Jednohubky a studené předkrmy
Bramborová hnízda
Doba přípravy: 50 minut
4 porce
- 8 vajec
- 4 lžíce lehkého jogurtu
- 2 lžíce majolky
- 1 lžička vegety
- 500 g brambor
- 2 lžíce hladké mouky
- olej a polohrubá mouka na vymazání formiček
- mletý bílý pepř
- sůl
- rajčata a rukola na ozdobu
Vejce uvaříme natvrdo, asi 8 minut. Vychladlá oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Přimícháme jogurt, majolku, vegetu, podle chuti osolíme, opepříme a jen lehce promícháme.
Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Počkáme, až pustí šťávu, kterou vymačkáme a slijeme. Přidáme hladkou mouku a vařečkou důkladně promícháme.
Na přípravu bramborových hnízd použijeme formy na muffiny, které vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Pak do nich vložíme bramborovou hmotu a uprostřed vytlačíme důlek. Přendáme je na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a dozlatova upečeme. Hotová hnízda vyklepneme z forem a mírně osolíme.
Zchladlá naplníme vaječným salátem, ozdobíme rukolou a rajčaty.
—————
Broskve se sýrovou pěnou
- 150 g lučiny nebo jemného tvarohu
- 50 g nivy
- 1 dl smetany na šlehání
- hlávkový salát
- celerové lístky nebo jiné zelené lístky
- 1 plechovka kompotovaných velkých broskví
Lučinu nebo tvaroh vyšleháme dohladka, spojíme s tuhou ušlehanou smetanou. Broskve scedíme a osušíme, upravíme na dezertní talíře na listy omytého osušeného salátu, ozdobně naplníme sýrovou pěnou a dozdobíme zelenými lístky a dílkem broskve.
—————
Chlebový dort
Doba přípravy: asi 30 minut
1 porce 3 515 kJ/ 840 kcal
4 porce
- 1 kulatý bochník chleba (500 g)
- 40 g křenu
- 80 g smetany ke šlehání
- 2 natvrdo uvařená vejce
Šunková náplň:
- 200 g šunky
- lžíce másla
- lžíce hořčice
- sůl
- 1 vařené vejce
- pepř
Sýrová náplň:
- 300 g lučiny
- 3 lžíce mléka
- 1 lžíce rostlinného másla
- 200 g tvrdého sýra
- sůl
Na ozdobení:
- 80 g másla
- 100 g lučiny
- 1 lžíce sardelové pasty
- 80 g jader lískových nebo vlašských ořechů
- petrželová nať
Z celého chleba seřízneme kůrku a potom ho opatrně podélně rozkrojíme jako dortový korpus na 4 - 5 plátů. Na první náplň utřeme změklé máslo s hořčicí, solí a prolisovanými nebo rozmixovanými natvrdo uvařenými a vychladlými vejci. Dva pláty potřeme touto pomazánkou, na kterou položíme plátky šunky. Na druhou náplň utřeme rostlinné máslo s lučinou, mlékem a podle chuti dosolíme. Potřeme jí zbylé pláty chleba a poklademe plátky tvrdého sýra (eidam, čedar nebo primátor). Pláty s náplněmi na sebe střídavě poskládáme,s pojíme pomazánkami a přitiskneme k sobě. Okraje chlebového dortu a vrchní část potřeme utřeným máslem s lučinou a sardelovou pastou. Oříšky nasucho opražíme, v utěrce vymneme slupku, jádra rozsekáme a celý dort jimi posypeme. Ozdobíme opranou a okapanou zelenou petrželkou.
—————
Cuketové balíčky se šunkou a sýrem
4 porce
- 2 menší cukety (asi 400 g)
- 1 malý lilek (asi 200 g)
- 2 naťové cibulky
- 200 g lučiny
- 70 g strouhaného parmazánu
- mletý bílý pepř
- 200 g plátkové šunky
- 3 přepůlená rajčata
- asi 5 lžic olivového oleje
- 3 snítky tymiánu
- sůl
Cukety s lilkem podélně nakrájíme na velmi tenké plátky. Nasucho je opečeme a mírně osolíme.
Lučinu smícháme s parmazánem, nadrobno nasekanou cibulkou, solí a pepřem. Plátky šunky podélně překrojíme.
Cuketu pokladme plátky lilku a šunkou. Navrch naneseme sýrovou náplň, svineme do balíčků a uložíme vychladit.
Rajčata vydlabeme, dužinu pokrájíme na kostičky a promícháme s olejem, tymiánem a solí. Směsí balíčky přelijeme.
—————
Koktejl a la humr
Doba přípravy: 15 až 20 minut
1 porce přibližně 2 690 kJ/ 640 kcal
4 porce
- 240 g mrkve
- 240 g ředkviček
- 300 g nízkotučné majonézy
- šťáva z poloviny citronu
- sůl
- cukr
Na ozdobu:
- 4 kolečka citronu
- kadeřává petržel
- 4 listy salátu
- salátová okurka
Ředkvičky důkladně omyjeme ve vodě a dvě z nich si dáme stranou na ozdobení. Ostatní nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev pečlivě očistíme kartáčkem, omyjeme ji a nastrouháme stejně jako ředkvičky. Ředkvičky i mrkev vložíme do mísy, promícháme je a spojíme nízkotučnou majonézou. Směs zakapeme citronovou šťávou a mírně osolíme. Podle chuti můžeme přidat i trochu cukru. Poté mísu se zeleninovou směsí necháme asi dvě hodiny chladit.
