Preclíky

Bramborové preclíky

 

  • 200 g brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • sůl
  • špetka prášku do pečiva
  • lžíce mléka tuk na plech

 

Vychladlé uvařené brambory nastrouháme, přisypeme mouku, sůl, prášek do pečiva a mléko. Vypracujeme těsto a vytvarujeme z něj váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Z nich tvoříme preclíčky, které potřeme vejcem, omočíme pomazanou stranou v máku a upečeme na pomaštěném plechu dorůžova.

—————

Pivní preclíky

 

40 kousků

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml světlého piva
  • 125 g tuku
  • 30 g droždí
  • 20 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • sůl
  • mák a hrubá sůl na posypání

Z 50 ml piva, cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.

Do mísy prosijeme zbylou mouku se solí, přidáme žloutky, asi 200 ml piva, rozpuštěný vlažný tuk a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, které zakryjeme a necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky, rozválíme je na tenké válečky a vytvoříme malé preclíky.

Preclíky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je zbylým pivem a posypeme mákem nebo hrubou solí. Vložíme je do trouby a pečeme při 200 °C asi 6 minut. Pak teplotu snížíme a dopečeme dozlatova.

—————

Preclíky z kukuřičné mouky

 

20 kousků 

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 80 g polohrubé kukuřičné mouky
  • 30 g rostlinného tuku
  • 180 ml mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • kmín a sůl na posypání

 

Obě mouky prosijeme s kypřícím práškem a solí.

Přidáme na kousky pokrájený změklý tuk, přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto. Při pokojové teplotě ho necháme 30 minut odležet.

Těsto rozdělíme asi na 20 kousků. Z každého vymodelujeme váleček, který stočíme do tvaru preclíku.

Preclíky na plechu vyloženém pečícím papírem potřeme vajíčkem a posypeme kmínem a solí. Při 190 °C je pečeme asi 15 minut.

—————