Mandlové
Křupavé mandlové cukroví
- 300 g cukru
- 40 ml smetany
- 300 g másla
- 150 g mandlí
- 50 g hořké čokolády na vaření
Cukr necháme zkaramelizovat. Zahřejeme smetanu s máslem a přidáme k cukru. Přimícháme oloupané mandle nasekané na plátky. Vymastíme plech a nalijeme na něj mandlovou směs. Než ztuhne, nakrájíme asi 1 - 2 cm dlouhé kousky. Jakmile ztuhnou, namáčíme je do rozpuštěné hořké čokolády. Po ztuhnutí, můžeme mlsat.
—————
Mandlové marcipánky
- 8 dkg sušeného mléka (nejlépe plnotučné)
- 5 dkg másla
- 32 dkg moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžička mandlové tresti
- lentilky
- formičky (nejlépe kytky)
- cukr na vysypání formiček
Vypracujeme těsto a necháme v chladu hodinu odpočinout. Formičku vysypeme moučkovým cukrem. Vyklepané tvary sušíme na papíře (ne v troubě). Zdobíme lentilkami.
—————
Mandloví sněhuláčci
10 kousků
- 200 g moučkového cukru
- 150 g sušeného mléka
- 100 g mandlí
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce rozehřáté čokolády na vaření
- 1/2 lžičky barevné cukrové rýže na nos
- na špičku nože červené potravinářské barvy
Mandle spaříme, oloupeme a najemno nastrouháme. Cukr prosijeme s mlékem, smícháme s medem, olejem, mandlemi a vypracujeme tuhou nelepivou hmotu.
Z hmoty vyválíme váleček, který rozkrojíme na 10 dílků. Každý rozdělíme na 4 kousky. Z největšího vytvoříme kuličku jako základ sněhuláka a na ni dáme další dvě. Z posledního dílku oddělíme 2 kousky na ruce. Zbytek hmoty obarvíme a vymodelujeme hrnec.
Do malého papírového kornoutku dáme čokoládu a dozdobíme.
—————