Jednohubky a studené předkrmy

Bramborová hnízda

Doba přípravy: 50 minut

4 porce

  • 8 vajec
  • 4 lžíce lehkého jogurtu
  • 2 lžíce majolky
  • 1 lžička vegety
  • 500 g brambor
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej a polohrubá mouka na vymazání formiček
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • rajčata a rukola na ozdobu

Vejce uvaříme natvrdo, asi 8 minut. Vychladlá oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Přimícháme jogurt, majolku, vegetu, podle chuti osolíme, opepříme a jen lehce promícháme.

Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Počkáme, až pustí šťávu, kterou vymačkáme a slijeme. Přidáme hladkou mouku a vařečkou důkladně promícháme.

Na přípravu bramborových hnízd použijeme formy na muffiny, které vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Pak do nich vložíme bramborovou hmotu a uprostřed vytlačíme důlek. Přendáme je na plech, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a dozlatova upečeme. Hotová hnízda vyklepneme z forem a mírně osolíme.

Zchladlá naplníme vaječným salátem, ozdobíme rukolou a rajčaty.

—————

Broskve se sýrovou pěnou

 

  • 150 g lučiny nebo jemného tvarohu
  • 50 g nivy
  • 1 dl smetany na šlehání
  • hlávkový salát
  • celerové lístky nebo jiné zelené lístky
  • 1 plechovka kompotovaných velkých broskví

 

Lučinu nebo tvaroh vyšleháme dohladka, spojíme s tuhou ušlehanou smetanou. Broskve scedíme a osušíme, upravíme na dezertní talíře na listy omytého osušeného salátu, ozdobně naplníme sýrovou pěnou a dozdobíme zelenými lístky a dílkem broskve.

—————

Chlebový dort

Doba přípravy: asi 30 minut

1 porce 3 515 kJ/ 840 kcal

4 porce

  • 1 kulatý bochník chleba (500 g)
  • 40 g křenu
  • 80 g smetany ke šlehání
  • 2 natvrdo uvařená vejce

Šunková náplň:

  • 200 g šunky
  • lžíce másla
  • lžíce hořčice
  • sůl
  • 1 vařené vejce
  • pepř

Sýrová náplň:

  • 300 g lučiny
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce rostlinného másla
  • 200 g tvrdého sýra
  • sůl

Na ozdobení:

  • 80 g másla
  • 100 g lučiny
  • 1 lžíce sardelové pasty
  • 80 g jader lískových nebo vlašských ořechů
  • petrželová nať

Z celého chleba seřízneme kůrku a potom ho opatrně podélně rozkrojíme jako dortový korpus na 4 - 5 plátů. Na první náplň utřeme změklé máslo s hořčicí, solí a prolisovanými nebo rozmixovanými natvrdo uvařenými a vychladlými vejci. Dva pláty potřeme touto pomazánkou, na kterou položíme plátky šunky. Na druhou náplň utřeme rostlinné máslo s lučinou, mlékem a podle chuti dosolíme. Potřeme jí zbylé pláty chleba a poklademe plátky tvrdého sýra (eidam, čedar nebo primátor). Pláty s náplněmi na sebe střídavě poskládáme,s pojíme pomazánkami a přitiskneme k sobě. Okraje chlebového dortu a vrchní část potřeme utřeným  máslem s lučinou a sardelovou pastou. Oříšky nasucho opražíme, v utěrce vymneme slupku, jádra rozsekáme a celý dort jimi posypeme. Ozdobíme opranou a okapanou zelenou petrželkou.

—————

Cuketové balíčky se šunkou a sýrem

 

4 porce

 

  • 2 menší cukety (asi 400 g)
  • 1 malý lilek (asi 200 g)
  • 2 naťové cibulky
  • 200 g lučiny
  • 70 g strouhaného parmazánu
  • mletý bílý pepř
  • 200 g plátkové šunky
  • 3 přepůlená rajčata
  • asi 5 lžic olivového oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • sůl

 

Cukety s lilkem podélně nakrájíme na velmi tenké plátky. Nasucho je opečeme a mírně osolíme.

Lučinu smícháme s parmazánem, nadrobno nasekanou cibulkou, solí a pepřem. Plátky šunky podélně překrojíme.

Cuketu pokladme plátky lilku a šunkou. Navrch naneseme sýrovou náplň, svineme do balíčků a uložíme vychladit.

Rajčata vydlabeme, dužinu pokrájíme na kostičky a promícháme s olejem, tymiánem a solí. Směsí balíčky přelijeme.

—————

Koktejl a la humr

Doba přípravy: 15 až 20 minut

1 porce přibližně 2 690 kJ/ 640 kcal

4 porce

  • 240 g mrkve
  • 240 g ředkviček
  • 300 g nízkotučné majonézy
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl
  • cukr

Na ozdobu:

  • 4 kolečka citronu
  • kadeřává petržel
  • 4 listy salátu
  • salátová okurka

Ředkvičky důkladně  omyjeme ve vodě a dvě z nich si dáme stranou na ozdobení. Ostatní nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev pečlivě očistíme kartáčkem, omyjeme ji a nastrouháme stejně jako ředkvičky. Ředkvičky i mrkev vložíme do mísy, promícháme je a spojíme nízkotučnou majonézou. Směs zakapeme citronovou šťávou a mírně osolíme. Podle chuti můžeme přidat i trochu cukru. Poté mísu se zeleninovou směsí necháme asi dvě hodiny chladit.

