Kaše

Bezcholesterolová bramborová kaše

 

  • 1 kg brambor
  • 1 hrnek rozmixovaného tofu
  • 1 hrnek vývaru z brambor
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička olivového oleje
  • mletý pepř

 

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, rozmačkáme, přidáme tofu, vývar z brambor a olej. Osolíme, opepříme a vyšleháme dohladka.

—————

Bramborová kaše s bylinkami

4 - 6 porcí

  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml mléka
  • sůl
  • snítka zelených bylinek

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Bylinky posekáme (pažitku, petrželku, estragon apod.). Brambory rozšťoucháme s horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili máslo. Nakonec vmícháme bylinky.

—————

Bramborová kaše s pečeným česnekem

  • 1 kg brambor
  • 1 palička česneku
  • 1 lžička oleje
  • asi 2,5 dl mléka
  • 2 lžíce drobně nasekaných zelených bylinek (pažitka, petrželka, rozmarýn, tymián - podle chuti)
  • lžíce másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Paličku česneku zbavíme tenkých vrchních slupek, pokapeme olejem a zabalenou do alobalu upečeme při 200 °C v troubě, trvá to asi půl hodiny. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme je, rozmačkáme, přidáme vymačkaný pečený česnek, čerstvě mletý pepř a podle chuti dosolíme a s horkým mlékem vyšleháme na hladkou kaši. Nakonec zjemníme čerstvým máslem a posypeme bylinkami.

—————

Bramborovo-řepná kaše

 

4 porce

  • 1 kg brambor
  • 1 menší bulva červené řepy (150 g)
  • 120 g másla
  • asi 150 ml mléka
  • sůl

 

Brambory a řepu oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Poté scedíme. Řepu nastrouháme na jemné struhadle. Brambory rozšťoucháme, přidáme 3/4 másla, postupně také horké mléko - vyšleháme hladkou kaši. Nakonec do ní lehce vmícháme řepu.

—————

Celerová bramborová kaše

4 - 6 porcí

  • 800 g brambor
  • 200 g celeru
  • 1 jablko
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml mléka
  • sůl

Oloupané brambory dáme vařit s očištěným celerem do osolené vody. Po 15 minutách přidáme oloupané a nakrájené jablko. Vodu z brambor slijeme, přidáme horké mléko s máslem a vše rozšťoucháme na jemnou kaši.

—————

Cibulová kaše

Doba přípravy: 45 minut

4 porce

  • 5 cibulí
  • 2 lžíce másla nebo margarínu
  • 1/2 lžíce mouky
  • 4 lžíce smetany do kávy
  • sůl
  • pepř
  • plátky šunky

 

Cibuli oloupeme, nasekáme, lehce osmahneme na jedné lžíci tuku. Poté dusíme v uzavřeném hrnci 20 minut, občas zamícháme. Mouku smícháme se zbylým tukem, rozprostřeme na cibuli. Necháme 5 minut vařit a okořeníme. Můžeme podávat s teplou šunkou.

—————

Hrachová kaše

 

  • 500 g hrachu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • hrnek mléka 
  • 2 větší cibule
  • vepřové sádlo
  • sladkokyselé okurky

 

Hrách přebereme, propláchneme a namočíme, druhý den uvaříme doměkka a prolisujeme nebo rozmixujeme  s trochou mléka a jednou cibulí nastrouhanou a zpěněnou na sádle. Druhou cibuli nakrájíme na kroužky, na sádle ji osmahneme dozlatova a hotové porce kaše posypeme. Kaši podáváme s uzeným masem a sladkokyselými okurkami.

—————

Lepenice

 

  • 600 g brambor
  • 250 g syrového zelí
  • kmín
  • 1 lžíce tekutého sádla
  • 1 menší cibule
  • sůl

 

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě s přidáním kmínu doměkka. Přebytečnou vodu slijeme, brambory rozmačkáme na kaši. Přidáme rozkrájené zelí a nakrájenou cibuli osmahnutou na sádle dozlatova. Podáváme s opečenou sekanou nebo kabanosem.

—————

Ořechová bramborová kaše

 

  • 1 kg brambor
  • 2 dl mléka
  • hrst sekaných ořechů
  • 150 g eidamu
  • 1-2 vejce
  • sůl
  • máslo na vymazání

 

V osolené vodě uvaříme brambory, slijeme z nich vodu a přilijeme horké mléko (chutnější je kondenzované).

Rozmačkáme na kaši, přidáme do ní vejce a nasekané vlašské ořechy, nakonec větší část strouhaného sýra. Vymažeme zapékací misky máslem a směs necháme v troubě zapéci.

Před dopečením ještě posypeme zbytkem sýra. Jako přílohu doporučuji zeleninu.

—————

Smetanová bramborová kaše

4 - 6 porcí

  • 1 kg brambor
  • 150 ml šlehačky
  • 1 lžíce másla
  • slepičí vývar (může být z kostky)
  • sůl

Brambory oloupeme a uvaříme ve slepičím vývaru. Většinu vývaru slijeme, ale asi 1 dcl necháme v hrnci, přidáme šlehačku, máslo a vše rozšťoucháme dohladka a vyšleháme metlou. Podle chuti dosolíme.

—————