Rýže

Indická svatební rýže

 

Na oleji osmahneme podle chuti vlastní koření - chilli,kurkumu, drcený hřebíček, pepř, mletou papriku, mleté nové koření apod., přidáme odmočené hrozinky a propláchnutou rýži. Vše opečeme. Do rýže vmícháme kousky ananasu, oříšky (para, kešu, arašídy...), strouhaný kokos, vše podlijeme zeleninovým vývarem a podusíme. Podle potřeby lze osolit.

—————

Mexická rýže

 

  • 1 hrnek bílé rýže
  • 1 lžíce oleje
  • 1 a 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1/2 cibule  nakrájené najemno
  • 1/2 zelené papriky nakrájené na kostky
  • 1 čerstvá paprička jalapeno nebo jiná pálivá paprika nakrájená na kostky
  • 1 rajče nakrájené  na kostky
  • 1 kostka kuřecího bujonu
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • podle chuti sůl a pepř
  • 1/2 hrnku nasekaného zeleného koriandru

 

V hrnci rozpálíme olej a na něm opékáme 3 minuty rýži. Přilijeme kuřecí vývar a přivedeme k varu. Přidáme cibuli, obě papriky, rajče, bujon, římský kmín, prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 20 minut. Před podáváním vmícháme koriandr.

—————

Rajčatová rýže

 

Na rajčatovou rýži osmahneme na lžíci oleje najemno usekanou cibulku a česnek, vlijeme plechovku sekaných rajčat a uvedeme k varu. Přidáme rýži, osolíme, dolijeme vodou a dusíme, dokud rýže není měkká.

—————

Řecká rýže

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

 

  • 2 varné sáčky rýže
  • 60 g černých oliv
  • snítka máty
  • 1 grep

 

Rýži uvaříme dle návodu. Do uvařené rýže přidáme na půlky nakrájené olivy, dílky grepu, natrhanou mátu, promícháme a podáváme.

—————