Tofu
Brambory s tofu
- 3 šálky tofu
- 6 syrových brambor střední velikosti
- 4 lžíce sojového oleje
- 1 vejce
- 3 lžíce sojové mouky
- 5 lžic hladké mouky
- 1 šálek mléka
- sůl, kmín, pepř
- libeček
Brambory oloupeme, nahrubo rozstrouháme, přidáme rozmačkaný tofu a koření. V mléce rozmícháme vejce s hladkou moukou, přidáme ke hmotě, zahustíme sojovou moukou. Rozetřeme na hodně vymazaný plech, pokapeme zbylým olejem a pečeme v troubě dokřupava. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Česnekové tofu špízy
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 308 kcal/ 1 261 kJ
4 porce
- 200 g tofu
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce solamylu
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce sezamových semínek
- 50 ml oleje na smažení
- sůl
- 100 g rajčátek
- 1 pórek
- 1 vejce
Omáčka:
- 100 ml sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička strouhaného zázvoru
Tofu nakrájíme na stejně velké kostky. Hladkou mouku promícháme se solamylem. Vejce rozšleháme vidličkou. Česnek oloupeme a rozetřeme. Tofu potřeme česnekem, obalíme v moučné směsi, pak ve vejci a nakonec v sezamových semínkách.
Na pánvi rozpálíme olej a obalené kostky ze všech stran osmažíme dozlatova. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na špalíčky. Osmažené tofu napíchneme střídavě s rajčátky a pórkem na špejle. Špízky položíme do pekáčku, dáme do trouby a při 180 °C rozpékáme asi 5 minut.
Sójovou omáčku smícháme s nadrobno nasekaným česnekem, cibulkou a zázvorem. Dochutíme cukrem a solí a dobže promícháme. Podáváme k tofu špízkům.
—————
Kroupová baba s uzeným tofu a sýrem
4 porce
- 400 g krupek
- 1200 g očištěných brambor
- 200 g hladké mouky
- 200 g uzeného tofu
- 80 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 vejce
- 12 g soli
- 5 g mletého pepře
- 1,5 dl olivového oleje
- 140 g tvrdého sýra
Krupky namočíme na 4 hodiny do studené vody. Pak je osolíme a uvaříme doměkka. Zbývající vodu slijeme. Cibuli a tofu drobně nakrájíme a společně orestujeme na oleji. Pak k nim přidáme nastrouhané brambory, rozetřený česnek, sůl, pepř, mouku a vejce. Směs dobře promícháme a naplníme jí vymaštěný pekáček. Babu pečeme 25 minut při 180 °C. Před dokončením posypeme povrch strouhaným sýrem a ještě na 5 minut vložíme do trouby. Podáváme rozkrájenou na menší čtverce s čerstvou zeleninou.
—————
Marinované tofu - dietní
1 porce 1 590 kJ
6 porcí
- 600 g přírodního tofu
Na 480 ml marinády:
- 85 ml sojové omáčky
- 125 ml olivového oleje
- 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
- 250 ml vody
- 2 drcené stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička
Všechny suroviny na marinádu promícháme. Tofu nakrájíme na kostičky nebo na plátky a naložíme ho do marinády nejméně na 4 hodiny. Marinované tofu podáváme s listovým salátem, který ochutíme zbytkem marinády.
—————
Marinované tofu - dietní
1 porce 1 590 kJ
6 porcí
- 600 g přírodního tofu
Na 480 ml marinády:
- 85 ml sojové omáčky
- 125 ml olivového oleje
- 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
- 250 ml vody
- 2 drcené stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička
Všechny suroviny na marinádu promícháme. Tofu nakrájíme na kostičky nebo na plátky a naložíme ho do marinády nejméně na 4 hodiny. Marinované tofu podáváme s listovým salátem, který ochutíme zbytkem marinády.
—————
Přírodní tofu smažené
Z tofu vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme na kostičky. Ty pak dáme do misky a zalijeme vodou se sojovou omáčkou a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a jeden stroužek nasekaného česneku. Necháme několik hodin proležet, pak necháme okapat a fritujeme nebo smažíme ve větším množství oleje. Zlatavé kostičky přimícháme do vařené rýže se zeleninou (hrášek, mrkev, kukuřice apod.), zdobíme zeleným pórkem. Tofu kostičky místo smažení můžeme povařit v nálevu 8 - 15 minut.
—————
Tofu na indický způsob
- 4 šálky tofu
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžička pálivé mleté papriky
- 8 stroužků česneku
- sůl
- 1 lžička medu
- olej na plech
- 2 lžíce oleje do hmoty
- tymián
Chutney:
- 1 kg jablek
- 1 šálek octa
- 1 šálek cukru
- 1 lžička pálivé mleté papriky
- 1 lžíce zázvoru
- 1 lžička soli
- 3 lžíce hrozinek
- 6 stroužků česneku
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- trochu kari
Do rozmačkaného tofu přidáme olej, sůl, papriku, med, česnek, mouku, dobře zpracujeme a necháme uležet do druhého dne. Tvoříme středně velké šišky, které klademe vedle sebe do zapékací misky vytřené olejem. Hustě posypeme tymiánem, pokapeme olejem a pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 až 40 minut. Podáváme s indickým chutney.
Příprava chutney: Jablka rozdusíme, přidáme koření, cibuli, česnek a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme ocet, cukr, hrozinky a ještě 5 minut povaříme. Plníme do malých sklenic a necháme vychladnout. Podáváme k orientálním pokrmům.
—————
Tofu překvapení s pórkem - dietní
4 porce
- 250 g tofu
- 200 g pórku
- 50 g mrkve
- 100 g kapusty
- 10 g Solamylu
- 50 g kečupu
- 20 g sójové omáčky
- 50 g slunečnicového oleje
- 10 g soli
Tofu, mrkev a kapustu nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka, zakapeme sójovou omáčkou a na oleji zprudka orestujeme. Přidáme kečup a mírně podlijeme vodou, krátce podusíme do poloměkka. Tofu a podušenou zeleninu zahustíme Solamylem, dochutíme mořskou solí a sójovou omáčkou. Příloha : vařené brambory.
—————
Tofu s houbami
- 2 šálky tofu
- 1 šálek studené vody
- 1 šálek naložených hub
- 2 lžíce sojového oleje
- 2 lžíce zelené cibule
- 2 lžíce krájeného celeru
- 1 lžíce sojové mouky
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- 1 lžička sojové omáčky
Na oleji osmahneme celer dožluta, přidáme cibuli ostatní suroviny.Vložíme do vymaštěné misky, pokapeme olejem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme s rýží.
—————
Tofu s rajčatovým protlakem
- 2 šálky tofu
- 2 lžíce krájené červené papriky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce krájené cibule
- 1 lžíce jemně nastrouhaného celeru
- 1 malá konzerva rajčatového protlaku
- 1 lžička másla
- sůl
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme celer a papriku, podusíme 10 minut, vložíme rozmačkaný tofu, osolíme, dochutíme protlakem. Dobře promícháme, směs vložíme do vymaštěné pánve a pečeme asi 30 minut, až má pokrm hnědou kůrku. Upečený potřeme máslem, posypeme jemně nakrájenou zelenou petrželí a obložíme rajčaty a paprikami. Můžeme podávat i nastudeno jako pomazánku s chlebem.
—————