Pohanka
Pohanka s brynzou a česnekem
- 2 hrníčky loupané pohanky
- 3 hrníčky vody
- 250 g brynzy nebo netučného tvarohu
- 5 stroužků česneku
- sůl
- zelená petržel
- rajče
- 2 lžíce oleje
Vodu osolíme a přivedeme do varu, vsypeme pohanku a odstavíme. Dáme na 30 minut pod peřinu. Na pánvičce na oleji pohanku zprudka zahřejeme, vmícháme brynzu nebo tvaroh a když se začne srážet, odstavíme. Vmícháme utřený česnek a ozdobíme petrželkou a rajčetem.
—————
Pohanka s kyselým zelím
- 3/4 kg kyselého zelí
- 50 g rajčat
- kaše z 300 g pohanky
- 1 cibule
- 3 lžíce vegety
- 3 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1/8 l kysané smetany
- majoránka
- bazalka a jiné zelené natě
- strouhaný sýr
Vychladlou pohanku smícháme s vegetou, zelenými natěmi a majoránkou. Kyselé zelí pokrájíme a na cibuli ve vlastní šťávě krátce podusíme. Do vymazaného pekáče vrstvíme nejdříve zelí, pak pohanku, plátky rajčat, opět zelí atd. Poslední vrstvu zelí zalijeme smetanou rozkvedlanou s vejci a pečeme. Krátce před vyjmutím z trouby posypeme strouhaným sýrem a rychle zapečeme.
—————
Pohankové palačinky s rakytníkovou omáčkou
4 porce
Těsto:
- 2 vejce
- 15 lžic mléka
- 120 g pohankové mouky
- sůl
- mletá skořice
Náplň:
- 250 g tvarohu
- cukr
- vanilkový cukr
- citronová kůra
- čerstvé jahody
Omáčka:
- rakytníkový sirup (lze koupit v prodejnách zdravé výživy)
- cukr
- med
- solamyl
- olej
Z pohankového těsta upečeme palačinky. Studené naplníme šlehaným tvarohem s jahodami a stočíme. Rakytníkový sirup svaříme, osladíme cukrem i medem a zahustíme solamylem rozmíchaným s vodou. Palačinky rozpůlíme, poprášíme moučkovým cukrem, ozdobíme jahodou a rakytníkovou omáčkou.
—————
Pohankové rizoto
- 250 g pohanky
- 1 cibule nebo malý pórek
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 5 žampionů
- 200 g kuřecího masa
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- 3 stroužky česneku
- 100 g tvrdého sýra
- olej
- zelená nať na ozdobu (petrželka)
Pohanku nasypeme do vroucí mírně osolené vody a vaříme 10 minut. Odstavíme, hrnec přikryjeme nebo zabalíme do utěrky a necháme ještě půl hodiny stát. Potom scedíme přebytečnou vodu a pohanku uložíme do tepla. Cibuli nebo pórek nakrájíme na nudličky a zpěníme na oleji. Papriky nakrájíme na kostičky, žampiony na plátky, vše přisypeme k cibuli a krátce opečeme. Ke směsi přidáme na kostičky nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme špetku koření a dusíme, dokud maso nezměkne. Přidáme prolisovaný česnek a směs smícháme s pohankou. Naběračkou namočenou do studené vody tvoříme kopečky na talířích, každý kopeček posypeme strouhaným sýrem.
—————
Pohankový kuba
4 porce
- 1 velká hrst sušených hub
- 200 g loupané pohanky
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce majoránky
- 40 g másla
- sůl
- pepř
Houby nasypte do misky, zalijte 300 ml horké vody a nechte aspoň 30 minut bobtnat; houby nasáknou vodu a změknou. Pohanku uvařte podle návodu. Česnek nakrájejte na tenké plátky a cibuli na drobné kostičky.
V kastrolu zahřejte sádlo, vhoďte do něj cibuli a smažte asi 4 minuty, pak přidejte česnek a smažte další 1 - 2 minuty. Cibule a česnek mírně zhnědnou. Dejte pozor, aby česnek neztmavl příliš, zhořkl by.
Do kastrolu přidejte vymačkané houby a kmín a ještě asi minutu restujte. Vsypte uvařenou pohanku, osolte, opepřete a přimíchejte lžíci majoránky.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Směsí naplňte vymazané zapékací menší misky nebo větší pekáček a pečte v rozehřáté troubě asi 20 minut.
—————
Pohankový prejt
4 porce
- 250 g pohanky lámanky
- 600 g vařených brambor
- 100 g sušeného celeru
- 100 g sušené mrkve
- 100 g sušené petržele
- 15 g soli
- 7 g pepře
- 15 g majoránky
- 4 stroužky česneku
- 1,5 dl olivového oleje
- 100 g cibule
- 100 g hlívy ústřičné
- 100 g čerstvé listové petrželky
Přebranou a spařenou pohanku lámanku osmahneme na oleji a zalijeme vodou, aby byla ponořená. Osolíme a bez míchání dusíme pod pokličkou (jako rýži). Hlívu jemně nasekáme, orestujeme na cibulce a přidáme k rozmačkaným bramborám. Ochutíme sušenou kořenovou zeleninou, česnekem, listovou petrželkou, majoránkou, pepřem a solí. Nakonec smícháme s pohankou. Směsí naplníme vymazanou nádobu a pečeme 30 minut při teplotě 180 °C. Hotový prejt nakrájíme na kostky a podáváme s kysaným zelím.
—————
Pohankový tatarák
4 porce
- 80 g pohanky (4 lžíce)
- kečup
- sůl
- mletá paprika
- worcester
- drcený kmín
- dijonská hořčice
- 1 cibule
- 1 čerstvý žloutek (není nutný)
- toasty (například mini Racio)
- česnek
- bílá strouhanka
Pohanku vaříme 8 minut v lehce osolené vodě. Pak ji scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme okapat. Čím méně vody zůstane, tím lépe. Do pohanky přidáme mletou papriku, kečup, hořčici, drcený kmín, worcester a žloutek. Zahustíme strouhankou, necháme vsáknout, okořeníme a zamícháme. Část cibule pokrájíme na kolečka, zbytek drobně nasekáme a vmícháme do pohanky. Minitoasty nebo toastový chléb opečený nasucho potřeme česnekem, navršíme pohankový tatarák a ozdobíme cibulovým kroužkem a sekanou petrželkou.
—————
—————