Krůtí mleté

Krůtí kebaby - výborné, DIETNÍ

  

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 drobně  nakrájená cibule
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 2 lžíce dobromysli
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nasekané máty
  • 2 bílky
  • špetka skořice
  • 1 hrnek strouhanky
  • 8 špejlí

Všechny suroviny pečlivě promícháme a rozdělíme na 24 dílků. Pak je napícháme na špejle a pod grilem je pečeme na pomaštěném plechu přibližně 8 minut. Podáváme je s rýží a pečeným česnekem.

—————

Pletená krůtí sekaná

 

4 porce

  • 1 kg krůtích stehenních řízků
  • 8 stroužků česneku
  • trochu sušené majoránky
  • 2 vejce
  • strouhanka dle potřeby
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce plnotučené hořčice
  • trochu olivového oleje

Krůtí stehenní řízky omyjeme a umeleme v masovém strojku. Maso osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, vejce, hořčici a trochu majoránky. Masovou hmotu promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Hmotu rozdělíme na 6 stejně velkých kousků, z nichž na lehce pomoučené pracovní ploše uválíme stejně dlouhé tenké válečky. Vždy 3 válečky spleteme do copu, dva copy přendáme na pomaštěný plech, potřeme olivovým olejem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.

Upečenou, ještě teplou sekanou ostrým nožem nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo dušenou zeleninou. Můžeme podávat také po studenu, jako součást obložených mís.

—————

Sloní vejce

 

4 osoby 

  • 300 g krůtích prsou
  • 300 g jehněčího
  • 250 g eidamu
  • 1 vejce
  • 4 vejce natvrdo
  • 80 g čerstvého špenátu
  • 3 krajíce tmavého celozrnného chleba
  • 1 dl mléka
  • 4 stroužky česneku
  • směs koření Tandori Masala
  • vegeta

Omáčka: 

  • 200 g nivy
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 jarní cibulky
  • čerstvá meduňka (listy)
  • kurkuma

 

Chléb zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem. Krůtí i jehněčí maso umeleme a promícháme s namočeným chlebem i jemně strouhaným eidamem. Do směsi přidáme lisovaný česnek, vegetu a masalu. Vše pak prohněteme. Na pomoučeném válu vytvoříme z masového těsta 4 silnější placky. Do jejich středu poskládáme do kříže několik vrstev omytých a osušených listů špenátu. Na ně položíme vejce natvrdo a vše obalíme masovým těstem. Koule modelujeme tak, aby se listy dokonale přitiskly k vejci a nelezly ven. Vložíme je do trouby a za mírného podlévání a polévání (aby nepraskly) zde necháme asi 40 minut při teplotě 160 °C. V půli pečení je otočíme. Mezitím pomalu rozpouštíme na pánvi kostky nivy. Pak je zalijeme smetanou, okořeníme kurkumou a necháme pod pokličkou chvíli bublat. Na konec přidáme krájenou meduňku a cibulku sekanou s natí. Podáváme s čerstvou zeleninou a Sauvignonem či Modrým Portugalem.

—————