Bulgur

Miluj bližního svého

 

  • obilnina bulgur
  • olej nebo máslo
  • cibulka
  • 1-2 rajčata
  • 1 paprika
  • sýr Veselá kráva
  • smetana
  • mletá sladká paprika
  • sůl, pepř

 

 

Bulgur zalijete horkou vodou, necháte asi 10 - 15 minut nabobtnat. Na pánvi rozpusťte malinko oleje nebo másla, na to dáte nadrobno nakrájenou cibulku a přidáte nabobtnalý bulgur.

Do této směsi dejte malinko papriky, pepře, soli. Pak přidáme sýr Veselá kráva, papriku, rajče, důkladně promícháme. Můžete přidat i smetanu a nechat 7 -8 minut povařit.

—————

Vegi hamburgery

 

  • 1/2 hrnku bulguru
  • sůl
  • pepř
  • 1 plechovka sterilovaných fazolí, propláchnutých a scezených
  • 1/4 hrnku strouhanky
  • 4 zelené cibulky
  • 1 vejce
  • 1 velká karotka
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • 2 lžíce pasty tahini (pasta ze sezamových semínek, prodává se ve zdravé výživě)
  • 3 lžíce rostlinného oleje

 

V míse osolíme bulgur špetkou soli a přelijeme vroucí vodou, zakryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut. Pak vymačkáme tekutinu. Fazole rozmačkáme na kaši, přidáme strouhanku, vejce, jemně nastrouhanou mrkev, cayenský pepř, pastu tahini, nasekané cibule a měkký bulgur, osolíme, opepříme a promícháme. Hmotu zformujeme do 4 karbanátků, na rozehřátém oleji je osmažíme dozlatova 5 až 8 minut po každé straně. Podáváme v rozkrojených žemlích potřených majonézou, ozdobené salátovými listy a rajčaty.

—————

Zeleninové karbanátky

 

4 porce

  • 300 g žampionů
  • 200 g čočky
  • 150 g bulguru
  • 2 cibule
  • 1 velký řapík celeru
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • strouhanka podle potřeby
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • olej na smažení

Přebranou čočku propláchneme, nasypeme do kastrolu, zalijeme studenou vodou a necháme asi hodinu nabobtnat. Potom ji ve stejné vodě uvaříme doměkka. Scedíme ji a necháme na sítku dobře okapat. Bulgur připravíme dle návodu na obalu. Také ho scedíme a necháme okapat.

Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Celer, pórek i žampiony očistíme, celer nakrájíme na malé kousky, pórek a žampiony na jemné plátky.

Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli s česnekem. Přisypeme celer s pórkem a zeleninu mícháme, dokud nezměkne. Nakonec přidáme houby a vše společně orestujeme. Osolíme a necháme vychladnout.

Zeleninovou směs se žampiony smícháme s čočkou, bulgurem a vejci. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Dosolíme, opepříme a necháme asi 10 minut odležet. Potom vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky, které poté smažíme na oleji dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

—————