Pizza
Báječná pizza s rajčaty
4 porce
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 2 744 kJ / 655 kcal
- 400 g hladké mouky
- 10 g droždí
- sůl, špetka cukru
- 50 ml oleje
- 180 ml vlažné vody
- 3 lžíce zakysané smetany
- mletý pepř
- 1/2 lžičky oregana
- 250 g mozzarelly
- 450 g rajčat
- snítka čerstvého oregana na ozdobení
Mouku prosijeme do mísy, přidáme rozdrobené droždí, sůl a cukr. Postupně přiléváme olej a vlažnou vodu. Důkladně propracujeme na nelepivé těsto (čím déle těsto vypracováváme, tím lépe). Vláčné těsto necháme na teplém místě vykynout.
Z vykynutého těsta uděláme 4 stejně velké bochánky, které necháme opět kynout. Pak je rozválíme na stejně velké placky, které přeneseme na plech. Potřeme je zakysanou smetanou, ochucenou solí a pepřem a posypeme nakrájenou mozzarellou.
Rajčata pečlivě omyjeme, nakrájíme je na kolečka a poklademe jimi připravené pizzy.
Nakonec je ochutíme oreganem, solí a mletým pepřem. Dáme do rozpálené trouby a při 200 °C pečeme asi 8 -10 minut. Hotovou pizzu vyndáme a můžeme ji ještě ozdobit čerstvým oreganem.
—————
Bramboráková pizza
4 porce
- 4 větší brambory
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 nožičky párků
- 4 rajčata
- nastrouhaný sýr
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
- sůl
- pepř
- olej
Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek a párky nebo jinou uzeninu nakrájenou na nudličky, osolte, opepřete a promíchejte.
Na pánvi rozehřejte olej a z připraveného těsta usmažte 4 bramboráky. Přendejte je na plech vyložený pečícím papírem, poklaďte je rajčaty nakrájenými na kolečka a posypejte sýrem a bylinkami nebo kořením na pizzu. Upečte ve vyhřáté troubě dozlatova.
—————
Houbová náplň na pizzu
- 2 a 1/2 dkg anglické slaniny
- 2 střední cibule
- 250 g dušených hub
- 5 dkg strouhaného sýra
- trocha smetany
- 2 až 3 žloutky
- sůl
- pepř
- zelená petrželka
- olej
Pokrájenou anglickou slaninu rozškvaříme na pánvi, na ni rozložíme cibule pokrájené na kolečka a podušené houby. Chvíli vše podusíme a směs dáme vychladit. Do ní pak přidáme strouhaný sýr, rozmíchaný s troškou smetany. Přidáme žloutky, petrželku, osolíme, opepříme a vše promícháme. Těsto na pizzu potřeme olejem a náplň rozetřeme. Pečeme 15 minut v troubě při 200 °C.
—————
Natálčino tajemství
- 100 g šunky
- slanina
- kečup
- česnek
- 100 g sýru eidam
- špenát
- koření na pizzu (oregano)
- rajčata
- snítka tymiánu
Těsto:
- droždí
- 1 kg hladké mouky
- cukr
- sůl
- olivový olej
- voda
Do hladké mouky přidáme droždí, olivový olej, cukr sůl, vodu a mixujeme. Postupně přidáváme podle hustoty mouku a vodu. Těsto necháme odpočinout, poté rozdělíme na bochánky a vyválíme. Potřeme směsí z rajčat, česneku a kečupu. Posypeme oreganem, poklademe šunkou, slaninou, sýrem a spařeným špenátem. Dáme péct do trouby, nakonec ozdobíme tymiánem.
—————
Pizza Margherita
Těsto:
- 1/4 kg hladké mouky
- 160 ml vody
- lžíce oleje
- lžička soli
- lžička cukru
- špetka droždí
Náplň:
- rajský protlak
- mozzarella
Těsto vyválíme na tenký plát, potřeme rajským protlakem a posypeme mozzarellou. Pečeme v předehřáté troubě asi na 220 °C přibližně 10 minut.
—————
Pizza po česku
Na 1 velkou nebo 4 malé pizzy
Celá pizza 19 214 kJ/ 4608 kcal
Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 250 ml vody
- 1 lžíce cukru
- 30 g droždí
- 2 lžíce oleje
- sůl
Dále:
- 2 lžíce rozpuštěného sádla
- 1 konzerva rajského protlaku
- plátky ze 4 stroužků česneku
- 200 g anglické slaniny (plátky)
- 500 g vařených brambor (plátky)
- 200 g pivního sýra (nebo nivy)
- sůl, pepř
- majoránka
- kmín
Z ingrediencí vypracujeme těsto, necháme vykynout. Znovu zpracujeme, vytvoříme kouli (nebo 4 menší), nakrojíme, poprášíme moukou a necháme ještě půl hodiny kynout.
Rozválíme a potřeme rajským protlakem. Poklademe česnekem a posypeme majoránkou. Obložíme slaninou a opepříme. Navrstvíme brambory, osolíme a okmínujeme, potřeme sádlem, posypeme sýrem. Upečeme.
