Dietní receptíky
Špenátový salát
1 porce 1 810 kJ
4 porce
- 600 g čerstvých špenátových listů
- 100 g libovější slaniny
- 5 krajíčků tmavého toastového chleba
- 50 g másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme slaninu nakrájenou na kostičky. Když je křupavá, odložíme ji do mističky a překryjeme alobalem. Do pánve pak přidáme máslo a na kostičky nakrájený chleba. Olej vyšleháme s citronem na dresink, lehce osolíme a opepříme. Do salátové mísy vložíme omyté a osušené špenátové listy, zalijeme dresinkem, přidáme kostičky chleba a slaniny a vše promícháme. Salát můžeme dozdobit hoblinkami citronové kůry a ihned podáváme.
—————
Zapečené pórkové brambory
Doba přípravy: 90 minut (i s vařením brambor)
1 porce asi 1 215 kJ/ 290 kcal
4 porce
- 600 g brambor
- 150 g pórku
- 2 rajčata
- 100 g modrého sýra nebo nivy
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 2 lžíce sádla
- strouhanka
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- provensálské koření
- červená paprika a petrželka na ozdobení
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je zchladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Pórek dobře očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na plátky.
Pekáček nebo zapékací misku důkladně vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Do pekáčku postupně vrstvíme všechny připravené suroviny. Nejprve brambory, na ně nakrájený pórek a potom rajčata. Poslední vrstvu tvoří brambory. Každou vrstvu osolíme, opepříme a ochutíme špetkou muškátového oříšku a provensálským kořením.
Vajíčka rozšleháme v mléce, osolíme a můžeme je ještě podle chuti ochutit kořenící směsí - lze použít např. směs na americké brambory.
Takto připravený pokrm posypeme na povrchu strouhanou nivou nebo jakýmkoliv jiným sýrem podle vlastního výběru. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme zhruba při 200 °C asi 20 minut.
—————