Guláš

Lahůdkový minutkový guláš

 

 

  • 300 g kuřecích řízků z prsou
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • mletá sladká paprika
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 sterilovaná okurka
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 žampiony
  • špetka chilli

 

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, vložíme na velkou pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání prudce opečeme. Příkon tepla zmírníme, vmícháme papriku, hned přidáme kečup, 2 lžíce vody a opět za stálého míchání dusíme asi 3 minuty. Přidáme žampiony nakrájené na plátky, okurku  nakrájenou na kolečka, pepř, chilli, osolíme a dusíme ještě asi 2 minuty. Hned podáváme s rýží, bramborovými hranolky nebo s pečivem.

—————

Minutkový kuřecí guláš na 2 způsoby

 4 porce 

  • 40 dkg kuřecího masa bez kostí a kůže
  • 2 dkg slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • mletá sladká i pálivá paprika
  • 1 cibule
  • 1 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce světlého piva 10°
  • 2 lžíce kečupu
  • mletý pepř
  • worcester
  • sůl

 

Kuřecí maso nakrájíme na plátky a potom na nudličky. Slaninu nakrájíme na nudličky, rozškvaříme na oleji, přidáme maso a za stálého míchání je prudce opékáme 2 minuty. Pak vmícháme mleté papriky a drobně nakrájenou cibuli a ještě krátce osmahneme. Vše poprášíme strouhankou, zalijeme pivem (případně dáme piva více), přidáme kečup, pepř, worcester a sůl a krátce podusíme. Podáváme s rýží a se zeleninovým salátem.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 porce

  • 600 g kuřecích prsou
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 2 zelené papriky
  • 1 červená paprika
  • 3 lžíce oleje
  • 6 lžic kečupu
  • voda nebo vývar na podlití
  • 1 - 2 lžičky solamylu
  • pepř
  • sůl

 

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Cibule nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, chilli papričku a papriky na nudličky.

V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm kuřecí nudličky. Přidáme plátky česneku a osmahneme ho.

K masu přidáme cibuli, chilli papričku, papriky, sůl, pepř a restujeme. Vmícháme kečup, podlijeme vývarem a asi 10 minut dusíme.

Solamyl důkladně rozmícháme v troše vody a nakonec jím guláš zahustíme. Dle potřeby pokrm dosolíme a odstavíme.

Výbornou přílohou jsou opečené brambory.

—————

Minutkový kuřecí guláš s párkem

 

2 porce 

  • 200 g kuřecích řízků
  • 1 cibule
  • kousek červené papriky
  • 1 lžíce oleje
  • česnek
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
  • půl libového párku

 

Kuřecí řízky a červenou papriku nakrájíme na nudličky, cibuli na drobné kostičky, česnek rozetřeme. Kuřecí maso vložíme na olej rozehřátý ve velké pánvi, za stálého míchání je krátce opečeme, přidáme polovinu dávky cibule a dusíme 2 minuty. Poprášíme je mletou paprikou, necháme ji zpěnit, přidáme česnek, pepř, sůl, kečup a 3 lžíce vody a smažíme ještě 2 minuty. Přidáme nakrájenou papriku, párek nakrájený na kolečka a vše dusíme ještě minutu.

Guláš rozdělíme na 2 talíře, posypeme zbylou nakrájenou cibulí a podáváme.

—————

Ultra light guláš - DIETNÍ

 

4 porce                       

1 porce = 825 kJ/198 kcal

 

  • 400 - 600 g kuřecího, krůtího nebo králičího masa pokrájeného na kostky
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 konzerva sušených rajčat v olivovém oleji
  • drůbeží nebo zeleninový vývar
  • sůl, bílý pepř
  • mletá sladká paprika
  • majoránka

 

Cibuli nasekáme, papriku nakrájíme na proužky. Sušená rajčata nakrájíme na velmi drobno. Kostky masa opečeme na oleji z rajčat, přidáme koření (kromě majoránky), cibuli a po chvíli papriku. Velmi zvolna dusíme (podle potřeby podléváme vývarem) až je maso měkké a cibule rozvařená a zahustí nám šťávu. Dochutíme majoránkou.

Příloha: Lehké noky z krupice a tvarohu nebo krupice a sýra či vařený brambor. Víno podle chuti.

—————