Pagáčiky a placičky

Cibulové vdolečky s dipem

 

4 porce

Doba přípravy: 45 minut

1 porce asi 1 544 kJ/ 369 kcal 

  • 1 malá cibule
  • 30 g másla
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku najemno nastrouhaného parmazánu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 2 snítky nasekaného estragonu

Dip:

  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 4 lžíce ricotty
  • 1/2 červené papriky
  • 2 snítky čerstvého estragonu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 - 2 lžíce mléka

 

Cibuli jemně nakrájíme. V pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Do mísy prosijeme mouku s kypřícím práškem a solí, přidáme parmazán a estragon. Uprostřed mouky uděláme důlek, nalijeme do něj vodu a mléko a přidáme cibuli. Zpracujeme těsto a podle potřeby přilijeme mléko nebo vodu.

Těsto prohněteme na válu, rozválíme na plát silný asi 2 cm a vykrájíme kolečka o průměru 3 cm. Kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme je do vyhřáté trouby a při 210 °C pečeme 10 - 12 minut do zlatohněda.

Mezitím připravíme dip. Promícháme nastrouhaný parmazán a riccotu, přidáme nadrobno nakrájenou červenou papriku a nasekaný estragon. Rozředíme mlékem, dochutíme pepřem a solí a dobře promícháme.

 

—————

Škvarkové pagáče

 

Doba přípravy: 100 minut bez doby kynutí

1 kousek asi 741 kcal/ 3 105 kJ

4 porce 

  • 200 g vepřového sádla z bůčku
  • 350 g hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • mletý pepř
  • sůl
  • 80 ml vody
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • snítka bazalky

 

Vepřové sádlo nakrájíme na menší kostičky a vyškvaříme je dozlatova. Pak škvarky přecedíme přes síto, necháme je okapat a nasekáme najemno. Necháme je společně se sádlem v chladničce ztuhnout. Pak škvarky i sádlo důkladně zpracujeme se 100 g hladké mouky. Z těsta utvoříme bochánek a dáme opět do chladničky.

Z droždí, cukru a trochy vlažného mléka uděláme kvásek, který necháme vykynout. Zbylou hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme vejce, pepř, sůl, kvásek, zbylé mléko a vodu (nebo bílé víno). Dobře promícháme a necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na obdélník. Do středu dáme těsto ze škvarků a okraje kynutého těsta přes něj přeložíme jako obálku. Znovu rozválíme na obdélník, který přes sebe třikrát přeložíme. Dáme chladit a po 15 minutách postup dvakrát opakujeme.

Nakonec vychladlé těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm. Vykrájíme z něj kolečka na kterých uděláme nožem ozdobné mřížky. Placičky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Hotové pagáčky potřeme zakysanou smetanou.

—————

Škvarkové pagáčiky

 

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 200 g škvarků
  • 2 vejce
  • 50 g droždí
  • 1,5 dcl mléka
  • 80 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžička ostrého kečupu
  • sůl
  • pepř
  • vejce na pomazání

 

Do mouky přidáme v mléce vykynuté kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a sůl. Vypracujeme měkké těsto a necháme vykynout. Škvarky s česnekem a cibulí najemno pomeleme. Přidáme hořčici, pepř a sůl. Vykynuté těsto vyválíme na placku asi 3/4 cm silnou a celou ji namažeme škvarkovou směsí. Placku pak poskládáme jako obálku, dobře vyválíme a skládání ještě dvakrát opakujeme. Z takto připraveného těsta vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. Povrch zdobíme mřížkou, kterou vyryjeme nožem. Potřeme rozšlehaným vejcem a přizdobíme kmínem. Pečeme na vymaštěném plechu v horké troubě.

—————

Škvarkové placky

 

  • 60 dkg vařených strouhaných brambor
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 30 - 35 dkg mletých škvarků
  • 4 dkg sádla
  • 1 vejce
  • sůl

 

Ze všech přísad vypracujeme na vále těsto, rozválíme asi na 2 cm tloušťky a vykrájíme větší kolečka, potřeme vejcem nebo bílkem a upečeme.

—————

Slovenské škvarkové pagáčky

 

  • 150 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 balíčku droždí
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 200 g mletých škvarků
  • 2 žloutky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 vejce na potření

Ve vlažném mléce rozmícháme cukr a rozdrobené droždí a kvásek necháme nakynout. Pak přisypeme mouku promíchanou se solí, přidáme pomleté škvarky, žloutky, zakysanou smetanu a víno. Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut kynout. Pak těsto prohněteme, složíme jako obálku a znovu necháme 30 minut kynout. Postup zopakujeme ještě 2x, takže necháme kynout 2 hodiny.

Pak těsto na lehce pomoučené pracovní desce rozválíme na plát silný 15 mm, obrácenou skleničkou nebo formičkou vykrájíme kolečka a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu necháme vykrájená kolečka znovu nejméně 45 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Nakynutá kolečka potřeme vejcem rozšlehaným se špetkou soli a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.

—————

Sýrové pagáče

 

30 kousků 

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 g nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra (ementálského typu)
  • 250 g rozpuštěného tuku na pečení
  • 50 g droždí
  • lžíce cukru
  • 100 ml mléka
  • hladká mouka na vál
  • 1 vejce na potření
  • špetka soli
  • pečící papír na plech

 

Z droždí, cukru a poloviny mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Mouku prosijeme se solí. Přidáme kvásek, vejce, tuk a zbylé mléko. Vypracujeme těsto.

Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm. Potřeme ho vajíčkem, posypeme půlkou sýra a svineme.

Roládu nakrájíme na plátky asi 2,5 cm silné. Kolečka přeneseme na plech a 15 minut necháme kynout.

Pagáčky potřeme vajíčkem, posypeme sýrem a v troubě při 180 °C je pečeme asi 20 minut.

—————

Zelníky

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 320 ml vlažné vody
  • 30 g droždí
  • půl lžičky soli

Na náplň:

  • 500 g kysaného zelí
  • 120 g slaniny
  • 120 g klobásy
  • 2 uvařené brambory
  • 1 cibule
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Mouku promíchejte se solí, přidejte droždí rozmíchané ve vodě a vypracujte tužší těsto. Na teplém místě nechte vykynout. Brambory prolisujte a smíchejte s vymačkaným zelím. Přidejte na kostičky nakrájenou a opečenou slaninu, cibuli a klobásu. Osolte, ochuťte pepřem a majoránkou.

Na pomoučeném vále těsto rozválejte na tloušťku asi 5 mm a rozkrájejte na čtverce 5x5 cm. Na každý dejte lžíci náplně a vytvarujte bochníčky. Smažte je ve větším množství tuku.

—————