—————
Pizza po neapolsku

4 porce
- těsto na pizzu (300 g hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 kostky droždí, 1/3 hrnku vody)
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 rajčat
- 2 stroužky česneku
- 120 g nastrouhané mozzarelly
- 50 g nakrájených filetů z ančoviček
- lžíce nasekaného oregana
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- mletý pepř
Jako první si připravíme těsto na pizzu, v míse smícháme hladkou mouku, olivový olej a vedle si do hrníčku s vodou nadrolíme droždí. Směs droždí a vody vmícháme do mísy a necháme těsto kynout v teple asi 30 až 60 minut. Poté vytřeme plech máslem a rozprostřeme na něj těsto a placku na pizzu potřeme lžící oleje.
Do misky dáme rajčata, spaříme je, po 30 vteřinách je ponoříme do studené vody. Oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme nahrubo. Rozložíme na placku pizzy, posypeme nakrájeným česnekem. Mozzarellu smícháme s ančovičkami a dáme na rajčata. Vše zasypeme oreganem a parmazánem, pokapeme zbytkem oleje a dochutíme černým pepřem. Pečeme v troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut a ihned podáváme.
—————
Pizza s kaprem a mušlemi
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
- 250 ml vody
- 2 g droždí
- špetka cukru
- špetka soli
- 1 lžička oleje
- 500 g hladké mouky
- hladká mouka na vál
- 100 ml bílého vína
- 200 g mušlí slávek
- 300 g sterilovaných loupaných rajčat
- 1 lžíce sušené bazalky
- 300 g mozzarelly
- 300 g filetů z kapra nebo jiné bílé ryby
- 100 g cherry rajčátek
- lístky rukoly na ozdobu
Do mísy nalijeme vodu a rozdrobíme do ní droždí. Přidáme cukr, sůl, přilijeme olej a prošleháme metlou. Pak přidáme mouku a promícháme. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme 30 minut odpočinout.
Na pomoučněném vále vyválíme z těsta kulatou placku a přemístíme ji na plech vyložený pečícím papírem. Do hrnce nalijeme asi 200 ml vody a víno. Přivedeme k varu a vložíme mušle. Když se mušle otevřou, vyjmeme je.
Těsto potřeme rajčatovou omáčkou. Mozzarellu nastrouháme nahrubo a dáme na talířek. Filet z kapra očistíme, opatrně stáhneme kůži a maso nakrájíme na malé kostičky. Rajčátka nakrájíme na plátky.
Placku posypeme nastrouhanou mozzarellou, poklademe nakrájenou rybou, vařenými mušlemi a na plátky nakrájenými rajčaty. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 250 °C asi 10 minut. Poté ji ozdobíme.
—————
Pizza s krkonošským pivním sýrem
Doba přípravy: asi 120 minut
1 porce 3 445 kJ/825 kcal
4 porce
Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 2 lžíce oleje
- 2-3 dl vlažné vody
- špetka cukru a soli
- mouka na posypání a na vál
- tuk na formu
Na obložení:
- 250 g krkonošského pivního sýra
- 400 g rajčat
- 2 cibule
- 200 g brokolice
- 6 lžic kečupu
- 2-3 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička oregana nebo majoránky
Prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme špetkou cukru, zalijeme několika lžícemi vlažné vody a necháme vykynout. Poté přidáme zbývající vlažnou vodu, sůl a vymícháme hladké těsto. Společně se dvěma lžícemi oleje vypracujeme, uděláme bochánek, jehož povrch trochu posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.
Potom těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme nebo vytáhneme asi na 5 mm tenké placky s vyššími okraji, přendáme na vymaštěné plechy nebo formy a než připravíme náplň, necháme kynout.
Omytá rajčata nakrájíme na plátky, brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky, stonky oloupeme a růžičky ještě překrojíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Těsto nejprve potřeme po celém povrchu kečupem, a pak na ně poklademe nakrájenou zeleninu, nastrouhané stroužky česneku a polejeme olejem. Vše posypeme oreganem a vložíme do předehřáté trouby. Při 200 °C pečeme 20 minut. Před dopečením posypeme pizzu nastrouhaným sýrem, který necháme rozpustit. Pizzu podáváme rozkrájenou.
—————
Pizza s parmskou šunkou a cherry rajčaty
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 3 039 kJ/ 725 kcal
4 porce
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 25 g droždí
- 2 lžíce oleje
- špetka oregana
- 150 ml teplé vody
- olej na vymazání
- hladká mouka na vál
Náplň:
- 150 g konzervovaných rajčat
- snítka oregana
- 1 stroužek česneku
- sůl
- mletý pepř
- 200 g mozzarelly
- 120 g parmské šunky
- 250 g cherry rajčat
- 50 g parmazánu
- 1/4 svazku rukoly
Hladkou mouku smícháme se solí, droždím, špetkou oregana a olejem. Pomalu přiléváme vodu a vypracováváme tužší hladké těsto. Když se těsto nelepí, dáme ho do mísy vymazané olejem a necháme vykynout.
Rajčata vložíme do mixéru, přidáme oregano a česnek a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát, silný asi 5 mm. Přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně potřeme vrstvou rajčatové omáčky.
Položíme na kolečka nakrájenou mozzarellu (suchou mozzarellu můžeme i nastrouhat), na kterou rozprostřeme parmskou šunku a překrojená rajčátka. Posypeme parmazánem a pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 10 minut. Upečenou pizzu posypeme rukolou a podáváme.
—————