Roládky a kapsy

Báječná plněná krůtí prsa s brokolicí

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 614 kcal/ 2 571 kJ

4 porce

  • 500 g krůtích prsou
  • 1 cibule
  • 80 g anglické slaniny nebo sušené šunky
  • 1 lžíce kaparů
  • 80 g sušených rajčat
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g brokolice
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 800 g vařených na čtvrtky rozkrojených brambor

 

Krůtí prsa dobře opláchneme, důkladně osušíme a nakrájíme na čtyři stejně velké díly. Do každého kousku prořízneme ostrým nožem kapsu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu nakrájíme na malé kostičky. Sušená rajčata a kapary překrájíme.

Slaninu s cibulkou orestujeme, přidáme sušená rajčata a kapary,  osolíme, promícháme a necháme vychladnout. Směsí naplníme kapsy, převážeme je nití nebo spíchneme párátkem a zprudka opečeme na rozpáleném oleji.

Opečené maso přendáme i s výpekem do pekáčku a dáme asi na 15 minut do trouby dopéct.

Brokolici rozdělíme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a necháme přejít varem. Pak vodu slijeme a brokolici necháme dobře okapat. Vařené brambory opečeme na rozehřátém másle dozlatova a osolíme.

Hotové maso vyndáme a necháme na teple. Výpek zalijeme vývarem, přidáme protlak, víno, případně i zbylou náplň a provaříme asi 10 minut.

Brokolici prohřejeme, rozdělíme na talíře, přidáme opečené brambory a překrojené maso. Vše přelijeme připravenou šťávou a podáváme.

—————

Krůtí balíčky plněné cuketou a sýrem

 

4 porce 

  • 600 g očištěných krůtích prsou rozdělených na 4 plátky
  • 250 g cukety nakrájené na úzké špalíčky
  • 120 g sýra nakrájeného na úzké špalíčky
  • 4 plátky parmské šunky
  • 40 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

 

Maso rozklepeme a po obou stranách osolíme a opepříme. Cuketu vsypeme do osolené vroucí vody a asi 2 minuty povaříme. Poté ji scedíme.

Na plátky šunky poklademe řízky. Navrch rozdělíme cuketua sýr. Svineme, upevníme párátky, naskládáme do pekáčku, trochu podlijeme vodou, přidáme kousek másla a v troubě při 200 °C pečeme 25 minut.

Upečené závitky vyjmeme, výpek zjemníme máslem, zaprášíme mouku a za stálého míchání 5 minut povaříme.

—————

Krůtí závitky

 

4 porce

  • 750 - 800 g krůtích prsních řízků
  • 100 g goudy nebo eidamu
  • 4 menší sterilované okurky
  • 1/2 pórku
  • 2 cibule
  • sůl a pepř
  • 4 plátky šunky
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 125 ml bílého vína
  • 200 ml šlehačkové smetany
  • 100 ml zakysané smetany

Sýr nastrouháme na hrubší nudličky. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Okurky podélně nakrájíme na plátky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Krůtí plátky opláchneme, osušíme a mezi dvěma fóliemi lehce naklepeme.

Maso po obou stranách osolíme a opepříme. Na každý plátek masa položíme po plátku šunky a obložíme okurkami a pórkem. Posypeme nastrouhaným sýrem, plátky pevně zavineme a převážeme čistou bílou nití. V pánvi rozehřejeme olej a závitky na něm ze všech stran zprudka opečeme. Přidáme máslo a cibuli a osmahneme. Přilijeme bílé víno, několik lžic horké vody nebo vývaru a chvíli podusíme. Přimícháme šlehačkovou i zakysanou smetanu a asi 20 minut pozvolna podusíme.

Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, s rýží nebo s těstovinami.

—————

Krůtí závitky s pestem a sušenými rajčaty

 

4 porce

  • 800 g očištěných krůtích prsou
  • 8 sušených rajčat v oleji
  • 3 - 4 lžíce bazalkového pesta
  • mletý černý pepř
  • olivový olej na smažení
  • sůl

 

Prsa rozdělíme na 8 plátků, rozklepeme je, osolíme a opepříme. Každý plátek potřeme z vrchní strany pestem a zabalíme do něj sušené rajče. Balíčky upevníme párátky nebo provázkem.

Závitky na oleji opečeme. Poté je i s výpekem přendáme do pekáčku, podlijeme trochou vývaru a v troubě při 190 °C pečeme. Přeléváme je šťávou, dle potřeby přiléváme tekutinu.

Měkké závitky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, dle potřeby rozředíme a 5 minut povaříme.

—————

Plněné krůtí řízky

 

4 porce

  • 4 řízky z krůtích prsou
  • sůl
  • 10 dkg anglické slaniny
  • 4 dkg másla

Nádivka:

  • 20 dkg mletého masa (vepřové nebo krůtí)
  • 5 dkg šunky
  • 3 dkg slaniny
  • 8 dkg žampionů
  • citronová šťáva
  • 2 dkg másla
  • 2 lžíce smetany
  • sůl
  • petrželka

 

Krůtí řízky rozklepeme hodně do šířky a osolíme. Poklademe je nádivkou, přeložíme v půli, zabalíme do tenkých plátků slaniny, které připevníme párátky, vložíme do pekáče vymaštěného máslem a v mírně vyhřáté troubě upečeme doměkka. Při pečení poléváme řízky vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou. 

Příprava nádivky: Šunku a slaninu drobně nakrájíme, přidáme k mletému masu současně s nakrájenými, na másle podušenými žampiony, které jsme pokapali citronovou šťávou, se smetanou, usekanou petrželkou a dobře promícháme.

—————

Závitky s pórkem a paprikou

Doba přípravy: 45 minut

1 porce 1 392 kJ/ 332 kcal

4 porce

  • 200 ml vývaru
  • 1 lžíce medu
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 2 lžičky škrobu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 krůtí řízky (asi 600 g)
  • 1 pórek
  • 1 červená paprika
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce vlašských ořechů

Do misky nalijeme masový vývar, přidáme k němu med, sojovou omáčku a škrob. Česnek oloupeme a nasekáme nožem. Poté ho přidáme k vývaru. Vše podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.

Krůtí řízky opláchneme, osušíme a naklepeme. Vložíme je do marinády a necháme asi hodinu v chladu odležet. Pórek a papriku očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Ořechy nasekáme nadrobno.

Marinované plátky masa vyndáme z misky a položíme na pracovní desku nebo talíř. Posypeme je nasekanými ořechy a poklademe nudličkami pórku a papriky. Stočíme do závitků a zajistíme párátkem.

Na pánvi rozpálíme olej a závitky ze všech stran opečeme. Pak je podlijeme zbylou marinádou, přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme ještě asi 10 - 15 minut. Jako přílohu podáváme vařenou rýži.

—————