Dušené krůtí

Bílé krůtí chilli

 

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 ostrá paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g mletého krůtího masa
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • lžička oregana
  • lžička římského kmínu
  • sůl

 

Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou papričku (bez semen), drcený česnek, oregano, římský kmín, pepř a sůl a necháme vše asi pět minut rozvonět. Pak přidáme krůtí maso a mícháme, až zhnědne a  není nikde růžové. Ke směsi přidáme scezené bílé fazole a necelý hrnek vody, přivedeme k varu, zmírníme a vaříme asi 10 minut. Krůtí chilli podáváme s pečivem nebo s vařenými  bramborami.

 

TIP: Ozdobíme dílky citronu, strouhaným parmazánem a zakysanou smetanou.

—————

Krůtí chilli

 Pro 6 osob  

                                           

  • 1 cibule (nasekaná)
  • 1 větší žlutá paprika (nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (rozmačkat)
  • 2 konzervy papriček sterilovaných
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • kuřecí vývar
  • chilli omáčka
  • asi 3 šálky masa nakrájeného na kostičky
  • 1 plechovka fazolí
  • 1 nasekané rajče
  • 1/2 šálku nízkotučného sýra cihly
  • 1/2 šálku nízkotučného jogurtu

 

Ve velké pánvi na trošce oleje poduste cibuli, papriky a maso, pak přidejte česnek a chilli omáčku a fazole, občas promíchejte.

Až zelenina změkne, přidejte koření, rajčatový protlak a vývar. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty.

Nakonec přidejte zbytek surovin a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou, snižte plamen na polovinu a zvolna vařte dalších 20 minut.

Podávejte s rajčetem, sýrem a jogurtem.

—————

Krůtí maso na tymiánu

4 porce 

  • 4 porce krůtího masa
  • olej
  • tymián
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 sklenka bílého vína
  • vývar
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky
  • petrželka

 

Porce krůtího masa opečeme po všech stranách na oleji s kouskem másla a vyjmeme. Na tuku pak usmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme tymián, část vína, vývar, sůl, porce masa a dusíme. Měkké maso vyjmeme, do šťávy vmícháme mouku rozetřenou se změklým máslem, dobře rozšleháme a krátce povaříme. Přidáme porce masa, prohřejeme je, posypeme usekanou petrželkou a podáváme.

—————

Krůtí plátky v mrkvi

2 porce 

  • 2 krůtí prsní řízky
  • 0,5 kg mrkve
  • 0,5 kg brambor
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • petrželka1
  •  dcl bílého vína
  • bobkový list
  • pažitka

 

Krůtí maso omyjeme, osušíme, nožem nařízneme povrch ve tvaru mřížky, osolíme, opepříme a vložíme na rozehřátý tuk.

Přidáme očištěnou mrkev nakrájenou na kolečka a necháme dusit pod pokličkou. Přidáme petrželku, bobkový list a podlijeme bílým vínem. Necháme dusit dokud maso nezměkne.

Podáváme s vařenými štouchanými bramborami posypanými čerstvou pažitkou.

—————

Krůtí prsa na indický způsob

4 porce

  • 600 g krůtích prsou
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 - 3 naťové cibulky
  • 1 mango
  • 1 plechovka ananasového kompotu v kostkách
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce kari koření
  • 2 lžíce tmavé instantní jíšky
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml drůbežího vývaru z bujonové kostky
  • 200 ml zakysané smetany nebo smetanového jogurtu

Kokos opražíme nasucho na teflonové pánvi. Mango oloupeme, odstraníme pecku a nakrájíme na kostičky. Kostičky ananasu slijeme a necháme okapat. Naťové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.

Řízky z krůtích prsou opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostičky a opečeme ze všech stran dozlatova v rozehřátém másle. Opečené maso podle chuti osolíme a  opepříme.

