Rýže
Indická svatební rýže
Na oleji osmahneme podle chuti vlastní koření - chilli,kurkumu, drcený hřebíček, pepř, mletou papriku, mleté nové koření apod., přidáme odmočené hrozinky a propláchnutou rýži. Vše opečeme. Do rýže vmícháme kousky ananasu, oříšky (para, kešu, arašídy...), strouhaný kokos, vše podlijeme zeleninovým vývarem a podusíme. Podle potřeby lze osolit.
—————
Mexická rýže
- 1 hrnek bílé rýže
- 1 lžíce oleje
- 1 a 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 1/2 cibule nakrájené najemno
- 1/2 zelené papriky nakrájené na kostky
- 1 čerstvá paprička jalapeno nebo jiná pálivá paprika nakrájená na kostky
- 1 rajče nakrájené na kostky
- 1 kostka kuřecího bujonu
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 stroužek česneku
- podle chuti sůl a pepř
- 1/2 hrnku nasekaného zeleného koriandru
V hrnci rozpálíme olej a na něm opékáme 3 minuty rýži. Přilijeme kuřecí vývar a přivedeme k varu. Přidáme cibuli, obě papriky, rajče, bujon, římský kmín, prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 20 minut. Před podáváním vmícháme koriandr.
—————
Rajčatová rýže
Na rajčatovou rýži osmahneme na lžíci oleje najemno usekanou cibulku a česnek, vlijeme plechovku sekaných rajčat a uvedeme k varu. Přidáme rýži, osolíme, dolijeme vodou a dusíme, dokud rýže není měkká.
—————
Řecká rýže
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 2 varné sáčky rýže
- 60 g černých oliv
- snítka máty
- 1 grep
Rýži uvaříme dle návodu. Do uvařené rýže přidáme na půlky nakrájené olivy, dílky grepu, natrhanou mátu, promícháme a podáváme.
—————