Vločky

Banánové polpety

 

  • 2 banány
  • 8 lžic ovesných vloček
  • 100 g sýru eidam
  • 2 dl mléka
  • 50 g prosáté strouhanky
  • 2 lžíce oleje
  • muškátový květ
  • sůl

Do mléka vsypeme vločky, sůl, muškátový květ a povaříme. Přidáme banány a rozmícháme na kaši, kterou dohustíme strouhaným sýrem a strouhankou. Vytvarujeme mokrou rukou obdélníčky asi 1 cm silné, poskládáme na pekáček potřený olejem nebo na pečící papír a v horké troubě pečeme doružova. Podáváme s bramborem a brokolicí.

—————

Karbanátky z ovesných vloček

Karbanátky z ovesných vloček

4 porce

  • 150 g ovesných vloček
  • 5 dl slané vody
  • 50 g másla
  • 100 g čerstvých žampionů
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 30 g strouhanky do těsta
  • petrželka
  • hladká mouka, vejce a strouhanka na trojobal

Pokrájené houby a cibuli osmažíme na másle, vločky uvaříme v osolené vodě na hustou kaši. Po vystydnutí do ní vmícháme směs hub, vejce, petrželku a strouhanku, připravíme karbanátky v trojobalu a usmažíme.

—————

Křupavé karbanátky

  • 20 dkg ovesných vloček
  • 10 dkg slaniny
  • 10 dkg droždí
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • olej na smažení

Vločky uvaříme na hustou kaši, na tuku nebo na rozškvařené slanině osmahneme cibuli, přidáme rozdrobené droždí a smažíme, dokud nezačne droždí příjemně vonět. Přidáme k vychladlé kaši. Okořeníme solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Do těsta přidáme vejce a pak tvarujeme karbanátky, které osmažíme z obou stran. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

—————

Ovesné placičky s bylinkami

Doba přípravy: 30 minut + doba odležení

4 porce

  • 4 hrnky vloček
  • 1/2 hrnku loupaných dýňových semínek
  • 1 - 1,5 hrnku vody
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 hrsti čerstvých bylinek (majoránka, oregano, petrželka, atp.)
  • 1 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • olej na opékání

Ovesné vločky, semínka a vodu promícháme v míse a necháme aspoň hodinu odpočinout. Cibuli zesklovatíme na lžíci másla a vmícháme do směsi. Osolíme, okořeníme, přimícháme bylinky a vejce a necháme ještě chvíli odpočinout.

Tvarujeme placičky a lehce je obalíme v mouce. Rozpálíme pánev, potřeme ji trochou oleje a placičky opečeme dozlatova.

—————

Ovesné vločky zapečené s květákem

Ovesné vločky zapečené s květákem

4 porce

  • 250 g ovesných vloček
  • máslo
  • 4 vejce
  • petrželka
  • 4 malé květáky
  • sůl
  • muškátový květ
  • tvrdý sýr

Květáky uvaříme ve slané vodě. Na másle opražíme ovesné vločky, zalijeme vývarem z květáků a svaříme na hustší omáčku, kam vmícháme osolená šlehaná vejce, petrželku a muškátový květ. Květák dáme do vytřené zapékací mísy, zalijeme omáčkou a zapečeme v troubě. Před podáváním posypeme hrubě strouhaným sýrem.

—————

Vločkové karbanátky

 

  • 150 g ovesných vloček
  • sůl
  • 1/2 l vody
  • 80 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • majoránka
  • česnek
  • pepř
  • strouhanka
  • zelená petrželka
  • olej na opékání

 

Ovesné vločky uvaříme v osolené vodě na hustou kaši. Na nakrájené rozškvařené slanině osmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, vmícháme k vločkám, přidáme koření, nasekanou petrželku, vejce, prolisovaný česnek a trochu strouhanky. Na prkénku posypaném strouhankou tvoříme malé karbanátky, které smažíme na rozehřátém oleji dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Zapečená rajčatová směs **** dietní

4 porce 

  • 200 g ovesných vloček
  • 300 ml horkého vývaru
  • 800 g rajčat
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 4 vejce
  • 1 lžíce vegety
  • mletý černý pepř
  • olej na formu
  • 200 g strouhaného sýra

 

Vločky zalijeme horkým vývarem. Omytá rajčata spaříme vařící vodou, pak je oloupeme, nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme na másle. Přidáme namočené ovesné vločky, osolíme, promícháme, 10 minut podusíme a necháme zchladnout. Vejce osolíme a rozšleháme, okořeníme vegetou i pepřem a vmícháme do podušených rajčat. Směs naplníme do vymazané zapékací mísy, povrch uhladíme a hustě posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C.

—————