Takto připravený koktejl naplníme do skleněných pohárů nebo misek na vyšší nožičce a ozdobíme je plátkem citronu a růžičkami kadeřavé petrželky. Hlávkový salát opereme a rozdělíme na jednotlivé listy, které ze strany zasuneme do koktejlu. Ředkvičky ozdobně vykrájíme a koktejl ještě dozdobíme okurkou, kterou pomocí speciálního vykrajovače vykrojíme do spirály a zavěsíme ji na pohár.
TIP: koktejl také můžete připravit z mrkve a bílé ředkve. Pokud se vám zdá, že majonéza je příliš tučná, můžete polovinu nahradit jogurtem s nulovým obsahem tuku. Pokrm podávejte jako předkrm nebo lehkou večeři.
—————
Křísící bůček
Do vařící osolené vody s cibulí a několika stroužky česneku vložíme omytý bůček a uvaříme doměkka. Vyjmeme maso a vykostíme je. Zchladlý bůček protýkáme dílky ze stroužků česneku a silně potřeme pastou připravenou z česneku se solí, papriky, pepře, čili a oleje. Pevně zabalíme do alobalu a uložíme na 2 dny do chladu. Před podáváním nakrájíme na tenké plátky.
—————
Pikantní vepřový bok
- vepřový bůček
- 12 stroužků česneku
- kuličky pepře
- bobkový list
Na směs:
- 15 stroužků česneku
- sůl
- mletý pepř
- kari
- mletá sladká paprika
- grilovací koření
- chilli
- worcester
Bůček uvaříme s 12 stroužky česneku, kuličkami pepře a bobkovým listem. Uvařený bůček celý obalíme ve směsi, zabalíme do alobalu a necháme 7 dní uležet v ledničce. Podáváme studené, jako nářez.
—————
Plněná rajčata na 4 způsoby
- 3/4 šálku netučného tvarohu
- 3 rajčata
- sůl, pepř
- 1/8 lžičky sušeného kopru
- 1/8 lžičky mleté sladké papriky
- 3 lžičky rozsekaných mandlí
Do vydlabaných rajčat naplníme rozmixovanou dužninu smíchanou s tvarohem a kořením.
- pevná malá rajčata
- 200 g sýra s modrou plísní
- 100 g pomazánkového másla
- 100 g smetany
- několik malých sterilovaných okurek
- červená paprika nebo kapie
- petrželka
Rajčata omyjeme a osušíme. Seřízneme vršky a lžičkou odstraníme dužinu. Sýr jemně nastrouháme a ušleháme s pomazánkovým máslem a smetanou. Sýrovou pěnu ozdobně sáčkem se zdobičkou nastříkáme do připravených rajčat, povrch dozdobíme kouskem okurky a papriky, petrželkou a skrojeným vrškem.
TIP: Dužinu z rajčat využijeme do polévky nebo do salátu.
2 porce
- 4 střední rajčata
- 50 g šunky
- 2 vejce natvrdo
- 25 g sterilovaných žampionů
- 50 g eidamu
- 50 g majonézy
- mletý černý pepř
- bylinky na ozdobu (bazalka, petrželka, pažitka)
Z rajčat zbavených dužniny ozdobně vykrojíme košíčky. Pak posekáme šunku, žampioy i vejce na kostičky a nahrubo nastrouháme sýr. Všechny suroviny lehce opepříme a vmícháme do nich majonézu. Směsí pak naplníme rajčatové košíčky, jejichž povrch ozdobíme sekanými bylinkami.
- asi 10 menších rajčat
- 2 plátky šunky
- 2 plátky eidamu
- 2 sladkokyselé okurky
- 1 zelená cibulka
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce měkkého tvarohu
- pepř
- sůl
- petrželka na ozdobu
Omytá osušená rajčata skrojíme a lžičkou vybereme vnitřky. Šunku, sýr, okurky a cibulku nasekáme nadrobno a vmícháme do krému, připraveného z tvarohu, majonézy, soli a pepře. Naplníme rajčata a ozdobíme je petrželkou.
—————
Polská vejce
4 porce
- 8 vajec
- 2 vrchovaté lžíce strouhaného křenu
- citronová šťáva
- 1 ušlehaná smetana
- sekaný kopr
- sůl
Vejce uvařená natvrdo rozpůlíme a řeznou plochou položíme na talíře. Křen osolíme, zakapeme citronovou šťávou a necháme hodinu uležet. Hustou šlehačku přisolíme a vmícháme do ní křen. Směs lehce promícháme a nalijeme na vejce. Nakonec je lehce opepříme a posypeme sekaným koprem.
—————
Rybí filety a la Stroganoff
- 400 g rybího filé nebo filetů z pangase
- sůl
- citronová šťáva
- mletá sladká paprika
- 2 lžíce másla
- 150 g čerstvých žampionů
- 50 g majonézy
- 2 lžíce sladké smetany
- 2 lžíce suchého bílého vína
- citron
- zelená petrželka nebo čerstvý kopr
Porce osolíme, pokapeme citronovou šťávou, opaprikujeme a upečeme na lžíci másla. Porce vyjmeme lopatkou a dáme do ploché misky, na pánev přidáme zbylé máslo a podusíme na něm očištěné nakrájené žampiony. Přidáme je rovnoměrně k porcím filé. Z majonézy, smetany a vína připravíme omáčku a přelijeme ji na porce na míse. Ozdobíme dílky citronu a zelenou petrželkou nebo koprem. Podáváme studené s bílým pečivem.
—————