Králík
Bůčková roláda s králíkem
6 porcí
- 2 stehna z králíka
- 800 g bůčku
- 50 g nadrobno pokrájené slaniny
- 300 g kořenové zeleniny nakrájené na malé kostičky
- 2 lžíce sádla
- 8 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- drhnutý sušený tymián
- sůl
Stehna odblaníme, vykostíme a upravíme na 2 pláty. Na plát upravíme i bůček. Pláty rozklepeme, osolíme a posypeme tymiánem. Na plát bůčku položíme králičí maso, svineme a upevníme provázkem.
V pekáčku na sádle roládu opečeme. Vyjmeme ji a ve výpeku osmahneme slaninu a cibuli. Přidáme zeleninu. Orestujeme ji a osolíme. Roládu vrátíme do pekáčku. Přidáme pepř, nové koření a bobkové listy. Podlijeme a pečeme při 190 °C asi 60 minut.
—————
Dušený králík na paprice
4 porce
- 1 králík
- 200 g anglické slaniny
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- sůl a pepř
- 1 větší rajčatový protlak
- trochu sušené majoránky
- 6 - 8 stroužků česneku
- zelená petrželka
Králíka omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce. Kousky masa osolíme a ze všech stran zprudka opečeme ve velké hluboké pánvi s rozehřátým máslem a olejem. Opečené kousky masa vyndáme z pánve a odložíme stranou. Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na vypečeném tuku. Do pánve vrátíme opečené kousky králíka, přidáme prolisovaný česnek, opepříme, okoření podle chuti paprikou a majoránkou, přidáme rajčatový protlak, podlijeme trochou vřelé vody nebo vývaru a pozvolna dusíme doměkka. Během dušení porce králíka podle potřeby ještě několikrát podlijeme.
Porce králíka na talířích přelijeme pikantní šťávou, posypeme omytou a nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, s rýží nebo s těstovinami.
—————
Dušený králík se švestkami
4 porce
- 1 menší králík (popř. 4 stehna)
- 200 g sušených švestek bez pecky
- 100 g slaniny na plátky
- 500 ml červeného vína
- 2 lžíce octa
- 1 velká cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 1 lžíce celého pepře
- 4 bobkové listy
- asi 5 snítek tymiánu
- olej na smažení
- sůl
Očištěného králíka osolíme a rozdělíme na menší kousky. Každý kousek masa zabalíme do slaniny a vložíme do misky. Balíčky zalijeme vínem a cotem. Přidáme švestky a koření a králíka necháme přes noc v chladu marinovat.
Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm králičí kosti. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji. Ve výpeku ze všech stran opečeme balíčky masa.
Balíčky masa vyjmeme z pánve a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku. Přidáme k nim marinované švestky, podlijeme je asi polovinou marinády a vložíme do trouby. Pod pokličkou je dusíme při 190 °C asi 40 minut.
Kosti a cibuli v pánvi zalijeme zbylou marinádou a necháme vařit, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina. Do výpeku vmícháme zavařeninu. Vše zaprášíme moukou, rozředíme vodou a omáčku 15 minut povaříme. Nakonec ji přecedíme na téměř měkké maso a králíka dopečeme doměkka. Podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.
—————
Guláš z králíka
- králičí předek
- srdce
- plíce
- játra
- ledvinky
- 80 g sádla
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sladké papriky
- špetka majoránky
- sůl
- 3 lžíce mouky
- pepř nebo feferonka
Přední běhy, břicho, zbytek trupu nasekáme, vnitřnosti nakrájíme na menší kousky. Na sádle dozlatova zpěníme cibuli, přidáme papriku, maso a za občasného zamíchání opékáme. Pak osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Ke konci necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme moukou, mícháme a pomalu příléváme vodu, okořeníme majoránkou a dobře povaříme. Podle chuti přidáme pepř nebo feferonku. Podáváme s knedlíkem.
—————
Králičí perkelt
4 porce
- 4 porce králíka
- 50 g tuku
- 2 - 3 cibule
- mletá sladká i pálivá paprika
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- česnek
- 1 dl kysané smetany
- kousek masoxu
- sůl
Vykostěné porce králíka nasekáme na kousky. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme papriku, po zpěnění vložíme králičí maso, přidáme rajčatový protlak, trochu vody, česnek se solí, masox a dusíme, až maso změkne. Při dušení maso občas zamícháme a podlijeme horkou vodou. Perkelt rozdělíme na talíře, pokapeme kysanou smetanou a podáváme s rýží nebo těstovinami.
