Základní recepty

Bylinkový olej

Na 4 hrnky olivového oleje použijeme jeden hrnek čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, bobkový list, oregano). Omyté a osušené bylinky vložíme do čisté sklenice, zalijeme olejem, uzavřeme a uložíme v temnu a chladnu asi na 3 týdny. Bylinkové oleje můžeme použít nejen jako nálevy na sýry, ale též do dresinku a na saláty.

—————

Cannelloni - základní recept

 

  •  

    500 g mouky
  • sůl
  • 3 vejce
  • 1-2 lžíce vlané vody

Ze surovin si připravíme dobře prohnětené tuhé těsto a vyválíme je na tenkou placku. Z placky vykrajujeme obdélníčky o velikosti asi 7x10 cm. Cannelloni vaříme ve slané vodě jen velmi krátce (4-5 minut), vybereme je plochým cedníkem, necháme okapat a rozložíme na čistou utěrku k dalšímu použití.

—————

Domácí bazalkové pesto

Tři hrsti čerstvé bazalky rozmixujete se solí, případně je rozmačkejte v hmoždíři. Poté k bazalce přilijte asi 50 ml kvalitního olivového oleje a 2 - 3 stroužky prolisovaného česneku. Přidejte 50 g piniových oříšků a 4 lžíce strouhaného parmazánu nebo pecorina. Vše utřete, až vznikne hladká hmota. Pokud použijete mixér, nemixujte dlouho, pesto by mohlo zhořknout.

—————

Domácí těstoviny - základní recept

 

Doba přípravy: 20 minut + odpočívání těsta

2 - 4 porce (asi 300 g těstovin) 

  • 230 g hladké mouky + na poprášení
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce

 

Mouku a sůl vsypte do nádoby kuchyňského robota. Spusťte motor a po jednom přidávejte vejce. Míchejte dále, asi 2 minuty, až vznikne pružné a vláčné těsto. Pokud se těsto hůř pojí, nechte motor běžet a přilijte asi 1 lžíci vody. Těsto může vypadat zrnitě, ale během hnětení se hezky spojí. Zdá-li se vám trochu moc vlhké, přisypte trochu mouky.

Těsto vyklopte na moukou poprášený vál, prohněťte a zabalené ve fólii nechte asi půl hodiny odpočívat. Pak ho rozdělte na 2 poloviny. Vál a váleček lehce poprašte moukou a směrem od sebe vyválejte plát o výšce 2 až 3 mm. Vždy po několika tazích těsto o čtvrt kruhu otočte. Zopakujte s druhou polovinou těsta.

Pláty lehce poprašte moukou, aby se nelepily. Přeložte je napůl a ostrým nožem rozkrájejte na dlouhé, půlcentimetrové nudle. Před přípravou uveďte do varu vodu ve velkém hrnci, osolte ji, vsypte nudle a povařte asi 4 minuty (čerstvé nudle jsou hotové mnohem rychleji než sušené).

 

Ochucená těsta

 

  • Bylinkové: při míchání těsta přidejte hrst jemně posekaných bylinek (bazalka, koriandr, máta, dobromysl, petrželka, tymián). Bylinky vybírejte co nejčerstvější, použít je můžete samostatně nebo v různých kombinacích.

 

  • S celými lístky: lístky nasypte na polovinu vyváleného těsta, přiklopte druhou polovinou a znovu rozválejte a krájejte požadované tvary (lístky petržele, kerblíku či koriandru)

 

  • Rajské: k těstu přidejte 2 až 3 lžíce rajského protlaku nebo rozmixovaných sušených rajčat

 

  • Peprné: k mouce na těsto přidejte lžíci hrubě mletého černého pepře

 

TIP: pokud chcete těstoviny uchovat, musíte je nechat dokonale proschnout, aby v sáčku nebo ve sklenici nezplesnivěly. Doba vaření se pak prodlouží asi na 6 minut. Čerstvé je možné zavakuovat a uchovat v mrazáku.

—————

Domácí vegeta - základní recept

 

  • 140 g cibule
  • 80 g mrkve
  • 25 g cibule
  • 65 g celeru
  • 150 g rajčat
  • petrželová nať
  • 40 g mořské soli

Zeleninu omyjte, očistěte, nasekejte nahrubo a rozmixujte spolu se solí na jemné pyré. Plech vyložte pečícím papírem, zeleninovou směs na něj rozložte v rovnoměrné vrstvě a v troubě vyhřáté na 75 °C usuště přibližně 8 hodin.

Dvířka trouby zajistěte vařečkou, aby zůstala mírně pootevřená. Usušenou směs ještě rozmixujte, podle potřeby prosejte přes sítko a jemný prášek vsypejte do sklenice s hermetickým uzávěrem. Správně skladovaný sypký bujon vám vydrží až 10 týdnů.

—————