
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 621 kcal/ 2 601 kJ
4 porce
- 4 krůtí steaky po 150 g
- sůl
- drcený pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 80 g celeru
- 3 jablka
- 50 ml koňaku
- 250 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 2 lžíce mandlí
Krůtí steaky pečlivě očistíme, důkladně osušíme, osolíme a opepříme. Pak je poprášíme hladkou moukou. Na rozpáleném másle je po obou stranách krátce opečeme dozlatova. Hotové opečené maso vyndáme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, očištěný celer a oloupaná jablka pokrájíme na malé kousky. Dáme je do nádoby, ve které jsme opékali maso, zamícháme a vaříme, až jablka dokonale změknou.
Přilejeme vývar a koňak, přivedeme k varu a přidáme krůtí maso. Teplotu snížíme na minimum a vaříme přibližně 15 minut. Pak krůtí maso vyndáme a uchováme v teple.
Zeleninovou směs rozmixujeme a svaříme na hustou hmotu. Přilijeme polovinu smetany a vaříme ještě asi 5 minut. V misce rozšleháme zbytek smetany a oba žloutky a vzniklou směs pomalu vmícháme do omáčky. Za stálého míchání povaříme, dochutíme solí a pepřem, nalijeme na krůtí maso a ozdobíme opraženými, na plátky nakrájenými mandlemi. Vhodná příloha je různě upravená rýže.
—————