—————
Králičí stehno s jarním špenátem
- 4 králičí stehna
- 100 g slaniny
- 100 g cibule
- 20 g česneku
- 100 g másla
- tymián
- sůl
- 400 g jarního špenátu
- 20 g česneku
- 50 g másla
- 100 g šalotky
Králičí stehna prošpikujeme a pečeme s nakrájenou slaninou, cibulí a česnekem, s trochou vody na másle asi hodinu a půl.
Špenát připravíme velmi snadno. Necháme rozehřát máslo, do kterého dáme zpěnit nakrájenou šalotku. Pak přidáme nakrájený česnek a lístky špenátu a rychle orestujeme (asi 2 - 3 minuty).
—————
Králík marengo *****
Doba přípravy: 110 minut
1 porce asi 2 505 kJ/ 598 kcal
4 porce
- 600 g králičího hřbetu
- 1 svazek petrželky
- 2 cibule
- 4 lžíce oleje
- 100 ml bílého vína
- sůl
- mletý pepř
- 100 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 100 g žampionů
- 100 g rajčat
Vykostěné králičí hřbety nebo porce králíka odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Petrželku nasekáme, cibuli nakrájíme. Maso osolíme a opečeme v kastrolu na rozpáleném oleji dozlatova.
Opečené maso posypeme nasekanou cibulkou, osmahneme a přidáme petrželku. Podlijeme bílým vínem, osolíme a opepříme. Přiklopíme a za občasného podlití vývarem pozvolna dusíme.
Z másla a mouky připravíme jíšku. Žampiony a rajčátka opláchneme, nakrájíme je na menší kousky a přidáme ke králíkovi. Omáčku zahustíme jíškou a povaříme ještě asi 15 - 20 minut.
Hotový pokrm prohřejeme a podle potřeby ještě můžeme dochutit solí a pepřem. Králíka marengo podáváme s rýží nebo těstovinami, dobrý je ale i s knedlíky.
—————
Králík na bylinkách - ***** dietní
- 4 porce králíka (asi po 100 g)
- olej
- citrónová šťáva
- bylinky (bazalka, petrželka, libeček)
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 1 lžíce hladké mouky
- 20 g másla
Porce králíka spaříme vroucí vodou, opláchneme studenou, vložíme do misky, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme rozsekanými bylinkami a necháme v chladničce rozležet.
Porce přeložíme do rendlíku, podlijeme trochou vody, přidáme olej, osolíme a dusíme za častého obracení a podlévání vodou. Když maso téměř změkne, vmícháme do šťávy mouku rozetřenou se změklým máslem a dohotovíme.
—————
Králík na bylinkách II
4 porce
- 1 králík
- 50 g slaniny
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 5 lžic oleje
- mletý pepř
- nové koření
- oregano
- drcený kmín
- citronová šťáva
- sůl
Maso prošpikujeme slaninou. Cibuli a česnek oloupeme, česnek prolisujeme, cibuli nastrouháme. Česnek smícháme s kořením, cibulí, citronovou šťávou a solí. Promícháme, směsí potřeme králíka, pokapeme ho olejem, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce 1 den uležet. Druhý den ho pečeme zabaleného v alobalu v pekáči v předehřáté troubě při 180 °C. Asi po 50 minutách králíka vybalíme a dopečeme v pekáči za stálého přelévání vypečenou šťávou.
—————
Králík na česneku
4 porce
- 1 králík
- 1 palička česneku
- sůl
- 200 g másla
- 2 cibule
- 500 ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky
Králíka dobře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku důkladně potřeme prolisovaným česnekem, kterým vůbec nešetříme. Takto připraveného králíka necháme pokud možno několik hodin odležet. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Hlubší pekáč vyložíme plátky másla, položíme na něj načesnekovaného králíka, zvenku i zevnitř osolíme, celého králíka obložíme zbývajícím máslem a kolem dokola nasypeme nasekanou cibuli.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Během pečení králíka několikrát obrátíme, průběžně podléváme vývarem a přeléváme vypečenou šťávou. Upečeného králíka rozdělíme na porce. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží a se zeleninovým salátem nebo kompotem.
—————