Plátky

Krůtí medailonky s meruňkami

 

4 porce 

  • 600 g krůtích prsou nakrájených na medailonky
  • 8 půlek konzervovaných meruněk
  • 150 ml drůbežího vývaru
  • 1 očištěný pórek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky drcené sušené bazalky
  • 1/2 lžíce solamylu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Medailonky osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opékáme z obou stran asi 10 minut. Hotové maso vyjmeme.

Pórek nakrájíme na menší kousky a lehce zpěníme ve výpeku z masa. Pak přilijeme část vývaru, přidáme bazalku a krátce povaříme.

Ve zbylém chladném vývaru rozmícháme solamyl a vlijeme ho do omáčky. Provaříme asi 5 minut, dochutíme solí a pepřem. Do hotové omáčky vrátíme maso, vložíme meruňky a prohřejeme. Podáváme s divokou rýží.

—————

Krůtí prsa s mexickou omáčkou

Doba přípravy: asi 30 minut

1 porce asi 1 860  kJ/445 kcal

4 porce

  • 600 g krůtích prsou
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 lžička pálivých papriček
  • 20 mandlí
  • 1 banán
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1/4 lžičky koriandru
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 50 g hořké čokolády
  • (případně 1/2 kostky slepičího bujonu)

Nejdříve krůtí prsa zvolna opečeme na oleji. Potom k nim přidáme drobně pokrájenou větší cibuli a česnek. Vše mírně osolíme. Podlijeme vodou a zvolna dusíme. Mandle krátce povaříme ve vodě, slijeme, ochladíme studenou vodou a oloupeme. Všechna sezamová semínka krátce nasucho opražíme v kastrolku. Když je maso zcela měkké, vyjmeme je, případně vykostíme.

Zbylý vývar přecedíme, na podlévání ho budeme potřebovat asi 2,5 dl. V mixéru smícháme pálivé papričky, spařené oloupané mandle, oloupaný banán, kukuřičnou mouku, skořici, opražená sezamová semínka a koriandr. Vše dobře rozmixujeme a mírně podléváme vývarem. Utvoří se hustá kaše, do které ještě přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Chuť tohoto zahraničního pokrmu můžeme dobře zvýraznit také například půlkou kostky drůbežího bujonu.                          

TIP: Dušené krůtí maso podáváme zvlášť a hustou banánovou omáčku vedle nebo v omáčníku. Jako přílohu podáváme vařené fazole. Maso sypeme zeleným koriandrem a sezamovými semínky.

 

 

 

 

 

 

 

—————

Krůtí řízky na žampionech - dietní

 

4 porce

Doba přípravy asi 40 minut

1 porce = 195 kcal/ 820 kJ 

  • 4 krůtí řízky po 120 g
  • sůl
  • petrželka
  • bazalka
  • 40 g másla
  • 100 g žampionů
  • citrónová šťáva
  • 30 g hladké mouky

 

Krůtí řízky po obvodu několikrát nakrojíme, naklepeme a opečeme po obou stranách nasucho na teflonové pánvi. Osolíme je, vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody, přidáme rozsekané bylinky a dusíme, až řízky změknou. Pak je vyjmeme. Žampiony nakrájíme na plátky, pokapeme citrónovou šťávou, společně s máslem rozmíchaným s moukou přidáme do šťávy od řízků a za stálého míchání uvedeme do varu. Přidáme zpět řízky a krátce vše podusíme.

—————

Krůtí řízky s mandlemi

 

1 porce = 2190 kJ/520 kcal

2 porce                                                         

  • 2 krůtí řízky
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička bylinkové soli
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 80 ml smetany

 

 

Řízky omyjeme a okořeníme bylinkovou solí. V pánvi rozehřejeme kokosový olej a smažíme na něm řízky z každé strany 4 - 5 minut. Na závěr řízky odsuneme stranou a na pánvi orestujeme mandlové lupínky. Vypečený tuk smícháme s 5 lžícemi vody a smetanou a dokořeníme bylinkovou solí. Podáváme s touto omáčkou a salátem.

—————

Krůtí steak s blanšírovanou zeleninou

 

4 porce 

  • 4 očištěné krůtí plátky (asi 600 g)
  • 200 g zelených fazolek
  • 200 g brokolice rozebrané na růžičky
  • 2 očištěné mrkve nakrájené na kolečka
  • 2 jarní cibulky nakrájené na dlouhé špalíčky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 lžíce oleje na smažení
  • 2 lžíce oleje na potření
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Plátky po obvodu několikrát nařízneme, rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Nakonec je pokapeme citronovou šťávou a v chladu necháme asi 30 minut.

Do vroucí, osolené vody dáme vařit mrkev. Když změkne, přidáme k ní na minutu fazolky s brokolicí. Zeleninu scedíme a spolu s cibulkami orestujeme na másle.

Na jiné pánvi na oleji po obou stranách opečeme maso. Vyjmeme je a výpek rozředíme asi 250 ml vody. Vmícháme protlak a sojovou omáčku. Krátce povaříme.

—————

Krůtí steak s čočkovými kroketami

 

4 porce

Krokety:

  • 250 g moučných brambor
  • 200 g červené čočky
  • sůl
  • asi 50 g polohrubé mouky
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • olej na smažení

Dip:

  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička nasekaného koriandru
  • malá nakrájená chilli paprička
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • šťáva z 1 limetky

Maso:

  • 4 řízky z krůtích prsou (po 150 g)
  • 1 lžička grilovacího koření
  • olej na pečení

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a s čočkou uvaříme ve vroucí vodě doměkka. Před koncem vaření osolíme. Scedíme je a ještě teplé v hrnci rozmačkáme. Vmícháme mouku a necháme krátce pod pokličkou zapařit.

Kostičky cibule, utřený česnek, vejce, sůl a pepř přidáme do čočkové směsi. Z hmoty vytvoříme kuličky, které usmažíme dozlatova. Dip získáme smícháním všech jeho ingrediencí.

Maso okořeníme a opečeme na rozpáleném oleji dozlatova.

—————

Krůtí steaky se smetanovou omáčkou

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 621 kcal/ 2 601 kJ

4 porce 

  • 4 krůtí steaky po 150 g
  • sůl
  • drcený pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 80 g celeru
  • 3 jablka
  • 50 ml koňaku
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mandlí

 

Krůtí steaky pečlivě očistíme, důkladně osušíme, osolíme a opepříme. Pak je poprášíme hladkou moukou. Na rozpáleném másle je po obou stranách krátce opečeme dozlatova. Hotové opečené maso vyndáme.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, očištěný celer a oloupaná jablka pokrájíme na malé kousky. Dáme je do nádoby, ve které jsme opékali maso, zamícháme a vaříme, až jablka dokonale změknou.

Přilejeme vývar a koňak, přivedeme k varu a přidáme krůtí maso. Teplotu snížíme na minimum a vaříme přibližně 15 minut. Pak krůtí maso vyndáme a uchováme v teple.

Zeleninovou směs rozmixujeme a svaříme na hustou hmotu. Přilijeme polovinu smetany a vaříme ještě asi 5 minut. V misce rozšleháme zbytek smetany a oba žloutky a vzniklou směs pomalu vmícháme do omáčky. Za stálého míchání povaříme, dochutíme solí a pepřem, nalijeme na krůtí maso a ozdobíme opraženými, na plátky nakrájenými mandlemi. Vhodná příloha je různě upravená rýže.

—————