Jiné přílohy
Bombajské vějířky
- 200 g hrubé mouky
- 3 lžičky másla
- sůl
- 1/2 šálku vody
- trochu kurkumy nebo zázvoru
- 1/2 lžičky chilli
- trochu hladké mouky
- olej
Z hrubé mouky, másla, soli, koření a vody vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme z něj placičky, potřeme je olejem, poprášíme hladkou moukou a přehneme. Toto několikrát opakujeme a nakonec je rozválíme do tvaru vějířků a na teflonové pánvi nasucho opékáme. Pak na pánev nakapeme olej a vějířky dopečeme, až jsou zlaté a křupavé. Používáme jako přílohu v čínské a arabské kuchyni.
—————
Bramboroví šneci
4 porce
- 350 g doměkka uvařených brambor ve slupce
- asi 120 g polohrubé mouky
- mletý černý pepř
- sůl
- hladká mouka na vál
Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Brambory osolíme a zasypeme je moukou. Vypracujeme vláčné těsto.
Těsto rozválíme na pomoučněném válu na obdélník silný asi 1 cm. Plát opepříme a svineme do rolády. Váleček rozdělíme na asi 2 cm silná kolečka.
Šneky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Ve vyhřáté troubě při 220 °C je pečeme dozlatova. Podáváme jako přílohu k hustým polévkám.
—————
Nekvašené placky
- 500 g špaldové mouky
- 500 g ovesné mouky (ovesných vloček)
- voda podle potřeby
Všechny suroviny důkladně zpracujeme na hladké, pružné těsto a necháme 60 minut odležet na teplém místě. Pak je rozdělíme na bochánky (po 100 g) a dáme ještě na chvíli odpočinout. Vyválíme placky (průměr 17 cm) a pečeme po obou stranách na pánvi vytřené olivovým olejem, až na nich vyskočí hnědé skvrny a lehce se nafouknou. Podáváme teplé, naskládané na sobě.
Placky se nesolí ani nekoření, pro zjemnění je lze potřít olivovým olejem a proložit tenkými plátky česneku.
—————
Pečené kynuté šišky
6 porcí
- 500 g hrubé mouky
- asi 250 ml mléka
- 10 g droždí
- 1 vejce
- špetka cukru
- špetka soli
Do misky rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, trochu vlahého mléka a mouky. Necháme vzejít kvásek. Hotový kvásek, zbylou mouku, vejce, sůl a mléko zpracujeme v hladké těsto.
Z vykynutého těsta vytvarujeme silnější copánky (asi o síle palce), rozdělíme je na špalíčky asi 8 cm dlouhé a přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem.
Šišky lehce potřeme vodou a ještě asi 30 minut je necháme kynout. Poté je při 160 °C upečeme dozlatova. Můžeme je podávat třeba k pečenému masu a zelí.
—————
Pohankové smaženky
- 120 g pohankové lámanky
- 1/4 l vody
- 2 vejce
- 20 g másla
- sůl
- olej na smažení
Uvaříme pohankovou kaši, kterou zchladíme asi na 60 °C, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Rozhrneme na plech vymazaný tukem. Když kaše ztuhne, rozkrájíme ji na čtverce asi 5 x 5 cm, které z obou stran opékáme na oleji. Podáváme jako přílohu k masům.
—————
Přesňáky
4 porce
- 760 g brambor
- 100 g hrubé mouky
- 100 g krupice
- 1 vejce
- sůl
- sádlo
Brambory uvařené ve slupce jemně ustrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí i vejcem. Těsto musí být poddajné, aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby nezřídlo. Utvoříme bochánky, lehce vyválíme do velikosti palačinek a opékáme na sucho, až se začnou tvořit tmavší puchýře. Podáváme potřené sádlem a složené do šátečků jako přílohu k zelí.
—————
Sváteční cibule
- 8 středně velkých bílých cibulí
- 8 středně velkých červených cibulí
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce dezertního vína
- olivový olej
- pepř
- sůl
Troubu či remosku rozehřejeme. Rozinky naložíme do vína. Cibule oloupeme a naklademe těsně vedle sebe do remosky či pekáčku, přelijem olivovým olejem a posypeme solí. Pečeme půl hodiny a pak na cibule rozdělíme mokré rozinky i s vínem, které zbylo z namáčení. Pečeme ještě půlhodinku. Podáváme jako netradiční přílohu.
—————
Zapečená rajčata s hořčičnou krustou
Doba přípravy: 40 minut
- 100 g másla
- 100 g strouhanky
- 70 g parmazánu
- 3 lžičky dijonské hořčice
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 kg menších rajčat
- olivový olej
Změklé máslo smícháme v misce se strouhankou, nastrouhaným parmazánem, horčicí a špetkou soli a pepře. Směs vršíme na rozpůlená rajčata (z odkrojené strany) a klademe je do pekáčku lehce vymazaného olivovým olejem. Zapékáme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 20 minut, dokud rajčata nezměknou a nevytvoří se zlatavá kůrka.
Podáváme jako přílohu k drůbežímu masu.
—————