Pagáčiky a placičky
Cibulové vdolečky s dipem
4 porce
Doba přípravy: 45 minut
1 porce asi 1 544 kJ/ 369 kcal
- 1 malá cibule
- 30 g másla
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 hrnku najemno nastrouhaného parmazánu
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 2 snítky nasekaného estragonu
Dip:
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 4 lžíce ricotty
- 1/2 červené papriky
- 2 snítky čerstvého estragonu
- sůl
- mletý pepř
- 1 - 2 lžíce mléka
Cibuli jemně nakrájíme. V pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Do mísy prosijeme mouku s kypřícím práškem a solí, přidáme parmazán a estragon. Uprostřed mouky uděláme důlek, nalijeme do něj vodu a mléko a přidáme cibuli. Zpracujeme těsto a podle potřeby přilijeme mléko nebo vodu.
Těsto prohněteme na válu, rozválíme na plát silný asi 2 cm a vykrájíme kolečka o průměru 3 cm. Kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme je do vyhřáté trouby a při 210 °C pečeme 10 - 12 minut do zlatohněda.
Mezitím připravíme dip. Promícháme nastrouhaný parmazán a riccotu, přidáme nadrobno nakrájenou červenou papriku a nasekaný estragon. Rozředíme mlékem, dochutíme pepřem a solí a dobře promícháme.
—————
Škvarkové pagáče
Doba přípravy: 100 minut bez doby kynutí
1 kousek asi 741 kcal/ 3 105 kJ
4 porce
- 200 g vepřového sádla z bůčku
- 350 g hladké mouky
- 15 g droždí
- 1 lžička cukru
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- mletý pepř
- sůl
- 80 ml vody
- 2 lžíce zakysané smetany
- snítka bazalky
Vepřové sádlo nakrájíme na menší kostičky a vyškvaříme je dozlatova. Pak škvarky přecedíme přes síto, necháme je okapat a nasekáme najemno. Necháme je společně se sádlem v chladničce ztuhnout. Pak škvarky i sádlo důkladně zpracujeme se 100 g hladké mouky. Z těsta utvoříme bochánek a dáme opět do chladničky.
Z droždí, cukru a trochy vlažného mléka uděláme kvásek, který necháme vykynout. Zbylou hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme vejce, pepř, sůl, kvásek, zbylé mléko a vodu (nebo bílé víno). Dobře promícháme a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na obdélník. Do středu dáme těsto ze škvarků a okraje kynutého těsta přes něj přeložíme jako obálku. Znovu rozválíme na obdélník, který přes sebe třikrát přeložíme. Dáme chladit a po 15 minutách postup dvakrát opakujeme.
Nakonec vychladlé těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm. Vykrájíme z něj kolečka na kterých uděláme nožem ozdobné mřížky. Placičky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Hotové pagáčky potřeme zakysanou smetanou.
—————
Škvarkové pagáčiky
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 200 g škvarků
- 2 vejce
- 50 g droždí
- 1,5 dcl mléka
- 80 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky hořčice
- 1 lžička ostrého kečupu
- sůl
- pepř
- vejce na pomazání
Do mouky přidáme v mléce vykynuté kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a sůl. Vypracujeme měkké těsto a necháme vykynout. Škvarky s česnekem a cibulí najemno pomeleme. Přidáme hořčici, pepř a sůl. Vykynuté těsto vyválíme na placku asi 3/4 cm silnou a celou ji namažeme škvarkovou směsí. Placku pak poskládáme jako obálku, dobře vyválíme a skládání ještě dvakrát opakujeme. Z takto připraveného těsta vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. Povrch zdobíme mřížkou, kterou vyryjeme nožem. Potřeme rozšlehaným vejcem a přizdobíme kmínem. Pečeme na vymaštěném plechu v horké troubě.
—————
Škvarkové placky
- 60 dkg vařených strouhaných brambor
- 25 dkg polohrubé mouky
- 30 - 35 dkg mletých škvarků
- 4 dkg sádla
- 1 vejce
- sůl
Ze všech přísad vypracujeme na vále těsto, rozválíme asi na 2 cm tloušťky a vykrájíme větší kolečka, potřeme vejcem nebo bílkem a upečeme.
—————
Slovenské škvarkové pagáčky
- 150 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 1/2 balíčku droždí
- 300 g hrubé mouky
- 1 lžička soli
- 200 g mletých škvarků
- 2 žloutky
- 100 ml zakysané smetany
- 2 lžíce bílého vína
- 1 vejce na potření
Ve vlažném mléce rozmícháme cukr a rozdrobené droždí a kvásek necháme nakynout. Pak přisypeme mouku promíchanou se solí, přidáme pomleté škvarky, žloutky, zakysanou smetanu a víno. Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut kynout. Pak těsto prohněteme, složíme jako obálku a znovu necháme 30 minut kynout. Postup zopakujeme ještě 2x, takže necháme kynout 2 hodiny.
Pak těsto na lehce pomoučené pracovní desce rozválíme na plát silný 15 mm, obrácenou skleničkou nebo formičkou vykrájíme kolečka a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu necháme vykrájená kolečka znovu nejméně 45 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Nakynutá kolečka potřeme vejcem rozšlehaným se špetkou soli a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.
—————
Sýrové pagáče
30 kousků
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 150 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra (ementálského typu)
- 250 g rozpuštěného tuku na pečení
- 50 g droždí
- lžíce cukru
- 100 ml mléka
- hladká mouka na vál
- 1 vejce na potření
- špetka soli
- pečící papír na plech
Z droždí, cukru a poloviny mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Mouku prosijeme se solí. Přidáme kvásek, vejce, tuk a zbylé mléko. Vypracujeme těsto.
Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm. Potřeme ho vajíčkem, posypeme půlkou sýra a svineme.
Roládu nakrájíme na plátky asi 2,5 cm silné. Kolečka přeneseme na plech a 15 minut necháme kynout.
Pagáčky potřeme vajíčkem, posypeme sýrem a v troubě při 180 °C je pečeme asi 20 minut.
—————
Zelníky
Doba přípravy: 60 minut
4 porce
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 320 ml vlažné vody
- 30 g droždí
- půl lžičky soli
Na náplň:
- 500 g kysaného zelí
- 120 g slaniny
- 120 g klobásy
- 2 uvařené brambory
- 1 cibule
- majoránka
- sůl
- pepř
Mouku promíchejte se solí, přidejte droždí rozmíchané ve vodě a vypracujte tužší těsto. Na teplém místě nechte vykynout. Brambory prolisujte a smíchejte s vymačkaným zelím. Přidejte na kostičky nakrájenou a opečenou slaninu, cibuli a klobásu. Osolte, ochuťte pepřem a majoránkou.
Na pomoučeném vále těsto rozválejte na tloušťku asi 5 mm a rozkrájejte na čtverce 5x5 cm. Na každý dejte lžíci náplně a vytvarujte bochníčky. Smažte je ve větším množství tuku.
—————