Takto připravený koktejl naplníme do skleněných pohárů nebo misek na vyšší nožičce a ozdobíme je plátkem citronu a růžičkami kadeřavé petrželky. Hlávkový salát opereme a rozdělíme na jednotlivé listy, které ze strany zasuneme do koktejlu. Ředkvičky ozdobně vykrájíme a koktejl ještě dozdobíme okurkou, kterou pomocí speciálního vykrajovače vykrojíme do spirály a zavěsíme ji na pohár.

TIP: koktejl také můžete připravit z mrkve a bílé ředkve. Pokud se vám zdá, že majonéza je příliš tučná, můžete polovinu nahradit jogurtem s nulovým obsahem tuku. Pokrm podávejte jako předkrm nebo lehkou večeři.

—————

Křísící bůček

Do vařící osolené vody s cibulí a několika stroužky česneku vložíme omytý bůček a uvaříme doměkka. Vyjmeme maso a vykostíme je. Zchladlý bůček protýkáme dílky ze stroužků česneku a silně potřeme pastou připravenou z česneku se solí, papriky, pepře, čili a oleje. Pevně zabalíme do alobalu a uložíme na 2 dny do chladu. Před podáváním nakrájíme na tenké plátky.

—————

Pikantní vepřový bok

  • vepřový bůček
  • 12 stroužků česneku    
  • kuličky pepře
  • bobkový list

Na směs:

  • 15 stroužků česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • kari
  • mletá sladká paprika
  • grilovací koření
  • chilli
  • worcester

Bůček uvaříme s 12 stroužky česneku, kuličkami pepře a bobkovým listem. Uvařený bůček celý obalíme ve směsi, zabalíme do alobalu a necháme 7 dní uležet v ledničce. Podáváme studené, jako nářez.

—————

Plněná rajčata na 4 způsoby

 

  • 3/4 šálku netučného tvarohu
  • 3 rajčata
  • sůl, pepř
  • 1/8 lžičky sušeného kopru
  • 1/8 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 lžičky rozsekaných mandlí

 

Do vydlabaných rajčat naplníme rozmixovanou dužninu smíchanou s tvarohem a kořením.

 

 

  • pevná malá rajčata
  • 200 g sýra s  modrou plísní
  • 100 g pomazánkového másla
  • 100 g smetany
  • několik malých sterilovaných okurek
  • červená paprika nebo kapie
  • petrželka

 

Rajčata omyjeme a osušíme. Seřízneme vršky a lžičkou odstraníme dužinu. Sýr jemně nastrouháme a ušleháme s pomazánkovým máslem a smetanou. Sýrovou pěnu ozdobně sáčkem se zdobičkou nastříkáme do připravených rajčat, povrch dozdobíme kouskem okurky a papriky, petrželkou a skrojeným vrškem.

 

TIP: Dužinu z rajčat  využijeme do polévky nebo do salátu.

 

 

2 porce

 

  • 4 střední rajčata
  • 50 g šunky
  • 2 vejce natvrdo
  • 25 g sterilovaných žampionů
  • 50 g eidamu
  • 50 g majonézy
  • mletý černý pepř
  • bylinky na ozdobu (bazalka, petrželka, pažitka)

 

Z rajčat zbavených dužniny ozdobně vykrojíme košíčky. Pak posekáme šunku, žampioy i vejce na kostičky a nahrubo nastrouháme sýr. Všechny suroviny lehce opepříme a vmícháme do nich majonézu. Směsí pak naplníme rajčatové košíčky, jejichž povrch ozdobíme sekanými bylinkami.

 

 

  • asi 10 menších rajčat
  • 2 plátky šunky
  • 2 plátky eidamu
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 1 zelená cibulka
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce měkkého tvarohu
  • pepř
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

 

Omytá osušená rajčata skrojíme a lžičkou vybereme vnitřky. Šunku, sýr, okurky a cibulku  nasekáme nadrobno a vmícháme do krému, připraveného z tvarohu, majonézy, soli a pepře. Naplníme rajčata a ozdobíme je petrželkou.

—————

Polská vejce

 

4 porce

 

  • 8 vajec
  • 2 vrchovaté lžíce strouhaného křenu
  • citronová šťáva
  • 1 ušlehaná smetana
  • sekaný kopr
  • sůl

 

Vejce uvařená natvrdo rozpůlíme a řeznou plochou položíme na talíře. Křen osolíme, zakapeme citronovou šťávou a necháme hodinu uležet. Hustou šlehačku přisolíme a vmícháme do ní křen. Směs lehce promícháme a nalijeme na vejce. Nakonec je lehce opepříme a posypeme sekaným koprem.

—————

Rybí filety a la Stroganoff

 

  • 400 g rybího filé nebo filetů z pangase
  • sůl
  • citronová šťáva
  • mletá sladká paprika
  • 2 lžíce másla
  • 150 g čerstvých žampionů
  • 50 g majonézy
  • 2 lžíce sladké smetany
  • 2 lžíce suchého bílého vína
  • citron
  • zelená petrželka nebo čerstvý kopr

 

Porce osolíme, pokapeme citronovou šťávou, opaprikujeme a upečeme na lžíci másla. Porce vyjmeme lopatkou a dáme do ploché misky, na pánev přidáme zbylé máslo a podusíme na něm očištěné nakrájené žampiony. Přidáme je rovnoměrně k porcím filé. Z majonézy, smetany a vína připravíme omáčku a přelijeme ji na porce na míse. Ozdobíme dílky citronu a zelenou petrželkou nebo koprem. Podáváme studené s bílým pečivem.

—————