Košíčky
Košíčky od maminky
- 250 g hery
- 140 g moučkového cukru
- 160 g mletých ořechů
- 350 g hladké mouky
- 1 vejce
- skořice
- citronová kůra
Na náplň:
- máslo
- cukr
- rum
Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké těsto, kterým naplníme formičky (košíčky) a vložíme do předehřáté trouby.
Během pečení si připravíme náplň. Máslo s cukrem utřeme a přidáme rum. Dobře promícháme a košíčky naplníme 2 dny před svátky. Můžeme je také polít rozehřátou čokoládovou polevou a ozdobit ořechem.
—————
Košíčky s krémem a ořechy
Doba přípravy: 70 minut (bez doby odležení)
1 porce asi 153 kcal/ 644 kJ
30 kousků
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 250 g hery
- 4 uvařené žloutky
Náplň:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 ml mléka
- 10 kusů kulatých piškotů
- 50 g hery
- 2 lžíce pikantní marmelády
- 2 lžíce rumu
Dozdobení:
- 30 g čokoládové polevy
- barevné cukrové perličky
Prosátou mouku zpracujeme s moučkovým cukrem, herou a žloutky na hladké těsto. To necháme v chladu odpočinout, pak rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj 30 malých hvězdiček. Rozložíme je na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.
Zbylé těsto rozkrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vmáčkneme do formiček. Pečeme v troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formičkách, pak vyklopíme a necháme úplně vychladnout.
Ořechy umeleme nebo nastrouháme najemno a svaříme s cukrem a mlékem. Necháme vychladnout, přidáme rum, marmeládu, nastrouhané piškoty, nakrájenou heru a pěkně vyšleháme.
Hotovou ořechovou náplň rozdělíme pomocí čajové lžičky do košíčků. Můžeme ji tam i ozdobně nastříkat. Na náplň přitiskneme upečenou hvězdičku a ozdobíme kapkou polevy s cukrářskými perličkami.
—————
Košíčky z lineckého těsta
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g másla (lžíci odebereme na vymaštění košíčků)
- 120 g cukru
- lžička citrónové kůry
- 4 žloutky
Na náplň:
- 200 g cukru
- 1/8 l vody
- 200 g strouhaných mandlí nebo oříšků
- 2 bílky
- citrónová kůra z půlky citrónu
- 1 lžíce rumu
Ze surovin na košíčky vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu odpočinout, pak ho natlačíme tence do vymaštěných formiček košíčků a upečeme v horké troubě dobleda.
Vychladlé košíčky naplníme náplní: cukr svaříme s vodou (asi 5 minut), do horkého vmícháme strouhané ořechy nebo mandle (nebo směs mandlí a ořechů), přidáme bílky, citrónovou kůru a směs zředíme rumem.
Povrch můžeme ozdobit dílkem mandarinky, kuličkou vína a lžičkou šlehačky (pokud košíčky podáváme ihned). Košíčky do zásoby můžeme přelít polevou z 200 g moučkového cukru umíchaného s 2 až 3 lžícemi horké višňové šťávy a ozdobit plátkem z červeného kandovaného ovoce.
—————
Pivní košíčky
- 30 dkg polohrubé mouky
- 2 dcl světlého piva
- 10 dkg hery
- 2 vejce
- sůl
- višně v rumu
- rybízová marmeláda
Krém:
- 15 dkg tuku (máslo, hera)
- 5 dkg ztuženého tuku
- 5 dkg cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce mletých ořechů
Do prosáté mouky pokrájíme tuk, přidáme vejce, osolíme a zaděláme pivem na tužší těsto. V lednici necháme odpočinout. Kousky těsta vmáčkneme do formy košíčků v tenké vrstvě (asi 2 mm) a upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlé košíčky vymažeme pikantní marmeládou, naplníme krémem a vložíme višni naloženou v rumu. Povrch můžeme polít čokoládovou polevou a posypat kokosem či jemně mletými ořechy.
Příprava krému: Tuk postrouháme na hrubém struhadle, částečně natavíme, přidáme cukr, žloutek ochucený solí a našleháme. Pak přidáme rum a postrouhané ořechy, můžeme přidat i lžíci kakaa. Necháme v lednici ztuhnout. Poté stříkáme cukrářským sáčkem do košíčků.
—————