Dušené krůtí
Bílé krůtí chilli
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 ostrá paprička
- 3 stroužky česneku
- 250 g mletého krůtího masa
- 1 plechovka bílých fazolí
- lžička oregana
- lžička římského kmínu
- sůl
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou papričku (bez semen), drcený česnek, oregano, římský kmín, pepř a sůl a necháme vše asi pět minut rozvonět. Pak přidáme krůtí maso a mícháme, až zhnědne a není nikde růžové. Ke směsi přidáme scezené bílé fazole a necelý hrnek vody, přivedeme k varu, zmírníme a vaříme asi 10 minut. Krůtí chilli podáváme s pečivem nebo s vařenými bramborami.
TIP: Ozdobíme dílky citronu, strouhaným parmazánem a zakysanou smetanou.
—————
Krůtí chilli
Pro 6 osob
- 1 cibule (nasekaná)
- 1 větší žlutá paprika (nakrájená)
- 2 stroužky česneku (rozmačkat)
- 2 konzervy papriček sterilovaných
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky pepře
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- kuřecí vývar
- chilli omáčka
- asi 3 šálky masa nakrájeného na kostičky
- 1 plechovka fazolí
- 1 nasekané rajče
- 1/2 šálku nízkotučného sýra cihly
- 1/2 šálku nízkotučného jogurtu
Ve velké pánvi na trošce oleje poduste cibuli, papriky a maso, pak přidejte česnek a chilli omáčku a fazole, občas promíchejte.
Až zelenina změkne, přidejte koření, rajčatový protlak a vývar. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty.
Nakonec přidejte zbytek surovin a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou, snižte plamen na polovinu a zvolna vařte dalších 20 minut.
Podávejte s rajčetem, sýrem a jogurtem.
—————
Krůtí maso na tymiánu
4 porce
- 4 porce krůtího masa
- olej
- tymián
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 sklenka bílého vína
- vývar
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky
- petrželka
Porce krůtího masa opečeme po všech stranách na oleji s kouskem másla a vyjmeme. Na tuku pak usmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme tymián, část vína, vývar, sůl, porce masa a dusíme. Měkké maso vyjmeme, do šťávy vmícháme mouku rozetřenou se změklým máslem, dobře rozšleháme a krátce povaříme. Přidáme porce masa, prohřejeme je, posypeme usekanou petrželkou a podáváme.
—————
Krůtí plátky v mrkvi
2 porce
- 2 krůtí prsní řízky
- 0,5 kg mrkve
- 0,5 kg brambor
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- petrželka1
- dcl bílého vína
- bobkový list
- pažitka
Krůtí maso omyjeme, osušíme, nožem nařízneme povrch ve tvaru mřížky, osolíme, opepříme a vložíme na rozehřátý tuk.
Přidáme očištěnou mrkev nakrájenou na kolečka a necháme dusit pod pokličkou. Přidáme petrželku, bobkový list a podlijeme bílým vínem. Necháme dusit dokud maso nezměkne.
Podáváme s vařenými štouchanými bramborami posypanými čerstvou pažitkou.
—————
Krůtí prsa na indický způsob
4 porce
- 600 g krůtích prsou
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- 2 - 3 naťové cibulky
- 1 mango
- 1 plechovka ananasového kompotu v kostkách
- sůl a pepř
- 1 lžíce kari koření
- 2 lžíce tmavé instantní jíšky
- 2 lžíce másla
- 250 ml drůbežího vývaru z bujonové kostky
- 200 ml zakysané smetany nebo smetanového jogurtu
Kokos opražíme nasucho na teflonové pánvi. Mango oloupeme, odstraníme pecku a nakrájíme na kostičky. Kostičky ananasu slijeme a necháme okapat. Naťové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.
Řízky z krůtích prsou opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostičky a opečeme ze všech stran dozlatova v rozehřátém másle. Opečené maso podle chuti osolíme a opepříme.
