Rolády

Kakaová roládka

 

 

  • 250 g piškotů
  • 250 g ztuženého tuku
  • 100 g cukru
  • 60 g kakaa
  • 2 vejce

 

Ve velké míse smícháme cukr s kakaem a piškoty nakrájené na kostičky. Přidáme rozšlehaná vejce, zalijeme chladnoucím rozehřátým tukem a vzniklou směs promícháme. Necháme odležet, až začne tuhnout. Hmotu položíme na vál, kde z ní vytvarujeme dvě až tři stejnoměrné šišky. Obalíme je ve strouhaném kokosu a necháme ztuhnout v chladné místnosti. Pak už zbývá jediné, před samotným podáváním cukroví krájíme na pravidelná salámová kolečka.

—————

Kakaová roládka II

 

 

  • 2 celá vejce
  • 25 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • 40 dkg dětských piškotů
  • 20 dkg mandlí
  • kokosová moučka na obalení

 

Mandle pokrájíme, piškoty rozdrtíme, přidáme cukr, máslo, kakao, rum a vše dobře promícháme. Pak na vále uválíme 3 salámky o průměru asi 4 cm. Opatrně obalíme v kokosové moučce a zabalíme do alobalu. Uložíme do studena. Před podáváním pečlivě nakrájíme na šikmá, asi 8 mm kolečka. Zbylé salámky necháme v chladu a postupně je přidáváme na mísu.

—————

Kokosová roláda

 

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g sušeného mléka
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce oleje
  • několik jader vlašských nebo lískových ořechů
  • 4 lžíce kakaa
  • trocha strouhaného kokosu na obalení rolády

Strouhaný kokos smícháme s moučkovým cukrem a sušeným mlékem, přidáme med, olej a 2 lžíce vody. Vše vypracujeme na tužší hmotu, do které můžeme podle potřeby přidat ještě trochu vody. Vzniklou kokosovou hmotu rozdělíme na 3 stejné díly.

Do jednoho dílu vmícháme nasekané ořechy a z hmoty uděláme váleček. Do druhého dílu vmícháme 4 lžíce kakaa a hmotu rozválíme na plát silný asi 3 mm. Do kakaového plátu zabalíme váleček s ořechy. Třetí díl hmoty bez dalších přísad rozválíme na plát a zabalíme do něj střed rolády, což je váleček s ořechy obalený hnědou kakaovou vrstvou. Na pečící papír nasypeme strouhaný kokos a roládu v něm obalíme. Hotovou roládu zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme v chladu řádně ztuhnout.

—————

Rumová roláda

Na světlé těsto:

  • 10 dkg kokosu
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg másla
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr

Na tmavé těsto:

  • 20 dkg mletých máslových sušenek
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce kokosu
  • 10 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • tolik rumu, aby těsto bylo vláčné

Umeleme sušenky (musí být jako strouhanka) a všechny ingredience na tmavé těsto uhněteme a rozválíme. Smícháme suroviny na světlé těsto a rozetřeme ho na tmavé. Placky dvou barev pak srolujeme do rolády a dáme vychladit, nejlépe přes noc. Krájíme na plátky.

—————