Guláš
Lahůdkový minutkový guláš
- 300 g kuřecích řízků z prsou
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- mletá sladká paprika
- 2 lžíce kečupu
- 1 sterilovaná okurka
- sůl
- mletý pepř
- 2 žampiony
- špetka chilli
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, vložíme na velkou pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání prudce opečeme. Příkon tepla zmírníme, vmícháme papriku, hned přidáme kečup, 2 lžíce vody a opět za stálého míchání dusíme asi 3 minuty. Přidáme žampiony nakrájené na plátky, okurku nakrájenou na kolečka, pepř, chilli, osolíme a dusíme ještě asi 2 minuty. Hned podáváme s rýží, bramborovými hranolky nebo s pečivem.
—————
Minutkový kuřecí guláš na 2 způsoby
4 porce
- 40 dkg kuřecího masa bez kostí a kůže
- 2 dkg slaniny
- 2 lžíce oleje
- mletá sladká i pálivá paprika
- 1 cibule
- 1 lžíce strouhanky
- 4 lžíce světlého piva 10°
- 2 lžíce kečupu
- mletý pepř
- worcester
- sůl
Kuřecí maso nakrájíme na plátky a potom na nudličky. Slaninu nakrájíme na nudličky, rozškvaříme na oleji, přidáme maso a za stálého míchání je prudce opékáme 2 minuty. Pak vmícháme mleté papriky a drobně nakrájenou cibuli a ještě krátce osmahneme. Vše poprášíme strouhankou, zalijeme pivem (případně dáme piva více), přidáme kečup, pepř, worcester a sůl a krátce podusíme. Podáváme s rýží a se zeleninovým salátem.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4 porce
- 600 g kuřecích prsou
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 2 zelené papriky
- 1 červená paprika
- 3 lžíce oleje
- 6 lžic kečupu
- voda nebo vývar na podlití
- 1 - 2 lžičky solamylu
- pepř
- sůl
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Cibule nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, chilli papričku a papriky na nudličky.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm kuřecí nudličky. Přidáme plátky česneku a osmahneme ho.
K masu přidáme cibuli, chilli papričku, papriky, sůl, pepř a restujeme. Vmícháme kečup, podlijeme vývarem a asi 10 minut dusíme.
Solamyl důkladně rozmícháme v troše vody a nakonec jím guláš zahustíme. Dle potřeby pokrm dosolíme a odstavíme.
Výbornou přílohou jsou opečené brambory.
—————
Minutkový kuřecí guláš s párkem
2 porce
- 200 g kuřecích řízků
- 1 cibule
- kousek červené papriky
- 1 lžíce oleje
- česnek
- mletá sladká paprika
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
- půl libového párku
Kuřecí řízky a červenou papriku nakrájíme na nudličky, cibuli na drobné kostičky, česnek rozetřeme. Kuřecí maso vložíme na olej rozehřátý ve velké pánvi, za stálého míchání je krátce opečeme, přidáme polovinu dávky cibule a dusíme 2 minuty. Poprášíme je mletou paprikou, necháme ji zpěnit, přidáme česnek, pepř, sůl, kečup a 3 lžíce vody a smažíme ještě 2 minuty. Přidáme nakrájenou papriku, párek nakrájený na kolečka a vše dusíme ještě minutu.
Guláš rozdělíme na 2 talíře, posypeme zbylou nakrájenou cibulí a podáváme.
—————
Ultra light guláš - DIETNÍ
4 porce
1 porce = 825 kJ/198 kcal
- 400 - 600 g kuřecího, krůtího nebo králičího masa pokrájeného na kostky
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 1 konzerva sušených rajčat v olivovém oleji
- drůbeží nebo zeleninový vývar
- sůl, bílý pepř
- mletá sladká paprika
- majoránka
Cibuli nasekáme, papriku nakrájíme na proužky. Sušená rajčata nakrájíme na velmi drobno. Kostky masa opečeme na oleji z rajčat, přidáme koření (kromě majoránky), cibuli a po chvíli papriku. Velmi zvolna dusíme (podle potřeby podléváme vývarem) až je maso měkké a cibule rozvařená a zahustí nám šťávu. Dochutíme majoránkou.
Příloha: Lehké noky z krupice a tvarohu nebo krupice a sýra či vařený brambor. Víno podle chuti.
—————