Naťové cibulky, mango a ananas přidáme do pánve k opečenému masu a posypeme kari kořením. Přilijeme smetanu nebo jogurt, osolíme a vmícháme instantní jíšku. Vše asi 10 minut společně podusíme. Na talířích maso s ovocnou omáčkou posypeme strouhaným kokosem a podáváme samozřejmě s rýží.

—————

Krůtí ragú s pivem

4 porce

  • 500 g krůtích prsních řízků
  • 1 květák
  • 1 svazek naťové cibulky nebo 1 pórek
  • 4 rajčata
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 250 ml zeleninového vývaru z kostky
  • 250 ml piva
  • 250 ml sladké smetany
  • 3 lžíce světlé instantní jíšky
  • zelená petrželka

Květák očistíme, omyjeme, rozebereme na růžičky, asi 10 - 15 minut je povaříme v osolené vodě, vyndáme a necháme okapat. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Naťové cibulky nebo pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.

Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme slupky a nakrájíme na silnější kolečka. Krůtí maso zprudka ze všech stran opečeme na rozehřátém olivovém oleji, přidáme cibulku nebo pórek a rajčata, krátce opečeme, osolíme a opepříme.

Přilijeme vývar, pivo a smetanu. Přivedeme k varu, vmícháme instantní jíšku a za stálého míchání chvíli povaříme mírným varem. Přidáme květák a prohřejeme. Na talířích posypeme porce krůtího ragú omytou a nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s pečivem, s těstovinami, s rýží nebo bramborami.

—————

Krůtí stehno na víně - DIETNÍ

 

4 porce                       1 porce = 245 kcal/ 1030 kJ

Příprava 25 minut + 30 minut (dušení)

 

  • 600 g krůtího stehna bez kosti a kůže
  • 3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • provensálské koření nebo tymián
  • sůl, mletý pepř
  • 1,5 dl červeného vína
  • vývar
  • 30 dkg rajčat
  • několik oliv
  • 10 dkg žampionů
  • 2 dkg másla
  • 1lžička cukru

 

Krůtí stehno rozdělíme na 4 porce, jemně naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a krátce opečeme po všech stranách na oleji. Vyjmeme je, na oleji osmažíme dozlatova drobně nakrájené cibule a česnek, zalijeme trochou vývaru, vše uvedeme do varu a přidáme zpět maso, které okořeníme, osolíme, podlijeme trochou vína a dusíme pod poklicí. Rajčata ponoříme na několik vteřin do vroucí vody, oloupeme, drobně nakrájíme, společně se zbylým vínem přidáme k poloměkkému masu a dusíme, až maso změkne. Omáčku můžeme mírně přisladit. Na másle podusíme žampiony nakrájené na plátky a olivy nakrájené na kolečka a při podávání jimi obložíme maso. Vhodnou přílohou je rýže.

—————

Růžičková kapusta s krůtími prsíčky

Růžičková kapusta s krůtími prsíčky

Doba přípravy: 45 minut

1 porce 4 030 kJ/ 962 kcal

4 porce

  • 800 g krůtích prsou
  • 2 lžičky koření na drůbež
  • 100 g nivy
  • 6 lžic mléka
  • 150 g mascarpone
  • 2 šalotky
  • 600 g růžičkové kapusty
  • 6 lžic oleje
  • sůl
  • drcený červený pepř
  • 180 ml zeleninového vývaru
  • 80 ml smetany

Krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Posypeme je kořením na drůbež, promícháme a necháme krátce odležet. Růžičkovou kapustu očistíme.

Nivu rozdrobíme do misky, přidáme mascarpone a vše rozmačkáme vidličkou. Přilijeme mléko a metličkou rozmícháme. Šalotku oloupeme a nasekáme najemno.

Na pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje. Šalotku necháme zesklovatět, pak orestujeme kapustičky. Osolíme, zalijeme vývarem a dusíme 10 minut. Pak vmícháme sýrovou směs.

Připravené maso opečeme ze všech stran na zbylém oleji. Přidáme ho do kapustiček a zalijeme smetanou. Opatrně promícháme a krátce provaříme. Dochutíme solí a pepřem.

—————