Mandlové

Křupavé mandlové cukroví

 

  • 300 g cukru
  • 40 ml smetany
  • 300 g másla
  • 150 g mandlí
  • 50 g hořké čokolády na vaření

 

Cukr necháme zkaramelizovat. Zahřejeme smetanu s máslem a přidáme k cukru. Přimícháme oloupané mandle nasekané na plátky. Vymastíme plech a nalijeme na něj mandlovou směs. Než ztuhne, nakrájíme asi 1 - 2 cm dlouhé kousky. Jakmile ztuhnou, namáčíme je do rozpuštěné hořké čokolády. Po ztuhnutí, můžeme mlsat.

—————

Mandlové marcipánky

 

 

  • 8 dkg sušeného mléka (nejlépe plnotučné)
  • 5 dkg másla
  • 32 dkg moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička mandlové tresti
  • lentilky
  • formičky (nejlépe kytky)
  • cukr na vysypání formiček

 

Vypracujeme těsto a necháme v chladu hodinu odpočinout. Formičku vysypeme moučkovým cukrem. Vyklepané tvary sušíme na papíře (ne v troubě). Zdobíme lentilkami.

—————

Mandloví sněhuláčci

 

10 kousků

  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g sušeného mléka
  • 100 g mandlí
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce rozehřáté čokolády na vaření
  • 1/2 lžičky barevné cukrové rýže na nos
  • na špičku nože červené potravinářské barvy

 

Mandle spaříme, oloupeme a najemno nastrouháme. Cukr prosijeme s mlékem, smícháme s medem, olejem, mandlemi a vypracujeme tuhou nelepivou hmotu.

Z hmoty vyválíme váleček, který rozkrojíme na 10 dílků. Každý rozdělíme na 4 kousky. Z největšího vytvoříme kuličku jako základ sněhuláka a na ni dáme další dvě. Z posledního dílku oddělíme 2 kousky na ruce. Zbytek hmoty obarvíme a vymodelujeme hrnec.

Do malého papírového kornoutku dáme čokoládu a dozdobíme.

—————