Rolády
Kakaová roládka
- 250 g piškotů
- 250 g ztuženého tuku
- 100 g cukru
- 60 g kakaa
- 2 vejce
Ve velké míse smícháme cukr s kakaem a piškoty nakrájené na kostičky. Přidáme rozšlehaná vejce, zalijeme chladnoucím rozehřátým tukem a vzniklou směs promícháme. Necháme odležet, až začne tuhnout. Hmotu položíme na vál, kde z ní vytvarujeme dvě až tři stejnoměrné šišky. Obalíme je ve strouhaném kokosu a necháme ztuhnout v chladné místnosti. Pak už zbývá jediné, před samotným podáváním cukroví krájíme na pravidelná salámová kolečka.
—————
Kakaová roládka II
- 2 celá vejce
- 25 dkg moučkového cukru
- 25 dkg másla
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce rumu
- 40 dkg dětských piškotů
- 20 dkg mandlí
- kokosová moučka na obalení
Mandle pokrájíme, piškoty rozdrtíme, přidáme cukr, máslo, kakao, rum a vše dobře promícháme. Pak na vále uválíme 3 salámky o průměru asi 4 cm. Opatrně obalíme v kokosové moučce a zabalíme do alobalu. Uložíme do studena. Před podáváním pečlivě nakrájíme na šikmá, asi 8 mm kolečka. Zbylé salámky necháme v chladu a postupně je přidáváme na mísu.
—————
Kokosová roláda
- 100 g strouhaného kokosu
- 200 g moučkového cukru
- 100 g sušeného mléka
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce oleje
- několik jader vlašských nebo lískových ořechů
- 4 lžíce kakaa
- trocha strouhaného kokosu na obalení rolády
Strouhaný kokos smícháme s moučkovým cukrem a sušeným mlékem, přidáme med, olej a 2 lžíce vody. Vše vypracujeme na tužší hmotu, do které můžeme podle potřeby přidat ještě trochu vody. Vzniklou kokosovou hmotu rozdělíme na 3 stejné díly.
Do jednoho dílu vmícháme nasekané ořechy a z hmoty uděláme váleček. Do druhého dílu vmícháme 4 lžíce kakaa a hmotu rozválíme na plát silný asi 3 mm. Do kakaového plátu zabalíme váleček s ořechy. Třetí díl hmoty bez dalších přísad rozválíme na plát a zabalíme do něj střed rolády, což je váleček s ořechy obalený hnědou kakaovou vrstvou. Na pečící papír nasypeme strouhaný kokos a roládu v něm obalíme. Hotovou roládu zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme v chladu řádně ztuhnout.
—————
Rumová roláda
Na světlé těsto:
- 10 dkg kokosu
- 10 dkg cukru
- 10 dkg másla
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
Na tmavé těsto:
- 20 dkg mletých máslových sušenek
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce kokosu
- 10 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- tolik rumu, aby těsto bylo vláčné
Umeleme sušenky (musí být jako strouhanka) a všechny ingredience na tmavé těsto uhněteme a rozválíme. Smícháme suroviny na světlé těsto a rozetřeme ho na tmavé. Placky dvou barev pak srolujeme do rolády a dáme vychladit, nejlépe přes noc. Krájíme na plátky.
—————