Míchané mleté

Balená svíčková

 

  • 1 celý váleček svíčkové nebo špalíček libového masa
  • 1 kg mletého masa
  • sůl
  • kmín
  • 2 vejce

 

Mleté maso nejprve řádně osolíme, přidáme vajíčka, pepř a rozdělíme na díly. Jeden díl rozetřeme na igelitový sáček a hustě jej pokmínujeme. Na tuto směs položíme osolenou a pokmínovanou svíčkovou, kterou zakryjeme druhou polovinou mletého masa a opět pokmínujeme. Vytvoříme roládu, jejíž střed tvoří svíčková. Roládu pečeme v troubě. Jako příloha se nejlépe hodí brambory, doporučuji podávat i s kompotem. Roláda je velmi dobrá i za studena.

—————

Bulharská kebabčeta

 

4 porce

  • 300 g zadního hovězího masa
  • 300 g vepřové kýty
  • 1 cibule
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžičky směsi koření čubrica
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Zadní hovězí i vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a umeleme. Cibuli najemno nasekáme a přidáme k masu.

Směs osolíme a opepříme. Přidáme čubricu a mletou papriku. Vše důkladně promícháme.

Navlhčenýma rukama tvoříme z masové směsi válečky dlouhé asi 5 cm. Opékáme je na rozehřátém grilu nebo na pánvi v rozpáleném oleji asi 10 minut. Kebabčeta podáváme se smaženými bramborovými hranolky a zeleninovou oblohou či salátem.

—————

Exotické plněné lilky

Doba přípravy: 45 - 50 minut

1 porce asi 1 842 kJ/ 440 kcal

4 porce

  • 4 středně velké lilky
  • 250 g mletého masa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce oleje
  • 1 - 2 lžičky oregana
  • 100 g strouhaného ementálu
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • kolečka bílé cibule
  • rajčata 
  • bylinky na ozdobu

Lilky dobře omyjeme a neoloupané rozpůlíme ostrým nožem. Lžičkou vydlabeme měkký vnitřek lilku tak, aby zůstal asi cm silný okraj. Vydlabanou dužinu necháme stranou a rozkrojené půlky povaříme zhruba 7 minut v osolené vodě.

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme se solí. Obojí pak necháme na rozpáleném tuku zesklovatět.  K cibuli a česneku přidáme mleté maso a nadrobno nakrájenou dužinu. Všechno promícháme a opečeme. Pak přidáme omytá a na kostičky nakrájená rajčata, oregano, mletý pepř a podle chuti osolíme.

Troubu předehřejeme asi na 200 °C. Připravenou směsí naplníme předvařené půlky lilků, položíme je na plech a v troubě zapečeme. Před koncem pečení je posypeme nastrouhaným ementálem a znovu je vrátíme do trouby. Zapékáme ještě tak dlouho, dokud se sýr neroztaví.

Zapečené lilky podáváme teplé. Jako přílohu servírujeme vařené brambory. Zdobíme cibulí, bylinkami a rajčaty.

—————

Kořeněný koláč

 

 

  • 2 housky
  • 2,5 dl mléka
  • 1,25 kg mletého masa
  • 3 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 dl smetany
  • 2 vejce
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • 3 pevnější rajčata
  • 100 g strouhaného sýra

 

Housky rozdělíme na kousky, které namočíme na chvíli do mléka. Pak je vymačkáme a promícháme s mletým masem, drobně krájenou cibulí a česnekem. Masové těsto zjemníme smetanou a přidáme ještě vejce, sůl a koření. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a pak na něj rovnoměrně rozložíme připravenou směs. Povrch pokryjeme plátky rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme 20 minut v troubě při teplotě 175 °C.

—————

Mexické fazole

 

 

  • 40 dkg uvařených fazolí
  • 40 dkg mletého masa
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 velký rajský protlak
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • špetka soli
  • oregano (nebo majoránka)
  • pepř

 

Na sádle a cibuli osmahneme mleté maso a přidáme česnek. Přidáme mletou papriku, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Přidáme uvařené fazole, protlak, nakrájené papriky, koření a dochutíme solí.

—————

Musaka se špenátem

 

 

  • 1/2 kg mletého masa
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 až 2 bobkové listy
  • 1 balíček mraženého listového špenátu
  • asi 15 dkg zakysané smetany
  • 5 vajec
  • olej na pekáč

 

Obě cibule drobně nakrájíme a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme mleté maso a dočervena ho opečeme, osolíme a opepříme, přidáme rajčatový protlak, bobkový list. Zastříkneme vodou a pod poklicí podusíme. Pekáč nebo zapékací misku vymastíme a střídáme vrstvy ochuceného masa a povoleného špenátu. V předehřáté troubě zapékáme asi 10 minut, pak zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a solí a dopečeme dozlatova.

—————

Placky tvaroháčky

 

  • 600 g mletého masa
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g cibule
  • 1 lžička paprikové vegety
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce sekané zelené natě
  • 100 g oleje

Do mletého masa přidáme tvaroh, vejce, nakrájenou cibuli, vegetu, pepř, sůl, hořčici, zelenou nať a vše promícháme. Tvarujeme malé placičky, které zvolna opékáme na horkém oleji z obou stran. Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem.

—————

Plněná hnízda

Plněná hnízda

Doba přípravy: 45 minut

Doba pečení: 15 až 20 minut

4 porce

  • 500 g mletého masa
  • půl cibule
  • 3 lžíce vegety
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • olej na vymaštění pekáče
  • 200 ml vody
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 mrkev
  • 2 až 3 rajčata
  • nakládaný květák (4 růžičky)

Mleté maso, cibuli, vegetu, strouhanku a vejce smíchejte a rozdělte na šest částí, ze kterých vytvarujete malé bochníky. Uprostřed každého udělejte jamku. Takto upravené maso vložte do vymaštěného pekáče, podlijte vodou a upečte.

Hotová hnízda podávejte horká. Do každé jamky dejte půlku rajčete, růžičku nakládaného květáku a kopeček strouhané mrkve pokapané citronovou šťávou.

Jako příloha se hodí jakkoliv upravené brambory.

—————

Plněné kedlubny

 

4 porce

  • 4 větší mladé kedlubny
  • 300 g mletého masa
  • 100 ml mléka
  • 1 rohlík nakrájený na plátky
  • 1 rajče
  • 1 lžička kari
  • mletý černý pepř
  • sůl

Na podlití:

  • 120 ml masového vývaru smíchaného s 1 lžící rajského protlaku
  • tuk na pekáček

Z kedluben shora odkrojíme plátek. Oloupeme je a vydlabeme část dužiny, kterou nakrájíme. Ve vroucí osolené vodě krátce spaříme rajče, oloupeme ho a nakrájíme. Potom v ní do poloměkka uvaříme vydlabané kedlubny i odkrojené vrchní plátky.

Rohlík namočíme do mléka. Vychlazené maso, sůl, pepř a kari smícháme, přidáme rohlík s trochou mléka, nakonec rajče a kedlubnovou dužinu.

Směsí naplněné kedlubny pečeme při 160 °C asi 30 minut. Pak na ně položíme plátky, podlijeme a dopékáme asi 10 minut.

—————

Řecká musaka

Řecká musaka

4 porce

  • 800 g sterilizovaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lilky
  • 750 g mletého masa
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 vejce
  • 450 g brambor
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • svazek petržele
  • 50 g hladké mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 600 ml mléka
  • 4 lžíce parmazánu

Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 minut.

Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a provaříme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme.

Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků. Zalijeme omáčkou. Řeckou musaku pečeme asi 50 minut a ihned podáváme.

—————