Bulgur
Miluj bližního svého
- obilnina bulgur
- olej nebo máslo
- cibulka
- 1-2 rajčata
- 1 paprika
- sýr Veselá kráva
- smetana
- mletá sladká paprika
- sůl, pepř
Bulgur zalijete horkou vodou, necháte asi 10 - 15 minut nabobtnat. Na pánvi rozpusťte malinko oleje nebo másla, na to dáte nadrobno nakrájenou cibulku a přidáte nabobtnalý bulgur.
Do této směsi dejte malinko papriky, pepře, soli. Pak přidáme sýr Veselá kráva, papriku, rajče, důkladně promícháme. Můžete přidat i smetanu a nechat 7 -8 minut povařit.
—————
Vegi hamburgery
- 1/2 hrnku bulguru
- sůl
- pepř
- 1 plechovka sterilovaných fazolí, propláchnutých a scezených
- 1/4 hrnku strouhanky
- 4 zelené cibulky
- 1 vejce
- 1 velká karotka
- 1/4 lžičky cayenského pepře
- 2 lžíce pasty tahini (pasta ze sezamových semínek, prodává se ve zdravé výživě)
- 3 lžíce rostlinného oleje
V míse osolíme bulgur špetkou soli a přelijeme vroucí vodou, zakryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut. Pak vymačkáme tekutinu. Fazole rozmačkáme na kaši, přidáme strouhanku, vejce, jemně nastrouhanou mrkev, cayenský pepř, pastu tahini, nasekané cibule a měkký bulgur, osolíme, opepříme a promícháme. Hmotu zformujeme do 4 karbanátků, na rozehřátém oleji je osmažíme dozlatova 5 až 8 minut po každé straně. Podáváme v rozkrojených žemlích potřených majonézou, ozdobené salátovými listy a rajčaty.
—————
Zeleninové karbanátky
4 porce
- 300 g žampionů
- 200 g čočky
- 150 g bulguru
- 2 cibule
- 1 velký řapík celeru
- 1/2 pórku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 vejce
- strouhanka podle potřeby
- mletý černý pepř
- sůl
- olej na smažení
Přebranou čočku propláchneme, nasypeme do kastrolu, zalijeme studenou vodou a necháme asi hodinu nabobtnat. Potom ji ve stejné vodě uvaříme doměkka. Scedíme ji a necháme na sítku dobře okapat. Bulgur připravíme dle návodu na obalu. Také ho scedíme a necháme okapat.
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Celer, pórek i žampiony očistíme, celer nakrájíme na malé kousky, pórek a žampiony na jemné plátky.
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli s česnekem. Přisypeme celer s pórkem a zeleninu mícháme, dokud nezměkne. Nakonec přidáme houby a vše společně orestujeme. Osolíme a necháme vychladnout.
Zeleninovou směs se žampiony smícháme s čočkou, bulgurem a vejci. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Dosolíme, opepříme a necháme asi 10 minut odležet. Potom vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky, které poté smažíme na oleji dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.
—————