Naťové cibulky, mango a ananas přidáme do pánve k opečenému masu a posypeme kari kořením. Přilijeme smetanu nebo jogurt, osolíme a vmícháme instantní jíšku. Vše asi 10 minut společně podusíme. Na talířích maso s ovocnou omáčkou posypeme strouhaným kokosem a podáváme samozřejmě s rýží.
—————
Krůtí ragú s pivem
4 porce
- 500 g krůtích prsních řízků
- 1 květák
- 1 svazek naťové cibulky nebo 1 pórek
- 4 rajčata
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 250 ml zeleninového vývaru z kostky
- 250 ml piva
- 250 ml sladké smetany
- 3 lžíce světlé instantní jíšky
- zelená petrželka
Květák očistíme, omyjeme, rozebereme na růžičky, asi 10 - 15 minut je povaříme v osolené vodě, vyndáme a necháme okapat. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Naťové cibulky nebo pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.
Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme slupky a nakrájíme na silnější kolečka. Krůtí maso zprudka ze všech stran opečeme na rozehřátém olivovém oleji, přidáme cibulku nebo pórek a rajčata, krátce opečeme, osolíme a opepříme.
Přilijeme vývar, pivo a smetanu. Přivedeme k varu, vmícháme instantní jíšku a za stálého míchání chvíli povaříme mírným varem. Přidáme květák a prohřejeme. Na talířích posypeme porce krůtího ragú omytou a nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s pečivem, s těstovinami, s rýží nebo bramborami.
—————
Krůtí stehno na víně - DIETNÍ
4 porce 1 porce = 245 kcal/ 1030 kJ
Příprava 25 minut + 30 minut (dušení)
- 600 g krůtího stehna bez kosti a kůže
- 3 lžíce oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- provensálské koření nebo tymián
- sůl, mletý pepř
- 1,5 dl červeného vína
- vývar
- 30 dkg rajčat
- několik oliv
- 10 dkg žampionů
- 2 dkg másla
- 1lžička cukru
Krůtí stehno rozdělíme na 4 porce, jemně naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a krátce opečeme po všech stranách na oleji. Vyjmeme je, na oleji osmažíme dozlatova drobně nakrájené cibule a česnek, zalijeme trochou vývaru, vše uvedeme do varu a přidáme zpět maso, které okořeníme, osolíme, podlijeme trochou vína a dusíme pod poklicí. Rajčata ponoříme na několik vteřin do vroucí vody, oloupeme, drobně nakrájíme, společně se zbylým vínem přidáme k poloměkkému masu a dusíme, až maso změkne. Omáčku můžeme mírně přisladit. Na másle podusíme žampiony nakrájené na plátky a olivy nakrájené na kolečka a při podávání jimi obložíme maso. Vhodnou přílohou je rýže.
—————
Růžičková kapusta s krůtími prsíčky
Doba přípravy: 45 minut
1 porce 4 030 kJ/ 962 kcal
4 porce
- 800 g krůtích prsou
- 2 lžičky koření na drůbež
- 100 g nivy
- 6 lžic mléka
- 150 g mascarpone
- 2 šalotky
- 600 g růžičkové kapusty
- 6 lžic oleje
- sůl
- drcený červený pepř
- 180 ml zeleninového vývaru
- 80 ml smetany
Krůtí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Posypeme je kořením na drůbež, promícháme a necháme krátce odležet. Růžičkovou kapustu očistíme.
Nivu rozdrobíme do misky, přidáme mascarpone a vše rozmačkáme vidličkou. Přilijeme mléko a metličkou rozmícháme. Šalotku oloupeme a nasekáme najemno.
Na pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje. Šalotku necháme zesklovatět, pak orestujeme kapustičky. Osolíme, zalijeme vývarem a dusíme 10 minut. Pak vmícháme sýrovou směs.
Připravené maso opečeme ze všech stran na zbylém oleji. Přidáme ho do kapustiček a zalijeme smetanou. Opatrně promícháme a krátce provaříme. Dochutíme solí a pepřem.
—————