Vejce

Sázená vejce s brokolicovým pyré

 

4 porce

  • 8 vajec
  • 500 g brokolice
  • 50 g termizovaného sýra (např. lučiny)
  • 40 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Brokolici opláchneme a odkrojíme jednotlivé růžičky. Košťál oloupeme a nasekáme na plátky.

Na másle orestujeme košťál. Zalijeme ho trochou vody, osolíme a dusíme doměkka. Potom přidáme růžičky, přilijeme tolik horké vody, aby byly potopené, a povaříme asi 4 minuty. Scedíme a pak rozmixujeme.

Na vymazaném lívanečníku připravíme vejce. Osolíme, opepříme.

Brokolici promícháme se sýrem a krátce prohřejeme. Podáváme s vejci.

—————

Smažená vejce s paštikou

2 porce

  • 4 vejce
  • 2 bílky
  • 50 g salámové paštiky
  • 50 g měkkého salámu
  • strouhanka
  • olej
  • sůl
  • bílek
  • polohrubá mouka

Vejce uvaříme natvrdo a studená podélně rozkrojíme. Žloutky utřeme s paštikou, osolíme a vyplníme vnitřky vajec. Na povrch přitiskneme kolečko salámu, obalíme v mouce, bílku a ve strouhance. Opékáme na oleji po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

—————

Vaječné karbanátky

 

 4 porce

 

  • 640 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 1 vejce syrové na obalení
  • 4 lžíce mléka
  • trochu mouky hladké
  • trochu strouhanky
  • pažitka nebo petrželka
  • pepř, sůl

 

Z másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, zalijte ji mlékem a povařte na hustou kaši. Podle chuti osolte a opepřete, přidejte nasekanou petrželku nebo pažitku a nadrobno nasekaná, natvrdo vařená vejce.

Hmotu dobře promíchejte. Je-li příliš řídká, přidejte do ní trochu strouhanky. Tvořte z ní karbanátky - obalujte je postupně v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Karbanátky smažte na rozpáleném oleji.

—————

Vaječné krokety

 

 4 porce

 

  • 4 vejce vařená natvrdo
  • 4 lžíce strouhaného sýra
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalování
  • mletý bílý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst sekané petrželky
  • olej na smažení
  • sůl

 

Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme mlékem a 5 minut ji povaříme. Hustý bešamel dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Necháme ho vychladnout.

Vařená vejce nasekáme nadrobno a vložíme do misky. Přidáme sýr, omáčku a petrželku. Vše dobře propracujeme.

Z hmoty tvarujeme šištičky, které obalíme v hladké mouce, osolených vejcích a strouhance. Obalujeme ještě jednou ve vejcích a strouhance a na oleji pečeme dozlatova.

—————

Vaječné tagliatelle se zeleninovou omáčkou

 

4 porce

 

  • 8 vajec
  • 600 g fazolek
  • 150 ml červeného vína
  • asi 60 g másla
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 4 rajčata
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • podle chuti cukr
  • mletý černý pepř
  • hrst nasekané petrželky
  • sůl

 

Vejce rozklepneme do misky. Osolíme je, opepříme a přidáme k nim petrželku s parmazánem. Vše rozšleháme.

Na pánvi rozehřejeme máslo a z vajec na něm postupně upečeme 4 omelety. Ještě teplé je stočíme. Když vychladnou, nakrájíme je na kolečka.

Rajčata nařízneme na špičce do kříže. Spaříme je vroucí vodou a oloupeme. Poté je zbavíme semínek a dužinu pokrájíme na kostičky. Fazolky očistíme a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme je a necháme okapat.

Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme v pánvi na oleji. Přisypeme rajčata s fazolkami. Přilijeme víno, vmícháme protlak a vše společně prohřejeme. Omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem. Podáváme s bylinkovými nudlemi.

 

—————

Vejce se zakysanou smetanou

4 porce

  • 8 vajec
  • 400 ml zakysané smetany
  • ocet
  • sůl a pepř
  • šťáva z 1 citronu
  • rukola nebo řeřicha
  • pažitka
  • zelená petrželka
  • sterilovaná červená kapie ve sladkokyselém nálevu

Do nízkého širšího kastrolu nalijeme vodu do výšky 5 cm, osolíme, přilijeme trochu octa a přivedeme k varu. Vejce vyklepneme postupně do naběračky a rychle opatrně vložíme do vařící vody. Vaříme mírným varem asi 4 minuty. Pažitku, zelenou petrželku, případně i několik lístečků čerstvé rukoly nebo řeřichy omyjeme, nadrobno posekáme a vmícháme do zakysané smetany.

Studenou smetanovo-bylinkovou omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Vejce opatrně vyndáme děrovanou naběračkou z vody, necháme okapat, dáme na mísu a přelijeme bylinkovou omáčkou.

Ozdobíme lístečky rukoly a kousky sterilované červené kapie ve sladkokyselém nálevu. Můžeme ještě přizdobit plátky šunky nebo sýrea a podáváme s pečenými bramborami, bramborami na loupačku, případně i s pečivem.

—————

Vejce v těstíčku s pažitkovou omáčkou

 

  • 2 vejce

Těstíčko:

  • 3 lžíce oleje
  • 4 lžíce vody
  • 1 bílek
  • 3 lžíce hladké mouky
  • špetka soli

Omáčka:

  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 0,5 l mléka
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • hrst sekané pažitky nebo řeřichy seté
  • 10 g strouhaného sýra
  • citron

Natvrdo uvaříme 2 vejce. Z mouky, oleje, vody a soli uděláme tekuté těstíčko, do kterého vmícháme sníh z bílku. V těstíčku omáčíme vychladlé půlky vajec a smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme studeným mlékem, dobře rozšleháme a povaříme, ochutíme pepřem, osolíme, vmícháme strouhaný sýr a zakápneme citronem. Nakonec vmícháme pažitku. Podáváme s vařenými brambory.

—————

Zapečená vejce

 

4 porce

 

  • 4 vejce
  • 100 g eidamu
  • 100 g nivy
  • 100 g šunky nebo šunkového salámu
  • 2 lžíce másla
  • strouhanka
  • kečup
  • zelená petrželka

 

Čtyři zapékací misky vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme strouhaný eidam, na něj část nivy, část nakrájené šunky nebo salámu na nudličky, do každé misky rozklepneme vejce a posypeme opět šunkou a sýrem. Navrch dáme kousky másla a ve vodní lázni ve vyhřáté troubě zapékáme asi 10 minut. Vyklopíme na talířky, ozdobíme kečupem a petrželkou a podávám s pečivem.

—————

Ztracená vejce se špenátem

4 porce

  • 300 g čerstvého špenátu
  • 6 lžic octa
  • 4 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu na posypání
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Omáčka:

  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 50 ml 12% smetany
  • 100 ml vývaru
  • sůl
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 100 g strouhaného ementálu

Z másla a mouky připravíme jíšku. Rozředíme ji mlékem, smetanou i vývarem, rozšleháme a za stálého míchání provaříme asi 20 minut. Pak přisypeme sýry a sůl.

Špenát zbavíme tvrdších stonků, spaříme osolenou vodou, pokrájíme. Do naběračky ve vroucí osolené vodě s octem rozklepneme vejce a vlijeme do vody. Vaříme asi 3 minuty. Stejně připravíme i zbylá vejce.

Do misek navrstvíme špenát, který osolíme, vejce, omáčku, parmazán a pepř. Zapékáme pod grilem asi 5 minut.

—————