Brambory

Bramboráčkové krokety

  • 1 kg brambor
  • 2 celá vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • polohrubá mouka
  • prášek do pečiva
  • olej na smažení

Jemně nastrouhané syrové brambory i ostatní suroviny vypracujeme v těsto, lžičkou vykrajujeme malé kousky a vhazujeme do horkého oleje.

—————

Bramborové krokety

  • 800 g brambor
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 150 g hrubé mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl
  • tuk na smažení

Brambory uvaříme ve slupce, horké oloupeme a necháme vychladnout. Nastrouháme je najemno, přidáme změklé máslo, prosátou mouku, strouhanku, sůl a rychle zpracujeme v těsto. Z těsta uděláme váleček, nakrájíme jej na kolečka silná asi 5 mm a usmažíme je po obou stranách na tuku.

—————

Brambory opečené s cibulí

Oloupané a vařené brambory nakrájíme na plátky, vložíme na nakrájenou a na oleji zpěněnou cibuli a za stálého míchání pečeme dorůžova.

 

 

—————

Brambory s balkánským sýrem

 

 
  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • 5 stroužků česneku
  • bazalka
  • pepř, sůl
  • 50 g strouhaného balkánského sýra
  • olivový olej

 

Na kolečka nakrájený česnek orestujeme, přidáme nadrobno nakrájené brambory, sůl, pepř, bazalku a na závěr sýr.

 

 

—————

Brambory s vejci

 

  • 80 dkg brambor
  • sůl
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 4 dkg másla

 

Brambory oloupeme, rozkrojíme na kousky, vsypeme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Scedíme je, rozšťoucháme, promícháme s jemně nakrájenými vejci a na talířích polijeme rozehřátým máslem.

 

 

—————

Brambory v papiňáku

 

  • 2 kg brambor
  • sůl
  • česnek
  • pórek
  • máslo

 

Brambory oloupete a nakrájejte, jenže místo do hrnce s vodou je dejte do papiňáku, kde je na dně malinko vody. Na brambory dejte sůl, případně i polévkové bylinky nebo nakrájený pórek a silnější proužek másla. Pak papiňák zavřeme asi na 2 minuty. Když brambory vyndáme, jsou krásně propečené a voňavé.

—————

Klasické pečené brambory

 

  • 1 kg brambor
  • sádlo
  • kmín
  • sůl

 

Pekáč štědře vymastíme sádlem, posypeme kmínem a solí. Pokrájené syrové brambory (na kostky) klademe vedle sebe tak, aby se nám nespekly. Troubu předehřejeme na 250 °C a pečeme asi 20 minut.

—————

Klatovský báč

Klatovský báč
  • 50 dkg hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 4 dkg droždí
  • 1 vejce
  • lžíce sádla
  • 30 dkg brambor
  • sůl
  • majoránka
  • mletý pepř
  • česnek

Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, potom je na cedníku necháme okapat. Z trošky mléka, mouky a droždí a špetky soli vytvoříme kvásek, který lépe na teple kyne, přidáme-li ještě lžičku cukru.

Z kvásku, brambor, mouky, mléka, koření a utřeného česneku vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teple vykynout. Pak těsto přelijeme na řádně vymaštěný plech a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Po 20 minutách pečení pomastíme povrch sádlem.

Hotový báč vyklopíme z pekáče a podáváme buď samotný, nebo jako přílohu např. k uzenému masu. Báč se jí nejlépe teplý.

—————

Pečené brambory v sýrové krustě

6 porcí

  • 800 g nových brambor
  • sůl
  • 60 g másla
  • 200 g strouhaného parmezánu
  • 3 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 3 vejce

Brambory pečlivě omyjte a uvařte i se slupkou v osolené vodě do poloměkka. Nechte je vychladnout a pak je nakrájejte na čtvrtky. V misce smíchejte rozdrobené máslo, sýr, strouhanku a nasekanou petrželku. Vejce rozmíchejte v druhé misce.

Nakrájené brambory namočte do rozšlehaných vajec a pak je obalte v sýrové směsi. Obalené brambory krátce zapečte v troubě vyhřáté na 200 °C (aby se vytvořila krusta), nebo je usmažte v rozpáleném oleji dozlatova a nechte okapat na papírovém ubrousku.

—————

Šafránové brambory

6 porcí

  • 800 g nových brambor
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka šafránu
  • 150 g másla
  • 150 ml pomerančové šťávy

Brambory oloupejte. V hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte ji a přidejte několik snítek šafránu. Do vroucí vody vhoďte oloupané brambory a vařte je doměkka. Uvařené brambory sceďte. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte zbytek šafránu a pomerančovou šťávu. Směs vařte tak dlouho, až se většina tekutiny vyvaří zůstane hustá šťáva. Pak do omáčky vložte uvařené brambory. Promíchejte je s omáčkou a podle chuti osolte.

—————