Těstoviny

Bábovka z těstovin

 

  • 350 g těstovin
  • 450 g mraženého listového špenátu
  • 100 g eidamu
  • 5 vajec
  • 50 g oleje
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • tuk a strouhanka na formu

 

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Přidáme špenát, osolíme a opepříme, cibuli povaříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Těstoviny uvaříme na skus a smícháme se špenátem, přidáme nastrouhaný sýr a vejce. Naplníme připravenou formu a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.

—————

Domácí těstoviny - základní recept

 

Doba přípravy: 20 minut + odpočívání těsta

 

2 - 4 porce (asi 300 g těstovin)

 

  • 230 g hladké mouky + na poprášení
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce

 

Mouku a sůl vsypte do nádoby kuchyňského robota. Spusťte motor a po jednom přidávejte vejce. Míchejte dále, asi 2 minuty, až vznikne pružné a vláčné těsto. Pokud se těsto hůř pojí, nechte motor běžet a přilijte asi 1 lžíci vody. Těsto může vypadat zrnitě, ale během hnětení se hezky spojí. Zdá-li se vám trochu moc vlhké, přisypte trochu mouky.

Těsto vyklopte na moukou poprášený vál, prohněťte a zabalené ve fólii nechte asi půl hodiny odpočívat. Pak ho rozdělte na 2 poloviny. Vál a váleček lehce poprašte moukou a směrem od sebe vyválejte plát o výšce 2 až 3 mm. Vždy po několika tazích těsto o čtvrt kruhu otočte. Zopakujte s druhou polovinou těsta.

Pláty lehce poprašte moukou, aby se nelepily. Přeložte je napůl a ostrým nožem rozkrájejte na dlouhé, půlcentimetrové nudle. Před přípravou uveďte do varu vodu ve velkém hrnci, osolte ji, vsypte nudle a povařte asi 4 minuty (čerstvé nudle jsou hotové mnohem rychleji než sušené).

 

Ochucená těsta

 

  • Bylinkové: při míchání těsta přidejte hrst jemně posekaných bylinek (bazalka, koriandr, máta, dobromysl, petrželka, tymián). Bylinky vybírejte co nejčerstvější, použít je můžete samostatně nebo v různých kombinacích.

 

  • S celými lístky: lístky nasypte na polovinu vyváleného těsta, přiklopte druhou polovinou a znovu rozválejte a krájejte požadované tvary (lístky petržele, kerblíku či koriandru)

 

  • Rajské: k těstu přidejte 2 až 3 lžíce rajského protlaku nebo rozmixovaných sušených rajčat

 

  • Peprné: k mouce na těsto přidejte lžíci hrubě mletého černého pepře

 

TIP: pokud chcete těstoviny uchovat, musíte je nechat dokonale proschnout, aby v sáčku nebo ve sklenici nezplesnivěly. Doba vaření se pak prodlouží asi na 6 minut. Čerstvé je možné zavakuovat a uchovat v mrazáku.

—————

Milánské nudle

  • 3 vejce
  • 5 dkg másla
  • hrubá mouka dle potřeby
  • sýr

 

Vejce rozšleháme, osolíme, přilijeme rozpuštěné máslo a vmícháme tolik hrubé mouky, aby vzniklo řídké těsto jako na kapání. Těsto přelijeme do sáčku, do kterého jsme vystřihli 5 mm otvor. Do slané vařící vody vymačkáme postupně celý obsah sáčku. Vaříme 4 minuty, scedíme. Můžeme posypat strouhaným sýrem nebo používáme jako přílohu k masům.

—————

Sýrové špecle

6 porcí

  • 300 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 g žervé
  • 100 ml mléka
  • špetka mletého bílého pepře
  • 2 řapíky celeru

Mouku prosejte přes jemné síto do mísy. V hrnku rozšlehejte vejce se solí a přidejte do mouky. Vše promíchejte a postupně přidávejte asi 100 ml vody. Těsto by mělo být vláčné, ne příliš husté a měly by se v něm dělat bubliny.

V hrnci přiveďte k varu větší množství osolené vody. Do vroucí vody promačkávejte přes špeclové síto kousky těsta. Špecle vařečkou promíchávejte ode dna. Nemáte-li síto, dejte těsto na prkénko a nožem či špachtlí oddělujte do vody malé kousky. Jakmile špecle vyplavou na hladinu, nechají se jen krátce přejít varem a jsou hotové.

Špecle jednoduše sítem vylovte z vody a propláchněte je studenou vodou. V pánvi rozpusťte sýr s mlékem, osolte ho, opepřete a do směsi vložte špecle. Přisypte nadrobno nakrájený celer a pečlivě promíchejte.

—————