Nepečené cukroví
Banánové jednohubky *****
- balíček kulatých piškotů
- banány (nebo jahody, broskve, meruňky)
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g ztuženého tuku
- párátka
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Vždy mezi dva piškoty vložíme jedno kolečko banánu nebo plátek jiného ovoce. Spojíme párátkem a namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout a vložíme do papírového košíčku.
—————
Čokoládové dárečky
20 kousků
- 200 g máslových sušenek
- 150 g mléčné čokoládové polevy
- 100 g změklého másla
- 100 g marcipánové hmoty
- 30 g hořké čokoládové polevy
- 4 lžíce mléka
- 4 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa
- 1 sáček vanilkového cukru
- na špičku nože červené potravinářské barvy
- moučkový cukr na podsypání
Rozdrcené sušenky navlhčíme mlékem a rumem, přidáme máslo utřené s kakaem, vanilkovým cukrem a vypracujeme. Vál posypeme moučkovým cukrem. Marcipán rozválíme na obdélník. Rozkrojíme ho napůl. Ze ztuhlé sušenkové hmoty rozválíme o 1/2 menší obdélník než marcipánový. Položíme marcipánový plát, sušenkový a znovu marcipánový.
Okraje marcipánky seřízneme. Ze ztuhlé hmoty nakrájíme čtverečky, které namáčíme do mléčné polevy. Hořkou polevou a obarveným marcipánem nastříkáme mašličku.
—————
Čokoládové rohlíčky
- 150 g Hery
- 150 g čokolády na vaření
- 210 g cukru moučka
- 210 g nastrouhaných mandlí
Poleva
- čokoláda na vaření
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a následně zchladíme na 32 °C. Rychle vmícháme Heru, cukr a mandle. Těsto necháme ztuhnout v ledničce.
Na pomoučeném stole vyválíme válečky z těsta o průměru asi 1,5 cm, asi 4 cm dlouhé. Vytvarujeme je do rohlíčků, potáhneme čokoládou a před zatuhnutím posypeme na nudličky nakrájenými mandlemi.
—————
Datle v marcipánu
- 30 ks datlí
- marcipán
- čokoládová poleva připravená z hořké čokolády a tuku
- 30 polovin vlašských jader
Na marcipán:
- 100 g mandlí
- 100g moučkového cukru
- kousek bílku
Spařené a oloupané mandle nastrouháme najemno, přidáme cukr, napěněný bílek a třeme, dokud nevznikne hladká a vláčná hmota. Pokud je příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě přidáme trochu bílku. Hmota se může přibarvovat.
Datle vypeckujeme a do vzniklého otvoru dáme po 1 kousku ořechu. Datli zabalíme do plátku marcipánu, půlky obalíme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout.
—————
Griliášová ouška
- 250 g krupicového cukru
- 3-4 lžíce vody
- 250 g vlašských ořechů
- olej na vymazání
Cukr zalijeme vodou a necháme pozvolna rozpustit. Za soustavného míchání svaříme cukr do růžova.
Přidáme drcené ořechy a znovu po několik minut mícháme. Na olejem vymazaný plech nalijeme hmotu vždy do tvaru malého oválku. Po částečném vychladnutí sundáme jednotlivé placičky a prsty v horní části jemně přimáčkneme tak, abychom je vytvarovali jako ouška. Hotové necháme úplně vychladnout.
—————
Kaštanové košíčky
- 6 čokoládových tyčinek “Ledové kaštany”
- 120 g ztuženého 100 % tuku
Na náplň:
- 100 g vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 60 g ztuženého 100 % tuku
- 50 ml rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce mléka
- pražené mandlové lupínky na zdobení
K přípravě netradičního receptu na vánoční cukroví potřebujeme nakoupit šest čokoládových tyčinek Ledové kaštany (červený obal). Tyčinky rozpustíme spolu s tukem ve vodní lázni a polovinu čokolády nalijeme do papírových košíčků, kde necháme ztuhnout.
Mleté ořechy, moučkový cukr, tuk, rum, vanilkový cukr a mléko povaříme ve vodní lázni, dokud se vše nespojí. Poté náplň odstavíme z lázně a vymícháme dostudena. Rozdělíme do košíčků a povrch přelijeme druhou polovinou rozpuštěných tyčinek. Na závěr košíčky zdobíme opraženými mandlovými lupínky.
