Luštěniny

Čočka s jarní cibulkou a zázvorem

6 porcí

  • 250 g oranžové čočky
  • 200 g jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička nasekaného čerstvého zázvoru
  • 150 g cherry rajčátek
  • sůl
  • čerstvě drcený černý pepř

Čočku propláchněte na sítu studenou vodou, dejte ji do hrce, zalijte vodou, aby byla ponořená, a uvařte doměkka. Červená čočka se vaří 10 - 15 minut, dejte pozor, aby se nerozvařila. Mezitím nakrájejte jarní cibulku a orestujte ji na olivovém oleji společně se zázvorem. Přidejte přepůlená rajčátka a rychle je orestujte. Pánev sundejte z ohně a přidejte uvařenou čočku. Společně promíchejte, ochuťte solí a pepřem.

—————

Ostré fazolové lusky

6 porcí

  • 600 g zelených fazolových lusků
  • 4 chilli papričky
  • 200 g anglické slaniny
  • sůl

Fazolky vařte v horké osolené vodě 5 minut. Slaninu nakrájejte na nudličky, vložte na pánev a nechte pomalu opékat. K osmahnuté slanině přidejte chilli papričky nakrájené na kolečka a společně orestujte. K základu přidejte fazolové lusky, osolte, promíchejte a společně prohřejte.

—————