—————
Kokosová kolečka se zavařeninou
Na ořechovou hmotu:
- 200 g kulatých dětských piškotů
- 150 g jader vlašských ořechů
- 50 g másla
- 2 vařené žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Na kokosovou hmotu:
- 250 g moučkového cukru
- 100 g sušeného mléka
- 200 g mletého kokosu
- 50 ml rumu
- 2 bílky
- malinová nebo rybízová marmeláda na potření
Piškoty a ořechy pomeleme a smícháme se změklým máslem, žloutky, cukrem a citronovou šťávou. Vše důkladně zpracujeme na vláčnou hmotu, na pečícím papíře rozválíme na tenký plát a necháme trochu ztuhnout.
Moučkový cukr smícháme se sušeným mlékem, kokosem, rumem a bílky. Vypacujem tužší hmotu, kterou rozválíme na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem. Z obou hmot vykrájíme kolečka, v bílých kolečkách vykrojíme ještě vnitřní kolečko.
Piškotová ořechová kolečka potřeme zavařeninou a přilepíme na ně bílá kolečka s vykrojeným vnitřkem. Vnitřek koleček můžeme podle chuti dozdobit ještě strouhaným kokosem.
—————
Labužnické švestky
- sušené švestky
- mleté ořechy
- loupané mandle
- tekutý med
- rumová tresť
- čokoláda na obalení
Med s ořechy smícháme, přidáme rumovou tresť, případně trochu horké vody. Směsí plníme vypeckované švestky, vtiskneme oloupanou mandli a vychladlé namočíme do čokolády.
—————
Nugátoví ježci
- 140 g strouhaných piškotů
- 100 g strouhaných vlašských ořechů
- 100 g ztuženého tuku
- 100 g cukru
- 30 g kakaa
- 2 vejce
- 4 lžíce rumu
- 1 lžička strouhané pomerančové a citronové kůry
- 1 lžička mleté skořice
- hoblinky z mandlí a hrozinky na zdobení
V misce promícháme cukr s kakaem a skořicí, nastrouhanými piškoty, ořechy a strouhanou citronovou kůrou. Přilijeme chladnoucí rozehřátý tuk, který zpracujeme s vejcem a rumem na hladkou hmotu. Ze vzniklé hmoty lžičkou vykrájíme kousky - tělíčka ježků. Do hřbetů napícháme mandlové hoblinky, k vytvoření očí a čumáčku nám poslouží kousky hrozinek. Hotové ježky necháme ztuhnout v chladné místnosti.
—————
Opilé švestky
- 200 g sušených švestek
- 200 ml slivovice
- zhruba 30 mandlí
- 200 g hořké čokolády
Nejméně měsíc předem švestky přeberte, spařte v cedníku horkou vodou a naskládejte do menší uzavíratelné sklenice. Zalijte slivovicí, aby byly všechny ponořené, uzavřete a klepnutím o stůl vyžeňte zpod švestek uvíznuté vzduchové bublinky. Nechte na tmavém místě macerovat.
Švestky slijte a nechte okapat (slivovici klidně použijte znovu). V malém kastrůlku přiveďte k varu trochu vody a přidejte celé, neloupané mandle. Asi minutu povařte, pak ihned slijte a propláchněte studenou vodou, tímto šokovým zákrokem se slupka snadno uvolní. Z každé mandle ji pak stáhněte, anebo mandle vysypte na utěrku a opatrně je promněte – měly by o většinu slupek rychle přijít.
Do každé švestky zastrčte jednu mandli, jako by to byla původní pecka. Čokoládu rozlámejte a opatrně rozpusťte ve vodní lázni. Odstavte a s pomocí dvou vidliček každou naplněnou švestku v čokoládě namočte, otřete o okraj misky a položte na papír na pečení – odtud půjdou snadno odloupnout, až čokoláda ztuhne.
Nechte ztuhnout při pokojové teplotě anebo odneste švestky do chladu. Ochutnání neodkládejte příliš dlouho, alkohol během následujícího týdne povážlivě vyprchá.
—————